Zomer, herfst, winter, lente … risotto is iets wat je een heel jaar lang kan klaarmaken en is iets wat nooit zal vervelen aangezien je dit typisch Italiaans gerecht kan pimpen naargelang het seizoen en naargelang welke groenten er voorhanden zijn.
En dat vind ik net zo leuk aan risotto! Nooit hetzelfde maar altijd zo lekker en dat is bij deze versie van risotto met courgette, pesto en zalm ook weer zeker het geval.
Een op en top zomers receptje want we zitten nog volop in de tijd van de courgettes en ook mijn kruiden in m’n kruidenbak buiten is volop aan het geven … basilicum, munt, citroenmelisse, tijm, dragon, oregano … ik kan het amper bijhouden dus het ideale excuus voor “homemade” pesto.
Natuurlijk hoef je niet per se je eigen pesto te maken voor deze risotto, een potje uit de supermarkt werkt natuurlijk ook. Maar, zo’n zelfgemaakte pesto is toch altijd net dat ietsie beter š
Ingrediƫnten (4 personen)
- 1 ui
- 1 teentje look
- 200gr risottorijst
- 600ml bouillon (ik gebruikte groentebouillon)
- 1courgette
- 4el pesto (*)
- 200gr gerookte zalm
- 40gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2el ricotta
- Peper en zout
- Olijfolie
*voor de pesto, je kan deze zelf maken (zie recept) of voorgemaakt meebregen van de winkel
Bereidingswijze
Pel de ui en look en hak fijn.
Snij de courgette in fijne blokjes.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.
Stoof hierin de ui mooi glazig (niet bruin laten worden).
Voeg dan de fijngehakte look toe en laat 1min meebakken.
Doe hierbij de risottorijst, roer even en laat 1min meebakken.
Giet dan de hete bouillon in de stoofpot, roer heel even en zet het deksel op de pot
Zet op een zacht vuurtje en laat de risotto ongeveer 20 a 25min zachtjes garen. Je kan na 10min even eens kort door de risotto roeren maar dit hoeft niet per se.
Voeg de laatste 5min de blokjes courgette toe aan de risotto.
Proef even om te checken of de rijst mooi gaar is.
Haal dan van het vuur en breng op smaak met de Parmezaanse kaas, pesto, ricotta, peper en zout.
Serveer de risotto met stukjes gerookte zalm.
Smakelijk!