Vandaag een echte Belgische klassieker op het menu nl. witloof met ham en kaas. In elk kookboek staat hiervan wel het recept. Ik heb er mijn twist aan gegeven door de kaassaus iets gezonder en veel makkelijker te maken.
Een klassieke kaassaus die maak je door eerst een bechamelsaus te maken. Een bechamelsaus is op basis van boter, bloem en melk. Op het laatste voeg je dan kaas toe en de kaassaus is klaar. Dit zijn natuurlijk niet allemaal de gezondste ingredienten. En dikwijls mislukt de bechamelsaus ook nog. Daarom heb ik een veel simpeler en gezonder recept voor de kaassaus. Ik gebruik hiervoor enkel gekookte bloemkool, kippenbouillon en geraspte kaas. Niets moeilijk aan en het is gezonder dan de traditionele bechamelsaus en het belangrijkste is dat de saus echt heerlijk smaakt.
Lust je geen witloof, dan kan je dit vervangen door prei.
Ingrediënten witloofrolletjes (4 personen)
- 4 stronkjes witloof
- gekookte ham
Ingrediënten healthy kaassaus
- 1 bloemkool
- 100ml kipbouillon (wil je de saus lopender, voeg dan nog wat extra bouillon toe)
- 100gr geraspte kaas ( ik gebruikte Emmentaler, maar met Parmezaanse kaas of Gruyere kan het ook) + extra voor het korstje
- Peper en zout
Bereidingswijze hamrolletjes
Neem een ruime kookpot en breng hierin water met zout aan de kook
Verwijder het harde onderste deel van het witloof.
Doe de stronkjes in het kokende water en kook ongeveer 10min.
Giet af en laat goed uitlekken in een vergiet.
Als je ze niet goed laat uitlekken, dan kan dit achteraf leiden tot een waterachtige saus.
Terwijl het witloof uitlekt, kan je de saus bereiden.
Bereidingswijze kaassaus
Snij de bloemkool in kleine roosjes en doe in een ruime kookpot met water.
Breng dit aan de kook en voeg zout toe.
Kook de bloemkool heel gaar. Ze moet bijna uit elkaar vallen.
Doe de gekookte bloemkool terug in de kookpot.
Giet de kippenbouillon bij de bloemkool en mix tot een gladde saus.
Is de saus niet lopend genoeg, voeg dan nog wat kipbouillon toe en mix dit.
Voeg dan de geraspte kaas toe en roer goed zodat de kaas smelt. Kruid met peper en zout.
Afwerking
Verwarm de oven voor op 180 graden
Leg een stronkje witloof op een sneetje ham en rol op. Leg de witloofrolletjes in een ovenschaal.
Overgiet de rolletjes met de kaassaus en strooi hierover wat geraspte kaas.
Zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15min.
Wil je nog een goudbruin korstje, zet dan de ovengrill enkele minuten aan.
Serveer met puree of gekookte aardappelen
Laat het smaken !!
Ik had die kaassaus met bloemkool al zien voorbij komen bij Sandra Bekkari. Ik was dat sindsdien een beetje vergeten maar nu doe je mij er weer aan denken dat ik dat eens moet proberen. Wel zonder witloof dan, want dat lust ik niet. Misschien eens een “mac & cheese” mee proberen …
Wat een ontdekking deze gezonde kaassaus!
Echt overheerlijk, en goedgekeurd door alle gezinsleden hier! Ik maakte ze als basis voor macaroni met hesp en kaassaus. Denk dat ze nog vaak op het menu zal komen 🙂
Bedankt Lindsay voor je berichtje!
Super om te horen dat ze in de smaak viel 🙂