Nog 12 dagen en het is kerstavond! of 19 dagen tot oudejaarsavond!
It’s getting closer! 🙂
Liggen de eerste kerstcadeautjes al onder de kerstboom? Of zijn jullie dit jaar ook zo besluiteloos zoals mezelf.
Een suggestie van mezelf, kom eens lekker creatief uit de hoek en maak zelf je cadeautjes, dat is altijd een schot in de roos!
Wat dacht je van potjes gevuld met zeezout met een smaakje, leuke weckpotjes gevuld met zelfgemaakte granola of biscotti koekjes in een toffe koffietas (zie hier om het zelf te maken).
Bon, dat waren mijn tips voor cadeautjes, terug naar het menu voor Kerst of Oudejaar!
Tijd voor nog eens een voorgerecht en we gaan de “fancy” chiquere toer op met dit gerechtje met coquilles. Fancy & chique wil niet zeggen moeilijk of lang achter de kookpotten staan integendeel makkelijker dan dit kan echt niet.
Dit “fancy’ gerechtje is een leuke mengeling tussen Italiaanse polenta met pompoen, de zoete ietwat nootachtige coquilles en een crunchy appelsalade.
Normaal maak je polenta door water/bouillon samen met maismeel te koken. Echt supermakkelijk om te maken en een lekker alternatie voor aardappelen, pasta of rijst. In dit gerechtje wordt de polenta nog wat smeuïger gemaakt door pompoenpuree toe te voegen. Deze puree kan je best op voorhand maken dat bespaart je heel wat tijd tijdens je etentje. Ik kan jullie wel aanraden om de polenta niet op voorhand te maken anders wordt deze te stevig en is het moeilijk om deze weer lekker smeuïg te maken. Leg op voorhand alles klaar en meet alles al af.
Voor de “crunchy” appelsalade, kan je de ui en radicchio op voorhand al snijden. De appel snij je best op het laatste anders verkleurt deze.
Ingrediënten Pompoenpolenta (4 personen)
- 200gr pompoen (geschild en in blokjes gesneden)
- 1 ui (gepeld en fijngesneden)
- 1/2tl gerookt paprikapoeder
- 1l kipbouillon
- 115gr polenta
Ingrediënten overig
- 12 coquilles
- 1 appel
- 1 rode ui
- 1 jalapeno
- limoen
- Optioneel > radicchio (fijngesneden)
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze pompoenpolenta
Kook de pompoen gaar in licht gezouten water.
Giet af en mix tot een gladde puree.
Pel de ui en hak fijn.
Verhit een kookpot met ruime scheut olijfolie en fruit hierin de ui glazig.
Eenmaal glazig, doe hierbij het paprikapoeder, roer even en laat 1min meebakken.
Voeg dan de pompoenpuree toe samen met de bouillon en roer de puree los.
Breng aan de kook.
Zodra dit kookt, zet het vuur zachter en voeg rustig de polenta toe. Blijf nu roeren om klontjes te verkomen tot de polenta is ingedikt.
Zet het vuur heel zacht zodat de polenta warm blijft terwijl je de coquilles bakt en de salade voorbereid.
Afwerking
Voor de appelsalade, snij de appel in dunne reepjes.
Pel de rode ui en snij ook in dunne reepjes.
Snij de jalapeno fijn (of in dunne ringetjes)
Meng de appel, ui en jalapeno. Breng op smaak met een beetje limoensap (zo zal de appel niet verkleuren), een snuifje zout en eventueel een beetje koriander.
Zet even op zij.
Kruid de coquilles met peper en zout.
Verhit een pan met een ruime scheut olijfolie en bak hierin de coquilles. Bak ze per kant ongeveer 2min.
Eenmaal de coquilles gebakken zijn, kan je serveren.
Als de polenta iets te dik is geworden tijdens het staan, giet er dan een beetje kokend water bij en roer los.
Schep enkele eetlepels van de polenta op het bord, leg hierop 3 coquilles en werk af met de appelsalade.
Smakelijk !