Onze moestuin is dit jaar heel traag gestart met enkele mislukkingen. Maar hij heeft dat ondertussen helemaal goed gemaakt. Radijzen, lente-ui, tomaten, courgette, pompoen, selder, prei … een heel oogst en mijn diepvries zit goed vol om de komende weken door te komen. In deze risotto met tomaat en courgette heb ik ook weer wat groentjes uit de moestuin kunnen verwerken en dat proef je!
Een risotto wordt normaal gegaard in bouillon, nu gebruikte ik mijn eigen tomatensaus. Een saus die wordt gemaakt door tomaten/kerstomaten te roosteren in de oven om dan samen met wat ricotta in de blender omgetoverd te worden tot de beste saus ever!
Geen zin om zelf tomatensaus te maken (nochtans amper werk of moeite), je kan ook perfect passata van de winkel gebruiken.
Verder verwerkte ik nog één van de talloze courgettes uit ons moestuintje in deze zalige risotto.
Ingrediënten (4 personen)
- 2 sjalotten
- 1 teentje look
- 1/4tl korianderpoeder
- 200gr risottorijst
- 400gr tomatensaus (zie recept) of passata
- 300ml bouillon (kip of groenten)
- 400gr kerstomaten
- 2 (kleine) courgettes
- 1el oregano
- 2el mascarpone (of ricotta)
- Peper en zout
- Olijfolie
- Extra om te serveren : Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Pel de sjalotten en hak fijn.
Pel de look en hak fijn.
Snij de courgette in dunne plakjes.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.
Stoof hierin de sjalot mooi glazig voor een paar minuten. Roer regelmatig zodat de sjalot niet bruin wordt.
Voeg de look en korianderpoeder toe en laat 1min mee bakken.
Doe de risottorijst bij in de stoofpot, roer even en laat 1min mee bakken.
Giet dan de tomatensaus en bouillon over de risotto, roer nog 1x en laat de rijst zachtjes garen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Neem een ruime ovenschaal. Leg aan de ene kant van de ovenschaal de kerstomaten, overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout.
Spreid aan de andere kant de plakjes courgette wat uit, overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster de groenten voor zo’n 10min.
Als de rijst mooi gaar is en al het vocht heeft opgenomen voeg dan de oregano en mascarpone toe. Roer goed zodat de mascarpone kan smelten. Vind je de risotto iets te vast of droog, voeg nog wat extra tomatensaus toe. Voeg op het laatste de geroosterde tomaatjes en courgette toe, roer even voorzichtig en serveer direct met eventueel wat fijngeraspte Parmezaanse kaas.
Smakelijk