#samenwerking
Kerstmis komt om de hoek loeren, nog 19 dagen om precies te zijn!
Nog even de tijd dus om op zoek te gaan naar inspiratie voor je feestmenu. En misschien is dit receptje van zalm met mosterd-kruidenkorst & knolselderpuree wel eentje om te onthouden. Een receptje met de nodige pit, smaak, crunchiness & easiness!
De nodige pit in dit receptje is te danken aan mosterd. Niet zo maar wat mosterd, wel Maille mosterd! Het bekende Franse mosterdmerk dat al meer dan 268 jaar bestaat en waar ik altijd standaard een potje van in huis heb. Al is het maar om blokjes kaas in te dippen, of op mijn “boke met kaas” te smeren of om receptjes wat meer pit te geven. Daarvoor heb je dus geen hele resem aan ingrediënten of kruiden nodig, gewoon een lepeltje van Maille Dijon Ancienne (met knapperige mosterdzaadjes) of Dijon Originale en het is gefikst.
In dit receptje, krijgt een klassiek stukje zalm een lekker crunchy korstje op basis van panko, groene kruiden en de Maille Dijon mosterd zal voor de nodige pit zorgen.
En wat gaan we daar nu bij eten? Wat dacht je van een super smeuïge knolselderpuree met daarin wat grove mosterd (Maille Dijon Ancienne). Op en top smaak en smullen gegarandeerd!
TIP!!!
– Ik gebruikte zalm in dit recept, je kan hier ook een stukje witte vis voor gebruiken.
– Voor de knolselderpuree, je kan de knolselder gewoon schillen en gaar koken. Of gebruik mijn luie manier, ongeschild en in z’n geheel verpakken in aluminiumfolie en zo garen in de oven. Super simpel, geen moeite en de smaak van de knolselder blijft veel beter bewaard.
– Je kan nog wat gekookte aardappelen toevoegen aan de knolselderpuree.
Zalm met mosterd- kruidenkorst & knolselderpuree
Ingrediënten
Knolselderpuree
- 1 knolselder (groot)
- 250 gr ricotta
- 1 el grove mosterd (Maille Dijon Ancienne)
- Olijfolie
- Peper en zout
Zalm met mosterd-kruidenkorst
- 4 zalmfilets
- 60 gr panko (of paneermeel)
- 4 el peterselie (fijngehakt)
- 2 el bieslook (fijngehakt)
- 1 tl rozemarijn (fijngehakt)
- 1/2 tl tijm
- 1,5 el Dijon mosterd (Maille Dijon Originale)
- 1 tl zeste van citroen (fijngehakt)
- Peper en zout
- olijfolie
Instructies
Knolselderpuree
- Verwarm de oven voor op 200 gradenMaak de knolselder schoon en zandvrij. Schil niet.Leg op een groot stuk aluminiumfolie (je kan best 2 stukken aluminiumfolie gebruiken)Wrijf in met olijfolie en kruid met peper en zout. Verpak de knolselder goed, leg in een ovenschaal en gaar de knolselder voor zo'n 1h30 a 2h tot deze helemaal gaar is binnenin.
- Haal de gare knolselder uit de oven en laat even ietwat afkoelen.Open het pakketje voorzichtig. Verwijder de schil en de wortels. Doe het vruchtvlees van de knolselder in een blender en mix tot een gladde puree.Voeg de ricotta, grove mosterd, peper en zout toe. Mix nog even tot een gladde puree.TIP !! Je kan de puree al makkelijk een dag op voorhand maken
Zalm met mosterd-kruidenkorst
- Verwarm de oven voor op 180 gradenBeleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop de zalmfilets.Kruid de zalm met een beetje peper en zout
- Meng de panko met de kruiden, mosterd, 2el olijfolie, zeste van citroen en een beetje peper en zout. Is dit mengsel nog iets te droog, voeg nog een beetje olijfolie toeBeleg de zalm met het panko mengsel en duw een beetje aan.
- Bak de zalm in de oven voor zo'n 15 a 20min (afhankelijk van de dikte)Je kan op het laatste de grill nog even opzetten voor een goudbruin korstje.
- Serveer de gebakken zalm met de pureeSmakelijk !