“Keep it simple”, dat is het motto bij deze makkelijke spaghetti met tomaten-botersaus. Een gerechtje dat uitblinkt in zijn eenvoud. Eentje waar je niet veel ingrediënten voor nodig. Je gaat eigenlijk profiteren van de heerlijke smaken die sjalot, look en kerstomaten kunnen geven. Drie heel basic ingrediënten maar die voor heel wat smaak kunnen zorgen. Het vierde secret ingredient is boter. Ik gebruikte mijn eigen gemaakt kruidenboter (gewoon boter gemengd met peterselie, bieslook, look en sjalot). Je kan hier ook kant-en-klare kruiden of lookboter voor gebruiken of ga voor de gewone versie. Verder gaan er nog wat Italiaanse kruiden bij, een snuifje suiker, balsamico azijn, spinazie en Parmezaanse kaas. Allemaal dus heel standaard ingrediënten die gaan zorgen voor de lekkerste tomatensaus ever!
Hoe maken we deze Spaghetti met tomaten-botersaus?
Verhit wat lookboter/kruidenboter/gewone boter samen met olijfolie in een stoofpot of ruime hoge pan. Stoof hierin eerst fijngehakte sjalot aan voor zo’n 5min, roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan fijngehakte look en kerstomaten (in z’n gehelen bij). Roer even en laat zo’n minuutje bakken. Voeg wat (gedroogde) Italiaanse kruiden toe samen met een snuifje suiker, peper en zout. Laat dit nu zo’n 20 a 25min (mag ook langer) zachtjes sudderen. De tomaten zullen beginnen barsten en een sausje beginnen vormen. Sommige kerstomaten zullen hun textuur nog wat behouden.
Breng de tomatensaus optioneel op smaak met wat balsamico azijn. Voeg ook spinazie toe. Roer even zodat de spinazie rustig kan slinken.
Ondertussen kan je spaghetti gaar koken zoals vermeld op de verpakking. Eenmaal gaar, giet af maar hou wel een beetje van het kookvocht bij. Doe de spaghetti bij de tomatensaus en een beetje van het kookvocht. Roer goed. Voeg nu ook fijn geraspte Parmezaanse kaas toe. Meng nog even goed. Wil je het iets smeuïger, voeg nog wat kookvocht toe en eventueel nog wat Parmezaanse kaas. Serveer dan direct.
Spaghetti met tomaten-botersaus
Ingrediënten
- 4 kleine sjalotten
- 3 teentjes look
- 2 klontjes lookboter of kruidenboter (of gewone boter)
- 500 gr kerstomaten
- 1,5 tl Italiaanse kruiden (gedroogd) *
- 1 snuifje suiker
- 400 gr spaghetti (of tagliattele)
- 1 kl balsamico azijn (optioneel)
- 200 gr spinazie
- 40 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt) + extra
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met de sjalotten en look te pellen. Hak beide fijn.Verhit een stoofpot of ruime hoge pan met de kruidenboter/lookboter/gewone boter en 1el olijfolie. Stoof hierin de sjalotten eerst mooi aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan de look en kerstomaten (in z'n gehele) bij. Roer even. Voeg ook de Italiaanse kruiden, suiker en wat peper en zout toe. Laat dit zo'n 20 a 25min zachtjes sudderen tot de tomaten mooi zacht zijn en er een sausje ontstaat. Sommige kerstomaten zullen hun textuur nog een beetje behouden.Doe er dan optioneel de balsamico azijn bij en de spinazie. Roer even en laat de spinazie rustig slinken door de warmte. Proef ook nog even van de saus en voeg eventueel nog wat suiker, peper of zout toe.
- Kook ondertussen de spaghetti gaar zoals vermeld op de verpakking. Hou een beetje van het kookvocht bij om de saus iets smeuiger te maken.
- Doe de gekookte pasta bij de tomatensaus en een beetje van het kookvocht. Roer goed. Doe er nu ook de fijngeraspte Parmezaanse kaas bij. Meng nog even goed. Wil je de saus iets smeuiger voeg nog wat kookvocht toe en eventueel nog wat extra Parmezaanse kaas. Serveer dan direct Smakelijk