Begin dit jaar heb ik polenta ontdekt, dit jaar heb ik al heel wat ontdekt maar dit is toch wel een van mijn favorietjes. Polenta is een ideaal alternatief voor pasta of aardappelen en is zo veelzijdig dat je er echt alle kanten mee op kunt. Ik heb eerder dit jaar al een lasagne gemaakt met polenta, en nu heb ik dit fijngemalen maïsgries verwerkt in deze plaattaart met courgette en pesto. Ook dit was weer een toppertje dat vlug en makkelijk te maken is.
Wij hebben deze polentataart gegeten als avondmaal maar dit kan eventueel ook als voorgerecht geserveerd worden.
Waar vind je polenta? Ik koop het bij Delhaize omdat ik het nergens anders vind. Maar volgens de e-shop van Albert Heijn verkopen ze het daar ook.
Ingrediënten Polenta bodem
- 500ml kip- of groentebouillon
- 150gr polenta
- 50gr gruyère kaas (geraspt)
- 1 ei
Ingrediënten topping
- 1 courgette
- 5 a 6el pesto (klik hier voor zelf pesto te maken)
- 25gr gruyere (geraspt)
- 3 teentjes look
- enkele blaadjes basilicum
Bereidingswijze
Breng de bouillon aan de kook. Zet het vuur zachter en voeg al roerend de polenta toe, blijf goed roeren. Je zal zien dat de polenta serieus indikt.
Haal na 4 a 5min de kookpot van het vuur en voeg de kaas toe. Meng goed tot de kaas gesmolten is.
Voeg als laatste het ei toe en roer nog even tot alles gemengd is.
Zet de polenta even opzij.
Het kan zijn dat de polenta een beetje lopend is, maar tijdens het bakken zal deze harder worden.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de courgette in dunne schijfjes.
Pel de look en snij ook in fijne schijfjes.
Neem een bakplaat of rooster, leg hierop een vel bakpapier.
Schep de polenta op het bakpapier en strijk glad (ongeveer 1cm dikte) in de vorm van een A4 blad.
Schep enkele eetlepels pesto op de polenta (blijf wel ongeveer 1 a 2cm van de randen weg).
Verdeel de pesto over de polenta.
Als de polenta niet stevig is, probeer dan voorzichtig te verdelen. Wees gerust tijdens het bakken wordt de polenta harder.
Leg over de pesto de schijfjes courgette. (blijf opnieuw 1 a 2cm van de rand)
Steek tussen enkele schijfjes courgette, de dunne schijfjes look en enkele blaadjes basilicum.
Strooi de geraspte kaas over de courgette.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de polentataart ongeveer 40 a 45min tot de kaas mooi goudbruin is.
Haal uit de oven en serveer direct.
En nu smullen maar