Een heerlijke herfstige compote van vijgen en pruimen, daarbij een super easy granola uit de pan en romige griekse yoghurt … dat noem ik ontbijten! Of als tussendoortje kan ook perfect. Of voor mij kan dit gewoon op elk moment van de dag. De compote van vijgen en pruimen is een leuk alternatief op de traditionele appelcompote. Een compote die bomvol smaak zit dankzij vanille, kaneel en oranjebloesemwater. Ja, die laatste zag ik ineens staan bij de AH toen ik nog eens op mijn gemakje kon gaan winkelen. Meenemen dacht ik, met toen nog geen duidelijk idee wat ermee te doen. Uiteindelijk is ie in deze compote belandt waardoor ie nog dat tikkeltje lekkerder werd.

Je kan het oranjebloesemwater ook gewoon weglaten als je deze niet kan vinden. Ik vind het persoonlijk toch een heerlijke toevoeging.
De compote kan je serveren bij een warm havermoutpapje, bij chiapudding of in combinatie van yoghurt en granola. Wist je trouwens dat je granola ook makkelijk in de pan kan maken? Yes, kan perfect, klaar in 5min en zo lekker!
Zeker eens proberen, ik heb een easy receptje hieronder gezet.


Ingrediënten compote
- 250gr pruimen
- 250gr verse vijgen
- 1 vanillestok
- 1 kaneelstok
- 4 a 5el honing
- 1/2 citroen
- Optioneel : 1tl oranjebloesemwater
Ingrediënten granola uit de pan
- 80gr havermout
- 30gr hazelnoten
- 1el kokosolie
- 1tl honing/maple syrup/agavesiroop
Bereidingswijze
Begin met het maken van de compote.
Snij de steeltjes weg van de vijgen en snij in kwartjes.
Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snij in kwartjes.
Doe de vijgen, pruimen, kaneelstok, de zaadjes van de vanillestok, de lege vanillestok en de honing in een stoofpot. Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen tot je een mooie dikke compote hebt. Probeer af en toe te roeren. Je mag nog wat stukjes fruit hebben in de compote.
Haal van het vuur en voeg het sap van een halve citroen toe samen met het orangebloesemwater. Proef van de compote en voeg eventueel nog wat honing toe. Verdeel de compote over glazen potjes, laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Je kan de compote zowel lauw als koud serveren.
Voor de granola uit de pan.
Hak de hazelnoten grof.
Doe de havermout en hazelnoten in een pan en rooster deze mooi goudbruin. Schud af en toe met de pan.
Voeg dan de kokosolie en honing (of andere zoetstof toe). Meng goed en haal van het vuur.
Serveer de compote samen met wat yoghurt en de granola uit de pan.
Smakelijk!