Cinnamon rolls

Cinnamon rolls, één van het lekkerste gebak op deze planeet! Typische zachte Zweede kaneelbroodjes of ook wel kanelbullar genoemd, met een heerlijk zoete vulling op basis van kaneel. Wat ze extra lekker maakt, is de glazuur als afwerking, deze is vaak op basis van roomkaas. Kortom, gewoon niemand kan deze weerstaan. En oké, ze vragen wat tijd om ze zelf te maken maar hey na die eerste hap ben je dat snel vergeten hoor. Ze zijn niet op 1-2-3 klaar maar veel werk is het eigenlijk niet.

Heb je een keukenmachine, dan kan deze perfect het deeg lang en goed kneden. Alhoewel ik een combinatie doe, een paar minuten kneden met de machine en enkele minuten met mijn eigen kracht. Waar het meeste tijd in kruipt, is het laten rijzen. Dus daar hoef je zelf geen inspanning voor te doen 😉. De vulling en glazuur is klaar in no-time. Kortom gewoon eens proberen! Ze zijn ideaal om te maken op zo’n kille herfstige of winterse dag. Dan smaken ze eens zo goed.

TIP! Heb je geen zin om dit gistdeeg te maken, dan kan je ze ook perfect met kant-en-klaar bladerdeeg maken.

TIP! Het laten rijzen van het deeg, deed ik in mijn AEG SteamPro combi stoomoven. Deze heeft een speciale functie om deeg te laten rijzen op de perfecte temperatuur. Bovendien heeft de SteamPro ook een speciale functie om brood te bakken waar een beetje stoom bij komt kijken.

Welke ingrediënten heb je nodig voor het maken van deze Cinnamon rolls?

 • Melk
 • Bloem : kies hier echt voor een broodbloem of patentbloem (geen patisseriebloem)
 • Gist : droge gist
 • Zout
 • Suiker
 • Kaneel
 • Eieren
 • Bruine suiker = cassonade

Hoe maak je deze Cinnamon rolls?

Voor het deeg, gaan we eerst de bloem mengen met de gist. Vervolgens doe je er suiker, vanillesuiker, zout en kaneel bij. Meng opnieuw. Dan doe je er lauwe melk en eitjes bij en kneed (manueel of door keukenmachine) voor zo’n 10 a 12min tot een mooi elastisch deeg. Ik doe een combinatie van enkele minuten met de machine en enkele minuten met de hand. Ik wissel zo’n 3 a 4x. Als laatste voeg je nog zachte boter toe aan het deeg, kneed nog even. Laat het deeg nu zo’n uurtje rijzen in een diepe ingevette kom. Leg er een handdoek op en zet op een tochtvrije ietwat warme plek.

Na een uurtje rijzen, rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap. Smeer in met de vulling (gesmolten boter gemengd met bruine suiker en kaneel). Rol stevig op tot een lange worst, begin te rollen vanaf de lange zijde. Snij deze in plakjes van zo’n 3,5 a 4cm en leg in een beklede springvorm of ovenschaal. Ze hoeven niet te dicht tegen elkaar te liggen want ze gaan nog uitzetten. Laat deze nu opnieuw zo’n 45 afgedekt rijzen.

Dan gaan we ze bakken in de oven voor zo’n 25 a 30min tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Haal ze uit de oven en laat ietwat afkoelen. TIP! Ik vind ze op hun lekkerste als ze nog wat warm zijn.

Ondertussen kan je nog even het glazuur maken. Hiervoor mix je eerst roomkaas los met poedersuiker en vanille extract. Voeg een beetje melk toe zodat je de glazuur makkelijk over de rolletjes kan smeren of gieten. Serveer dan.

Makkelijk recept voor de lekkerste cinnamon rolls, ideaal om te bakken tijdens het weekend. Deze lekkere kaneelbroodjes zijn gewoon heerlijk zacht afgewerkt met een lekkere roomkaas glazuur.
Makkelijk recept voor de lekkerste cinnamon rolls, ideaal om te bakken tijdens het weekend. Deze lekkere kaneelbroodjes zijn gewoon heerlijk zacht afgewerkt met een lekkere roomkaas glazuur.

