Ja, ik ben fan van havermout. Ik steek dat niet onder stoelen of banken. Bij mij staat er elke ochtend steevast iets mets havermout op het menu. Of het nu een klassiek havermoutpapje is, of havermout-banaan pannenkoeken of granola. Ik moet er mijn dag mee beginnen anders heb ik de hele dag honger. Dus ik wissel al eens graag af om verveling tegen te gaan 😃. Deze Cake met havermout, yoghurt en blauwe bessen is één van mijn vaste waarde geworden de laatste weken. Ondertussen al een paar keer gebakken en wat een feestje al van ‘s ochtends vroeg. Het is een receptje waar je eigenlijk nog eindeloos mee gaan spelen.
Omdat de blauwe bessen in het seizoen zijn, verwerkte ik deze in de cake. Verzot ben ik er op. De bessen die extra veel smaak krijgen na het bakken. Ze zijn helemaal opengepoft. HEER-LIJK! Maar natuurlijk kan je gaan spelen met wat je in huis hebt of wat er in het seizoen is. Je zou ook chocolade en wat noten kunnen toevoegen. Of binnenkort appelen peren erin verwerken. Gewoon doen wat jij lekker vindt.
Hoe maken we deze Cake met havermout, yoghurt en blauwe bessen?
Begin alvast met de blauwe bessen te mengen met een beetje bloem. Meng even zodat de bessen een mooi laagje bloem rondom zich hebben. Zet even opzij. Doe havermout in een blender en maal dit zo fijn mogelijk als kan. Helemaal fijn zoals meel of bloem ga je dit niet krijgen. Meng dit havermeel met zelfrijzende bloem en wat kaneel. Zet deze droge ingrediënten even opzij.
Doe eitjes, melk, griekse yoghurt (of andere stevige yoghurt), zeste van citroen, vanille extract en kokosbloesemsuiker in een mengkom. Roer of mix dit even los. Doe er dan de droge ingrediënten bij en meng of mix nog even goed. Doe baking soda in een kommetje en voeg wat citroensap toe. Dit zal beginnen bruisen (normaal). Roer even en voeg toe aan het deeg, meng nog even goed. Als laatste voeg je de blauwe bessen toe, meng dit met een spatel doorheen het deeg. Schep het deeg in een beklede bakvorm en bak deze cake mooi goudbruin en gaar in de oven.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat even afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen. Bewaar luchtdicht.
Cake met havermout, yoghurt en blauwe bessen
Equipment
- Cakevorm of springvorm
Ingrediënten
- 200 gr blauwe bessen (+1el bloem)
- 150 gr havermout
- 100 gr zelfrijzende bloem (+ snuifje bakpoeder – optioneel)
- 1/2 tl kaneel
- 2 eieren
- 60 ml melk
- 200 gr griekse yoghurt (of andere stevige yoghurt)
- 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 2 tl vanille extract
- 100 gr kokosbloesemsuiker (of gewone suiker)
- 1/2 tl baking soda (+ 2el citroensap)
Instructies
- Begin met de oven voor te verwarmen op 175 graden.Bekleed je cakevorm met bakpapier.
- Meng de blauwe bessen met 1el bloem zodat deze een mooi laagje hebben. Zet even opzij.
- Doe de havermout in een blender en maal zo fijn mogelijk. Je gaat dit niet perfect tot meel of bloem kunnen malen maar probeer zo fijn mogelijk als kant. Meng dit havermeel dan vervolgens met zelfrijzende bloem (+ een snuifje bakpoeder) en kaneel. Zet deze droge ingrediënten even opzij.
- Doe in een ruime mengkom de eitjes, melk, yoghurt, zeste van citroen, vanille extract en kokosbloesemsuiker. Meng of mix dit even los tot een gladde massa.Doe er de droge ingrediënten bij en meng goed. Doe de baking soda in een kommetje en doe er het citroensap bij. Dit zal nu beginnen opschuimen (normaal 😉). Giet dit bij het deeg en meng nog even kort.Als laatste voeg je de blauwe bessen nog toe, meng met een spatel. Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi goudbruin en gaar voor zo'n 50min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin
- Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat even afkoelen in de vorm. Ontvorm en laat verder volledig afkoelen. Bewaar luchtdicht.