Noem dit runderstoofpotje gerust een stoofpotje meets stoofvlees meets goulash. Ik wist niet goed hoe dit receptje te noemen dus heb ik er maar een runderstoofpotje van gemaakt :-). Zo’n lekker stoofpotje dat extra lekker smaakt wanneer het ijzig koud is … dat hebben we deze winter nog niet echt meegemaakt maar mij hoor je niet klagen hoor. Normaal loop ik elke winter maanden lang met mijn Uggs rond, een legging onder mijn jeans en tijdens het werk sla ik een dekentje rondom mij 🙂 een echte “koukleun” zoals ze hier zeggen.
In het Nederlandse kookmagazine Delicious had ik een heerlijke stoemp zien staan met
pastinaak en peer, kan het nog winterser?
Ja het kan nog winterser, door er een heerlijk stoofpotje of stoofvlees bij te serveren.
Misschien omdat het zo lang geleden was maar OMG wat heeft dat gesmaakt …
een lekkere ietwat zoete puree met daarbij heerlijk mals stoofvlees bomvol smaak.
Comfort food pur sang!
Weet je trouwens wat het ultieme geheim is van een een fantastisch lekker runderstoofpotje?
Heel simpel … een lange trage garing en een nachtje staan.
Een ideaal gerechtje om op zondag voor te bereiden dan hoef je dit op maandag en
dinsdag enkel maar even op te warmen
Ingrediënten Runderstoofpotje
- 1kg stoofvlees (in kleine stukjes gesneden)
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 2 wortelen
- 200gr blokjes spek
- 250gr champignons
- 70gr tomatenpuree
- 125ml rode wijn
- 250ml bouillon
- 1el suiker
- Olijfolie/boter
Ingrediënten Puree van pastinaak en peer
- 1 grote aardappel
- 3 pastinaken
- 2 peren (geen al te rijpe peren)
- Melk (scheutje)
- Peper en zout
- Optioneel > een beetje roomboter
Bereidingswijze Runderstoofpotje
Pel de ui en look en hak fijn.
Schil de wortelen en snij in dunne plakjes.
Maak de champignons proper en snij in kwartjes.
Verhit een ruime stoofpot met een goede scheut olijfolie of een klontje boter.
Doe hierin de stukjes stoofvlees en bak het vlees even rondom bruin aan. Schep het vlees uit de stoofpot op een bord en zet even opzij.
Roerbak in dezelfde stoofpot de fijngehakte ui, look, wortelen, blokjes bacon en de kwartjes champignons.
Eenmaal de ui mooi glazig is gebakken, voeg dan de tomatenpuree en suiker toe.
Roer goed en laat even meebakken.
Doe het vlees terug in de stoofpot en blus met de wijn en bouillon.
Breng het geheel aan de kook. Eenmaal aan de kook, zet het vuur laag
en laat het stoofpotje ongeveer 1h30 a 2h zachtjes sudderen.
Bereidingswijze Puree van pastinaak en peer
Schil de aardappelen en pastinaken en snij in blokjes.
Schil ook de peer, verwijder het klokhuis en snij in grove blokjes.
Kook de aardappelen samen met de pastinaak en peer gaar in licht gezouten water.
Giet af en doe terug in de kookpot. Voeg een scheutje melk toe + eventueel een klontje boter.
Stamp of mix tot een gladde puree.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de puree samen met het runderstoofpotje
Smakelijk!
Overheerlijk gerechtje! En makkelijk om klaar te maken.