Laten we de traditie in ere houden nl. Vrijdag = visdag
Bij ons kan het op eender welke dag visdag zijn maar ik weet nog als kind stond er enkel op vrijdag vis op tafel. Om de simpele reden dat er op vrijdag een plaatselijke markt was met dagverse vis.
Tegenwoordig vind je in elke supermarkt wel een basisaanbod aan verse vis dus nu kan het elke dag visdag zijn 🙂
Het receptje van deze zeebaars vond ik in de Delicious van vorige maand, een ideaal moment om voor het eerst zeebaars te proeven. Yes I know … al 28 jaar en nog nooit zeebaars gegeten … shame on me 🙂
Ik grijp nogal vlug naar de traditionele vissoorten zoals kabeljauw of zeetong.
Daar komt vanaf nu ook zeebaars bij 🙂
De gebakken zeebaars in dit gerecht gaat gepaard met krokant gebakken gandaham, een doodsimpele rijstsalade met doperwtjes, verse garnaaltjes en een dragondressing … snel klaar, makkelijk en vooral heel lekker dat zijn de 3 eigenschappen in een gerechtje die je zoekt op een vrijdag (of andere werkdag).
Ingrediënten (4 personen)
- 200gr arboriorijst
- 120gr erwtjes (vers of diepvries)
- 6 a 8 plakjes gandaham
- 100gr grijze garnalen
- 1el azijn
- bosje peterselie (fijngehakt)
- 4 stukken zeebaarsfilets
- enkele blaadjes dragon
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg een vel bakpapier op een rooster en leg hierop de sneetjes ham.
Bak de ham ongeveer 5min in de oven.
Haal uit de oven en laat afkoelen dan wordt de ham lekker krokant.
Eenmaal afgekoeld, snij in kleinere sneetjes.
Kook de rijst gaar zoals op de verpakking in gezouten water.
Giet af en laat afkoelen.
Blancheer de erwten in licht gezouten water, giet af en spoel onder koud water.
Meng de rijst met de garnalen, erwten, sneetjes gandaham, peterselie, azijn en 3el olijfolie.
Breng op smaak met peper en zout.
Voor de dragondressing, hak de dragon fijn en meng met 4el olijfolie.
Verhit een pan met ruime scheut olijfolie.
Kruid de zeebaars met peper en zout en bak de vis eerst 2min op de velkant, draai voorzichtig om en daarna nog eens 1min aan de andere kant.
Schep de rest op de borden, leg hierop een stukje vis en werk af met de dragondressing.
Smakelijk !