Augustus is ondertussen al halfweg, ja wat vliegt de tijd “when you’re have fun”! Het lijkt alsof de zomervakantie nog maar pas is begonnen en ondertussen loopt ie al bijna op z’n einde en de grootste fun moet voor ons nog komen namelijk enkele daagjes Palma de Mallorca met de BF begin september. Aftellen ben ik nog niet aan het doen, nog veel te veel dingen te doen de komende drie weken maar waar ik wel even bij stil sta is om te genieten van al dat zomerfruit dat momenteel nog voorhanden is. En daar moeten we volop van genieten want binnenkort is het weer gedaan dus tijd voor nog wat zomerse fruitsalades en baksels! Ik doe alvast mijn best met deze heerlijk simpele galette met bramen en peer.
Een galette is weer zo’n receptje dat in elke seizoen kan en zowel met fruit als met groenten mogelijk is en iets dat altijd smaakt! En nu met al dat zomerse fruit dat voorhanden is, zijn de mogelijkheden en variaties ontelbaar. Ik ging voor de combinatie bramen & peer, ofwel zomer meets herfst :-).
Het deeg voor de galette kan je makkelijk zelf maken als je een keukenmachine hebt, ofwel maak je het jezelf lekker makkelijk en breng je een pak bladerdeeg mee van de winkel!
Ingrediënten
- 225gr patisseriebloem
- 55gr poedersuiker
- 100gr boter/margarine (in blokjes)
- vanille essence
- 60ml ijskoud water
- 50gr amandelmeel
- 1 peer
- 400gr bramen
- 1/2tl kaneel
- 2el suiker +extra
- 2el melk
Bereidingswijze
Doe de bloem, suiker en blokjes boter in een mengkom (van je keukenmachine).
Meng/Mix tot een kruimelig deeg.
Voeg dan de vanille essence en het ijskoude water toe. Meng goed tot er zich een mooie ietwat plakkerige deegbal vormt. Verpak het deeg in een plasticfolie en laat minstens 30min opstijven in de koelkast.
Verwijder het klokhuis van de peer en snij in kleine blokjes.
Meng voorzichtig de blokjes peer met de bramen, kaneel en 2el suiker.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het deeg uit op een stuk bakpapier in een cirkel van ongeveer 35cm diameter.
Strooi het amandelmeel in het midden en schep hierop het mengsel van peer en bramen.
Vouw de randen naar binnen, bestrijk de randen met een beetje melk en strooi hierover nog wat extra suiker.
Bak de galette ongeveer 30 a 35min in de oven.
Haal uit de oven, laat ietwat afkoelen en serveer lauw met eventueel wat vanille-ijs.
Smakelijk!