Pitabroodje met pittige gehaktballetjes

Pitabroodje met pittige gehaktballetjes

Als dit geen 100% puur “Friday food” is … pitabroodje met pittige gehaktballetjes! Makkelijk om te maken, wat pittigheid en
pure yumminess … ja dat noem ik perfect “Friday food”! Geen frietjes van de frituur, pizza van de pizzeria of een kebab. Nee vandaag gaan we voor homemade fast food met enkele gezonde twists! Een lekker krokant pitabroodje met daarop een pittige mayo op basis van harissa en griekse yoghurt, wat verse groentjes en dan de crème de la crème gehaktballetjes. En ook de gehaktballetjes krijgen de nodige pittigheid met wat harissa, een pikante saus gemaakt op basis van rode pepers.

Pitabroodje met pittige gehaktballetjes

Bij dit echte “Friday food” receptje mogen natuurlijk de frietjes niet ontbreken. Je kan hierbij gewone traditionele aardappelfrietjes serveren of kies eens voor frietjes van zoete aardappel. Dat is voor mij de laatste weken echt een “bijna verslaving” geworden. Een gezonde verslaving want zoete aardappel is ten eerste ietwat gezonder dan een gewone aardappel en ik bak deze frietjes in de oven dus een pak minder vettig.
En de frietjes worden helemaal op hun best met wat gerookt paprikapoeder, snuifje cayenne en wat zout. Yum, terwijl ik dit aan het typen ben, loopt het water me in de mond. En bedenk me net dat ik nog wat zoete aardappels liggen heb, dus ik weet nu al wat er binnen 10min in de oven staat 😀

Pitabroodje met pittige gehaktballetjes
Pitabroodje met pittige gehaktballetjes
Pitabroodje met pittige gehaktballetjes

Ingrediënten (4 personen)

  • 500gr gehakt 
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1/2tl gember (geraspt)
  • 3tl harissa
  • 50gr paneermeel/panko
  • 1 eigeel
  • 5 (grote) zoete aardappelen
  • 1kl gerookt paprikapoeder
  • 1/2tl cayennepeper
  • 5el griekse yoghurt
  • 1el mayonaise
  • 4 pitabroodjes
  • Rucola of andere sla
  • Kerstomaatjes 
  • Zout
  • Olijfolie
  • Margarine/boter
  • Optioneel voor de liefhebbers : koriander

Bereidingswijze

Pel de sjalot en look en hak fijn.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie/margarine/boter.
Stoof hierin de sjalot eerst mooi glazig en voeg dan de fijngehakte look, fijngeraspte gember en 2tl harissa toe.
Roer goed en laat 3min meebakken. Haal van het vuur en laat even afkoelen.

Ondertussen kan je de zoete aardappelen in frietjes snijden. Je kan hem eventueel eerst schillen maar zelf doe ik dat nooit. Verwarm de oven voor op 210 graden
Stort de frietjes op een beklede bakplaat. Voeg ongeveer 3 a 4el olijfolie toe samen met het gerookte paprikapoeder, cayennepeper en een royale snuif zout. Meng goed en bak de frietjes ongeveer 20 a 25min bakken in de oven. Probeer tijdens het bakken regelmatig door de frietjes te husselen.

Terwijl de frietjes bakken kan je de gehaktballetje maken.
Meng het gehakt met het mengsel van sjalot-look-harissa-gember, het eigeel, paneermeel, eventueel wat fijngehakte koriander en een snuifje zout.
Rol gehaktballetjes van dit mengsel. Als het mengsel nog iets te nat aanvoelt, voeg dan nog wat paneermeel toe.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie/margarine/boter en bak de gehaktballetjes mooi gaar en met een krokant goudbruin korstje.

Terwijl de gehaktballetjes bakken, kan je nog vlug het sausje maken.
Meng hiervoor 1tl harissa met de griekse yoghurt, mayonaise en een snuifje zout.

Grill of bak de pitabroodjes en serveer met de gehaktballetjes, sla, kerstomaatjes en de zoete aardappelfrietjes.

Smakelijk!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.