Slow cooked runderstoofpotje met Pastinaak-Knolselderijpuree

runderstoofpotje

Mijn plannen voor morgen 1 november …
> een hele dag ongegeneerd in mijn onesie rondlopen
> lekker languit in de zetel hangen onder een fleece dekentje
> eventjes bloggen
> een beetje “pinnen” op Pinterest
> dit heerlijke “comfy” stoofpotje klaarmaken

runderstoofpotje

Ik ben mij momenteel helemaal aan het storten op lekker winterse stoofpotjes en geen betere dag om dit te maken dan op een “ietwat” triestige feestdag. Om mijn luiheid die dag iets te doorbreken, steek ik even wat energie (niet te veel) in dit runderstoofpotje met heel veel (winterse) groentjes. Het vergt misschien wat tijd om al de groenten te snijden maar eenmaal dat gedaan, is het bijna klaar. Alleja, nadat de groentjes en vlees zijn aangestoofd, dient alles 2h in de oven traag en langzaam te garen.
Dat is nu eenmaal de “KEY” voor een smaakvol stoofpotje met botermals vlees.

runderstoofpotje

Ingrediënten stoofpotje

  • 4 wortelen
  • 1 pastinaak (groot)
  • 1 koolrabi
  • 1 appel
  • 1 pruim
  • 4 sjalotten
  • 3 teentjes look
  • 150gr champignons
  • 700gr stoofvlees (rund)
  • 4el bloem
  • 600ml bouillon (rund)
  • 170ml rode wijn
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 2el tomatenpuree
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Ingrediënten puree

  • 1/2 knolselder
  • 1 pastinaak
  • 1 teentje look
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • Peper en zout

Bereidingswijze Stoofpotje

Begin met het snijden van de groenten.
Schil de wortelen en pastinaak en snij in grote blokjes. Dit hoeft niet superfijn gesneden te zijn aangezien het toch redelijk lang kan garen.
Snij de champignons in kwarten.
Schil de koolrabi en snij in blokjes.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Snij ook de pruim in blokjes.
Pel de look en snij grof
Pel de sjalotten en versnij grof.

Meng de bloem met een snuifje zout in een mengkom. Doe hierbij het stoofvlees en meng goed zodat elk stukje vlees bebloemd is.

Verhit een ruime stoofpot (die in de oven mag) met een goede scheut olijfolie.
Bak hierin kort het vlees goudbruin aan.
Schep uit de pot en zet even opzij.
Giet in de stoofpot een beetje bouillon zodat en roer goed zodat het aanbaksel van de bodem komt.
Doe hierbij de sjalot en laat ongeveer 3 a 4 min bakken. Roer regelmatig.

Doe dan alle groenten in de stoofpot, roer even en laat kort meebakken.
Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden.
Doe dan de tomatenpuree, wijn, zeste van sinaasappel, het vlees en bouillon bij in de stoofpot. Roer even en breng aan de kook. Zodra dit kookt, leg het deksel op de pot en zet voor ongeveer 2h in de oven.

Ondertussen kan je rustig aan de puree beginnen.
Schil de pastinaak en snij in blokjes.
Schil de knolselder en snij ook in blokjes.
Pel de look en kneus het teentje.
Breng water aan de kook en voeg dan de groenten toe. Kook ze gaar.

Zodra de blokjes pastinaak en knolselder gaar zijn, giet dan af en pureer samen met een scheutje melk.
Breng de puree op smaak met peper, zout en een klontje boter.

Na 2h langzaam in de oven gegaard te hebben, is het vlees botermals.
Je kan dit nu direct serveren met de puree. Maar persoonlijk vind ik het stoofpotje lekkerder de dag erna.

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.