Appelcake met bramencrème

Appelcake met bramencrème

Bye Bye mooi zomerfruit en welkom terug appel, peren, druiven en exotisch fruit! Yes, de herfst is begonnen, mijn favoriete seizoen. Een seizoen dat draait om heerlijk hartverwarmend comfort food, de chauffage die terug aangaat, de sloefkes en dekentje halen we terug uit de kast. Gezelligheid troef tijdens de herfst en daarom mijn favoriete seizoen. Een seizoen om terug volop aan het bakken te gaan en deze heerlijke appelcake met bramencrème uit je oven te toveren.

Appelcake met bramencrème

Een zalig kruidige cake waarin we geen blokjes appel in gebruiken, wel appelmoes. Herfst is ook het seizoen dat ik weer volle bak zelf appelmoes maak en mijn diepvries er mee volsteek. Homemade appelmoes blijft nu eenmaal de lekkerste zonder maar enige extraatjes zoals suiker of bewaarmiddelen, gewoon puur natuur! Je kan natuurlijk ook gewoon een pot appelmoes van de supermark meebrengen om dit zalige cakeje te maken.

Appelcake met bramencrème

Bovenop die zalig kruidige cake komt een heerlijk romige bramencrème op basis van mascarpone en compote van bramen. Deze crème gebruik ik vaak als basis om cakes af te werken (de bramen kan je weglaten of vervangen door ander fruit). Ik ben namelijk geen superfan van botercrèmes, deze met mascarpone is veel lekkerder en frisser.

Appelcake met bramencrème

Ingrediënten (cake)

  • 4 eieren
  • 115gr zonnebloemolie
  • 360gr appelmoes
  • 100gr griekse yoghurt
  • 1,5tl vanille essence
  • 420gr zelfrijzende bloem
  • 250gr bruine suiker/cassonade
  • 120gr suiker
  • 2,5tl kaneel
  • snuifje kardemompoeder
  • snuifje gemberpoeder
  • 140gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
  • Extra : cakevorm

Ingrediënten topping

  • 175gr bramen (vers of diepvries)
  • 100gr suiker
  • 1tl + 1/2tl zeste van citroen
  • 350gr mascarpone
  • 100gr poedersuiker
  • 100ml room

Bereidingswijze

Voor de cake.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van een cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
Kluts de eieren, olie, appelmoes, yoghurt en vanille mooi los tot een gladde massa. Zet even opzij.
Doe de bloem, bruine suiker, suiker, kaneel, kardemompoeder en gemberpoeder in een mengkom (van je keukenmachine). Roer even los.
Voeg de zachte boter/margarine in blokjes toe en mix tot je fijne kruimels krijgt.
Voeg de natte ingrediënten toe en mix nog even kort tot een glad mooi deeg.
Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake voor zo’n 50 a 60min in de oven.
Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Ondertussen kan je de compote maken.
Doe de bramen, 100gr suiker en 1tl zeste van citroen in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur. Roer af en toe zodat de suiker kan smelten. Laat zo’n 15min zachtjes sudderen tot een dikke compote. Haal de compote door een zeef en vang het sap op. Wat in de zeef overblijft, gaan we niet meer gebruiken.
Laat het sap volledig afkoelen.

Voor de bramencrème.
Doe de mascarpone, poedersuiker, 1/2tl zeste van citroen en zo’n 6el van de bramensaus in een mengkom. Mix tot een gladde crème.
Voeg de room toe en mix nog even tot je een mooie gladde crème krijgt.

Smeer de bovenkant van de cake royaal in met de bramencrème.
Werk eventueel af met wat extra schijfjes appel en verse bramen.

Smullen maar !

Bron : recept van de blog Ana’s Baking Chronicles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.