Cinnamon rolls

Makkelijk recept voor de lekkerste cinnamon rolls, ideaal om te bakken tijdens het weekend. Deze lekkere kaneelbroodjes zijn gewoon heerlijk zacht afgewerkt met een lekkere roomkaas glazuur.
Gang brunch, gebak, Ontbijt
Porties 6

Equipment

 • 1 Springvorm 25cm of groter – kan ook in een rechthoekige/vierkante ovenschaal

Ingrediënten
  

 • 175 ml melk
 • 375 gr bloem (*)
 • 7 gr gedroogde gist
 • 7 gr zout
 • 20 gr suiker
 • 1 zakje vanillesuiker (= 10gr)
 • 1 tl kaneel
 • 2 eieren
 • 75 gr boter (op kamertemperatuur)

Vulling

 • 50 gr boter
 • 140 gr bruine suiker = cassonade
 • 1,5 tl kaneel

Glazuur

 • 100 gr roomkaas
 • 85 gr poedersuiker
 • 1 tl vanille extract
 • 2 el melk

Instructies
 

Deeg maken

 • Begin met de melk te verwarmen zodat deze lauw is. Haal van het vuur en zet even opzij.
  Doe de bloem en gist in een mengkom (van je keukenmachine). Meng dit alvast even. Doe er het zout, suiker, vanillesuiker en kaneel bij. Meng opnieuw even.
  Giet er 150ml van lauwe melk bij en de eitjes. Mix of kneed tot een mooi ietwat plakkerig deeg. Is het nog iets te droog, voeg dan nog de resterende melk toe.
  Laat de machine het deeg voor 5min kneden tot een mooie deegbal. Na 5min kneden met de machine, ga je het deeg zelf kneden met de hand voor zo'n 3 a 4min. Laat de machine het deeg nog eens zo'n 3 a 4min kneden, gevolgd door weer 3 a 4min met de hand en als laatste nog eens 3 a 4min met de machine voor een mooi elastisch deeg.
  TIP > Je kan de machine ook zo'n 10 a 12min het deeg laten kneden tot deze mooi elastisch is. Ik vind persoonlijk het beste resultaat een mix van met de hand kneden en door de machine laten kneden.
  Als laatste voeg je de zachte boter toe en laat je machine nog even mixen/kneden tot een mooie deegbal.
  Leg de deegbal in een ingevette diepe kom. Dek af met een handdoek en zet op een tochtvrije plaats voor 1h.
  TIP! Heb je een AEG SteamPro combi stoomoven dan kan je het deeg ook laten rijzen via de "deeg rijzen" functie

Vulling + het maken van de rolletjes

 • Maak alvast de vulling door boter te smelten en meng dan met bruine suiker en kaneel. Zet dit even opzij.
 • Bekleed de springvorm of ovenschaal met bakpapier.
 • Bebloem je werkoppervlak. Na een uurtje rijzen, rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap.
  Smeer het deeg in met de vulling maar blijf zo'n 2cm van de randen weg.
  Rol stevig op tot een lange worst vanaf de lange kant beginnen rollen.
  Snij er gelijke plakjes van van zo'n 3,5 a 4cm (per plakje). Doe dit echt met een scherp mes (ik gebruik een broodmes). Je moet echt snijden doorheen het deeg en niet duwen. Leg de plakjes in de springvorm of ovenschaal. Ze hoeven niet te dicht op mekaar te liggen omdat ze nog zullen uitzetten.
  Nu laat je de broodjes nog eens 45min afgedekt rijzen op een warme plaats.

Bakken & afwerken

 • Verwarm de oven voor op 190 graden
  TIP > Heb je een combi stoomoven, gebruik dan de combi functie met hetelucht en weinig vocht.
  Bak de kaneelbroodjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 25 a 30 min.
  Haal ze uit de oven en laat ze ietwat of volledig afkoelen. Ik vind ze lauw op hun lekkerste
 • Werk ze af met het roomkaas glazuur. Mix de roomkaas los met de poedersuiker en vanille extract. Doe er dan 1el melk bij en mix opnieuw goed. Is het nog iets te vast, doe er nog een eetlepel bij. De glazuur mag ook niet te lopen zijn.
  Smeer of giet de glazuur over de kaneelrolletjes.
  Smakelijk

Notities

(*) Gebruik hier echt een brood bloem of patentbloem. Geen patisseriebloem. Ik gebruikte hier de bloem van Soubry voor wit brood. 
Trefwoord bakken, cinnamon rolls, gebak, gistdeeg, kaneel, kaneelrolletjes, ontbijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.