Dinsdag 22 maart, ik denk dat die datum voor iedere Belg voor altijd in zijn geheugen gegrift zal staan. De dag van de aanslagen op de luchthaven en metrostation. Net zoals bij 9/11 zal je altijd blijven herinneren waar je was toen je dit verschrikkelijke nieuws te horen kreeg. Ik moest bijna aan mijn shift beginnen en had toen nog niet door welke gevolgen die zou hebben op ons werk als reisagent …
We zijn nu bijna 2 weken verder en nog steeds voelen we de impact van de aanslagen … vlucht wijzigingen, annulaties, reizigers omboeken naar nabij gelegen luchthavens, de vervelende vragen beantwoorden zoals “Gaat mijn vlucht wel vertrekken?”
Normaal zijn de vakantieperiodes voor ons iets rustigere periodes, nu was het drukker dan normaal door het jaar heen. Dit betekende veel overuren en werken op mijn vrije donderdag dus veel tijd of zin in koken was er niet.
De receptjes die de voorbije 2 weken op tafel zijn gekomen waren heel heel heel simpel die ik ‘s morgens voor mijn shift al maakte zodat we die ‘s avonds alleen maar hoefde op te warmen. Het waren niet de meest “healthy” receptjes maar wel echt “comfort food” met liefst veel KAAS zoals deze rigatoni pastataart met rucola en erwtjes.
Lang geleden dat ik nog eens een klassieke bechamelsaus moest maken, die was namelijk de basis van mijn heerlijk kaassaus om onder de pasta te mengen.
Ingrediënten taart
- 500gr rigatoni pasta
- 150gr erwtjes (diepvries)
- 2 handjes vol rucola sla
- 250gr ricotta
- 1 citroen (zeste)
- Peper en zout
- enkele takjes munt en peterselie
- Extra > Parmezaanse kaas (geraspt)
Extra > bakvorm/springvorm (ik gebruikte een springvorm van 25cm)
Ingrediënten kaassaus
- 30gr boter
- 40gr bloem
- 7dl melk
- 100gr Parmezaanse kaas
- 100gr gruyere kaas
- 1 ei
- 2el citroensap
- Peper en zout
Bereidingswijze
Kook de pasta al dente (kook ongeveer 3min dan op de verpakking staat) en giet af.
Blancheer de erwten in licht gezouten water, giet af en spoel onder koud water.
Meng de ricotta met de zeste van 1 citroen en een snuifje zout.
Vet de bakvorm in met een beetje olie of boter
Voor de kaassaus:
Smelt de boter in een kookpotje op middelhoog vuur, voeg de bloem toe en roer goed. Je krijgt nu een soort van “brokjes – deeg”
Giet hierbij een deel van de melk en roer goed los, giet ook de rest van de melk erbij. Blijf goed roer zodat de saus mooi bindt. Vind je de saus te dik, voeg dan nog een beetje melk toe.
Haal de kookpot van het vuur en voeg de kaas en ei toe. Roer los zodat de kaas smelt. Breng de saus op smaak met citroensap en peper en zout.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Meng de gekookte pasta met de saus, erwtjes, rucola en fijngesneden peterselie en munt.
Doe de helft van de pasta in de springvorm.
Smeer hierover de helft van ricotta uit en schep hierop de rest van de pasta. Smeer de overige helft van de ricotta over de pasta.
Werk af met nog wat Parmezaanse kaas.
Bak de pastataart 30min in de oven.
Haal uit de oven en serveer direct. Je kan hierbij nog wat extra rucola serveren.
Smakelijk !