Zalm met mosterd- kruidenkorst & knolselderpuree

Zalm met mosterd- kruidenkorst & knolselderpuree

#samenwerking
Kerstmis komt om de hoek loeren, nog 19 dagen om precies te zijn!
Nog even de tijd dus om op zoek te gaan naar inspiratie voor je feestmenu. En misschien is dit receptje van zalm met mosterd-kruidenkorst & knolselderpuree wel eentje om te onthouden. Een receptje met de nodige pit, smaak, crunchiness & easiness!

De nodige pit in dit receptje is te danken aan mosterd. Niet zo maar wat mosterd, wel Maille mosterd! Het bekende Franse mosterdmerk dat al meer dan 268 jaar bestaat en waar ik altijd standaard een potje van in huis heb. Al is het maar om blokjes kaas in te dippen, of op mijn “boke met kaas” te smeren of om receptjes wat meer pit te geven. Daarvoor heb je dus geen hele resem aan ingrediënten of kruiden nodig, gewoon een lepeltje van Maille Dijon Ancienne (met knapperige mosterdzaadjes) of Dijon Originale en het is gefikst.

Filodeeghapjes met brie & cranberry-mosterd dip
Filodeeghapjes met brie & cranberry-mosterd dip

In dit receptje, krijgt een klassiek stukje zalm een lekker crunchy korstje op basis van panko, groene kruiden en de Maille Dijon mosterd zal voor de nodige pit zorgen.
En wat gaan we daar nu bij eten? Wat dacht je van een super smeuïge knolselderpuree met daarin wat grove mosterd (Maille Dijon Ancienne). Op en top smaak en smullen gegarandeerd!

Zalm met mosterd- kruidenkorst & knolselderpuree

TIP!!!
– Ik gebruikte zalm in dit recept, je kan hier ook een stukje witte vis voor gebruiken.
– Voor de knolselderpuree, je kan de knolselder gewoon schillen en gaar koken. Of gebruik mijn luie manier, ongeschild en in z’n geheel verpakken in aluminiumfolie en zo garen in de oven. Super simpel, geen moeite en de smaak van de knolselder blijft veel beter bewaard.
– Je kan nog wat gekookte aardappelen toevoegen aan de knolselderpuree.

Zalm met mosterd- kruidenkorst & knolselderpuree

Een snel feestelijk recept met de nodige smaak & pit
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Knolselderpuree

  • 1 knolselder (groot)
  • 250 gr ricotta
  • 1 el grove mosterd (Maille Dijon Ancienne)
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Zalm met mosterd-kruidenkorst

  • 4 zalmfilets
  • 60 gr panko (of paneermeel)
  • 4 el peterselie (fijngehakt)
  • 2 el bieslook (fijngehakt)
  • 1 tl rozemarijn (fijngehakt)
  • 1/2 tl tijm
  • 1,5 el Dijon mosterd (Maille Dijon Originale)
  • 1 tl zeste van citroen (fijngehakt)
  • Peper en zout
  • olijfolie

Instructies
 

Knolselderpuree

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
    Maak de knolselder schoon en zandvrij. Schil niet.
    Leg op een groot stuk aluminiumfolie (je kan best 2 stukken aluminiumfolie gebruiken)
    Wrijf in met olijfolie en kruid met peper en zout. Verpak de knolselder goed, leg in een ovenschaal en gaar de knolselder voor zo'n 1h30 a 2h tot deze helemaal gaar is binnenin.
  • Haal de gare knolselder uit de oven en laat even ietwat afkoelen.
    Open het pakketje voorzichtig. Verwijder de schil en de wortels.
    Doe het vruchtvlees van de knolselder in een blender en mix tot een gladde puree.
    Voeg de ricotta, grove mosterd, peper en zout toe. Mix nog even tot een gladde puree.
    TIP !! Je kan de puree al makkelijk een dag op voorhand maken

Zalm met mosterd-kruidenkorst

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
    Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop de zalmfilets.
    Kruid de zalm met een beetje peper en zout
  • Meng de panko met de kruiden, mosterd, 2el olijfolie, zeste van citroen en een beetje peper en zout. Is dit mengsel nog iets te droog, voeg nog een beetje olijfolie toe
    Beleg de zalm met het panko mengsel en duw een beetje aan.
  • Bak de zalm in de oven voor zo'n 15 a 20min (afhankelijk van de dikte)
    Je kan op het laatste de grill nog even opzetten voor een goudbruin korstje.
  • Serveer de gebakken zalm met de puree
    Smakelijk !
Trefwoord feestdagen, feestmenu, kerstmis, knolselder, kruiden, mosterd, snel klaar, zalm
Zalm met mosterd- kruidenkorst & knolselderpuree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.