Risotto met aardpeer en boerenkool

Risotto met aardpeer en boerenkool

De week afsluiten met een super lekker comfy veggie gerechtje (als je groentebouillon gebruikt natuurlijk 🙂 ), een risotto met aardpeer en boerenkool. Een op en top winterse risotto, echt comfort food als je het mij vraagt! Hiermee duik ik in de zetel op een vrijdagavond samen met een dik fleece dekentje, pyjama aan, een marathon NCIS of CSI op de tv, verstand op nul en smullen maar van die warme smaakvolle risotto. Een gerechtje dat je op minder dan een uurtje klaar hebt! Het is een vrij basic risotto maar wat deze extra lekker maakt zijn de crunchy aardpeerchips.

Risotto met aardpeer en boerenkool

De winterse aardpeer zit niet verwerkt in de risotto zelf maar wordt apart bereid en dit kan je doen terwijl de risotto aan het garen is. De aardpeer voeg ik toe aan de risotto in de vorm van crunchy chips. Je hoeft hiervoor de aardpeer eerst te schillen en dan met behulp van dunschiller of mandoline zeer fijn te snijden. Twintig minuten bakken in de oven en klaar!

Risotto met aardpeer en boerenkool

Risotto met aardpeer en boerenkool

Ingrediënten risotto

 • 1 ui
 • 1 prei
 • 75gr boerenkool (in kleine stukjes)
 • 2 takjes tijm
 • 200gr risotto rijst (Arborio bijvoorbeeld)
 • 500ml bouillon (kip of groente)
 • Olijfolie/margarine/boter
 • Peper en zout
 • Citroen

Ingrediënten aardpeer chips

 • 300gr aardperen
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • Zeste van halve citroen

Bereidingswijze

Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie of klontje boter.
Stoof hierin de ui en prei mooi zacht en glazig. Roer regelmatig zodat deze niet aanbakken.
Voeg de risottorijst toe, meng heel kort en laat 1min meebakken.
Giet dan de bouillon in de stoofpot, roer even, voeg het takje tijm toe, zet het deksel op de pot en laat 25min garen. Tijdens het garen hoef je niet te roeren door de risotto.
Voeg de laatste 5min de fijngesneden boerenkool toe, meng kort en laat 5min meegaren.
Breng de risotto op het laatste nog op smaak met peper en zout en wat citroensap.

Terwijl de risotto staat te garen kan je de chips van aardpeer maken.
Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Ik heb hiervoor 2 bakplaten gebruikt want de schijfjes aardpeer mogen niet op elkaar liggen.

Schil de aardperen en snij dan heel dunne schijfjes van de aardpeer. Je kan dit het beste doen met een mandoline of dunschiller.
Leg de schijfjes aardpeer op de bakplaat maar leg de schijfjes niet op elkaar (dus daarom beter met 2 bakplaten werken).
Wrijf de schijfjes in met olijfolie en kruid met peper en zout.
Bak de schijfjes aardpeer ongeveer 20 a 25min in de oven tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Hou ze op het laatste goed in de gaten zodat ze niet te bruin worden.

Haal uit de oven en strooi hierover wat zeste van citroen en eventueel nog wat zout.
De chips van aardpeer kan je makkelijk al 2 a 3h op voorhand bakken.

Serveer de risotto met de chips van aardpeer

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.