Deze sticky gehaktballetjes zijn een feestje voor op je weekmenu! Een gerechtje om een heel dag naar uit te kijken. Heerlijke gehaktballetjes met een sticky sauslaagje errond. Die sticky saus is niet meer dan een combinatie van barbecuesaus, honing en wat water. Super simpel dus en toch zo veel smaak, ideaal dus voor een doordeweekse maaltijd. Wat eten we daar nu bij? Ik vind hier een echte frisse “coleslaw” of koolsalade echt ideaal bij passen. Een combinatie van witte en rode kool, wat worteltjes, appel en lente-ui. Deze mengen we met wat yoghurt, mayonaise en mosterd en je hebt een super simpele zomerse salade.
Hoe maken we deze Sticky gehaktballetjes ?
We beginnen met het maken van de balletjes. Meng hiervoor gehakt, ei, fijngehakte lente-ui, fijngehakte look, gerookt paprikapoeder, paneermeel, peper en zout. Rol hiervan balletjes. Je kan deze nu meteen in een pan met olijfolie gaan bakken. Of je kan ze ook even laten opstijven in de koelkast.
TIP! Je kan deze makkelijk enkele uren van tevoren al rollen en afgedekt bewaren in de koelkast.
Ondertussen kan je de coleslaw maken. Daarvoor mengen we eerst yoghurt, mayonaise en mosterd in een ruime mengkom. Hier voeg je fijngehakte rode kool, witte kool, geraspte wortel, fijngesneden appel, lente-ui, peterselie, peper en zout aan toe. Meng goed en bewaar afgedekt in de koelkast.
TIP! Maak je het jezelf makkelijk en koop in de winkel reeds voorgesneden witte en rode kool. Je kan dit natuurlijk altijd zelf doen als je een keukenrobot hebt.
Verwarm een ruime pan met een royale scheut olijfolie en bak hierin de gehaktballetjes. Bak ze mooi goudbruin langs alle kanten en ze dienen bijna gaar te zijn binnenin. Schep de balletjes uit de pan en leg ze even apart. Dek eventueel af met wat aluminiumfolie zodat ze nog wat warm blijven. Maak de pan ietwat proper met wat keukenpapier. Je hoeft deze niet af te wassen. Doe barbecuesaus, honing en water in de pan en zet op een middelhoog vuur. Laat zo’n 2min zachtjes sudderen en voeg dan de balletjes toe. Meng goed zodat elk balletjes een mooi laagje van de saus heeft. Laat nog zo’n 2min zachtjes sudderen.
Serveer de sticky gehaktballetjes met de coleslaw en eventueel wat gekookte rijst.
Sticky gehaktballetjes
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 500 gr gehakt (gemengd of kip)
- 1 ei
- 1 teentje look (fijn gehakt)
- 2 lente-uitjes (fijn gehakt)
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 30 gr paneermeel
- 260 ml barbecuesaus
- 60 ml water
- 50 ml honing
- Olijfolie
- Peper en zout
Coleslaw
- 4 el yoghurt
- 1 el mayonaise
- 1/2 el mosterd
- 1/4 rode kool (*)
- 1/4 witte kool (*)
- 2 wortelen
- 1 appel
- 3 lente-uitjes
- 2 el peterselie (fijn gehakt)
- Peper en zout
Instructies
Gehaktballetjes
- We gaan eerst de gehaktballetjes maken en rollen. Meng het gehakt met ei, fijngehakte look, fijngehakte lente-uitjes, gerookt paprikapoeder, paneermeel, peper en zout. Rol hier gehaktballetjes van. Zet deze even afgedekt in de koelkast zodat ze kunnen opstijven. (Ondertussen kan je de coleslaw maken)TIP! Je zou dit makkelijk al enkele uren van tevoren kunnen doen
- Verhit een ruime pan met een royale scheut olijfolie. Bak hierin de gehaktballetje mooi goudbruin langs alle kanten. De balletjes dienen echt bijna gaar te zijn binnenin. Schep dan uit de pan en laat even uitlekken op wat keukenpapier
- Maak de pan een beetje prober met wat keukenpapier maar je hoeft deze echt niet af te wassen. Doe de BBQ saus, water en honing in de pan. Roer even los. Zet op een middelhoog vuur en laat zo'n 2min zachtjes sudderen. Voeg dan de gehaktballetjes toe en roer goed zodat elk balletjes een mooi laagje van de saus heeft. Laat zo'n nog zo'n 2min zachtjes sudderen in de pan zodat de gehaktballetjes terug kunnen opwarmen. Serveer dan direct met de coleslaw en eventueel wat gekookte rijst.
Coleslaw
- Doe de yoghurt, mayonaise, mosterd en wat peper en zout in een ruime mengkom. Roer dit los.Gebruik je een zakje witte en rode kool, voeg die toe aan de kom. Anders hak de kolen heel fijn of gebruik hier een keukenrobot voor. Schil de wortelen, rasp deze (ook hier kan je een keukenrobot voor gebruiken) en voeg toe aan de mengkom. Snij de appel in fijne reepjes. Hak de lente-uitjes fijn. Voeg beide toe aan de mengkom samen met de fijngehakte peterselie. Meng goed.Dek af en zet in de koelkast terwijl je de gehaktballetjes bakt.Optioneel kan je nog wat citroensap toevoegen.