Februari, nog steeds putteke winter zoals ze bij ons zeggen! Koude, donkere dagen … de zomer en de vakantie lijkt echt nog super ver. Tijd voor wat hartverwarmend en dik verdiend comfort food. Comfort food in de vorm van een spruitjespuree met varkenskotelet … een stevige winterse stoemp met een stevig stukste vlees.
Euhm comfort food en jij geeft ons spruitjes? Wel geef het een kans en ik beloof jullie, die puree is echt zalig! Vergeet die typische vieze spruitjessmaak, die ga je hier echt niet terugvinden hoor. Voor de puree bakken we eerst spek en sjalot, klinkt al goed hè? Daar voegen we fijngehakte rauwe spruitjes aan toe en laten we ook meebakken. Op het laatste gepureerde aardappelen en wat ricotta om het lekker romig te maken. Echt waar, hier blijf je gewoon van eten!
Bij die winterse stoemp hoort een “een goe stukske vlees”, een varkenskotelet gepaneerd met een mengeling op basis van pecannoten en mosterd. Een topcombi met de spruitjespuree. Ik koos voor een echte varkenskotelet, maar je kan hier evengoed kipfilet voor gebruiken of kalkoen of kalfslapjes. Zo lang het crunchy korstje maar aanwezig is 😉
Ingrediënten spruitjespuree
- 1kg aardappelen
- 1 sjalot
- 300gr blokjes spek
- 750gr spruitjes
- 1 appel
- 3el ricotta
- Peper en zout
- Olijfolie of margarine/boter
Ingrediënten crunchy kotelet
- 4 koteleten
- 2el mosterd
- 2 eieren
- 200gr pecannoten
- 1,5el tijm
- 1tl zout
- Peper
Bereidingswijze
Voor de spruitjepuree.
Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook gaar in gezouten water.
Giet af, pureer en breng op smaak met een beetje zout.
*
Terwijl de aardappelen koken, kan je de spruitjes stoven.
Pel de sjalot en hak fijn.
Schil de appel en snij in kleine blokjes
Maak de spruitjes proper, verwijder de buitenste blaadje, verwijder het harde onderste gedeelte. Hak de spruitjes fijn in plakjes.
Verhit een ruime stoofpot, voeg de fijngehakte sjalot en spekblokjes toe. Roerbak de sjalot en spek.
Voeg de fijngehakte spruitje en appel toe en laat zo’n 8 a 10min meebakken. Roer regelmatig.
Voeg de aardappelpuree toe en meng goed. VOeg de ricotta toe en meng terug goed tot een mooie smeuige puree. Breng op smaak met peper en zout.
Voor de crunchy koteleten.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de eieren met de mosterd tot een egale massa in een kom. Zet even opzij.
Doe de pecannoten, tijm, zout en wat peper in een blender en mix tot fijne korrels. Doe in een tweede kom.
Wentel de koteleten eerst door het ei-mosterd mengsel en dan door het mengsel van peccanoten.
Leg de koteleten op een bakplaat met bakpapier en bak de koteleten mooi gaar in de oven voor ongeveer 20 a 25min. Draai na 10min bakken, de koteleten even om.
Serveer de koteleten met de spruitjespuree.
Smakelijk!