Mijn lievelingsvis? Zonder twijfel kabeljauw en sinds kort ook skrei.
Skrei is eigenlijk gewoon een winterkabeljauw š afkomstig uit Noorwegen.
Het is zelfs zo dat enkel kabeljauw die gevangen wordt voor de Noorse kust, skrei mag genoemd worden.Ā Jaja ik heb mijn huiswerk gemaakt š
Vorig jaar ben ik voor de eerste keer op de naam skrei gestoten, daarvoor had ik er nog nooit van gehoord.Ā Pas een maand geleden heb ik deze vis voor de eerste maal geproefd en inderdaadĀ de textuur en smaak is identiek aan een gewoon stukje kabeljauw.
Met de voorbije feestdagen, stond er op mijn menu een stukje schelvis met daarop een hazelnootkorstje.
Ik droom er nog van zo lekker was het, ook onze gasten waren er dol op. Daarom heb ik nu met hetzelfde idee maar met ietwat andere ingredienten een stukje skrei gemaakt met een macadamiakorstje.
De combinatie macadamia met de parmezaanse kaas en de crunchy panko … HEMELS
Bij dit heerlijk stukje vis serveerde ik heel simpel wat pasta met een beetje pesto onder.Ā Een feestelijk gerechtje dat vlug klaar is + je hebt er amper werk aan.
IngrediĆ«nten Skrei met macadamiakorstje Ā (voor 4 personen)
- 4 skrei filets (of kabeljauw of andere witte vis)
- 50gr (zachte) boter + extra klontje
- 100gr panko (of paneermeel)
- 150gr macadamianoten
- 50gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- 1el citroensap
- zeezout
Ingrediƫnten afwerking
- 300gr orzo pasta
- pesto (zie recept voor zelfgemaakte pesto)
Bereidingswijze
Smelt het klontje boter in een pan.
Als de boter is gesmolten en ze begint een beetje te “bruisen”, voeg dan de macadamianoten toe.
Bak ze even in de pan tot er een heerlijk notenaroma vrijkomt.
Laat de noten even uitlekken op een keukenpapiertje.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de macadamianoten in een blender en mix tot grove korrels.
Doe de zachte boter, Parmezaanse kaas, 1el citroensap en een snuifje grof zeezout
bij de notenkruimels en mix nog even, zodat alles goed gemengd is.
Roer de panko met een lepel onder dit mengsel van noten en boter.
Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Leg hierop de skrei filets.
Verdeel het mengsel van noten en boter over de vis en druk een beetje aan.
Bak de sprei ongeveer 20min (afhankelijk van grootte en dikte) in de oven tot hij gaar is.
Ondertussen kan je de pasta koken en de pesto klaarmaken.
Meng de gekookte pasta met de pesto.
*
Verdeel de pasta over de borden en werk af met de gebakken vis.
Smakelijk!