Overheerlijk, snel klaar, meal prep proof … yes yes deze pasta mat asperges en garnalen heeft alle elementen voor een ideaal doordeweekse maaltijd. Een heerlijk receptje met ons witte goud, grijze garnalen en een romig licht ricottasausje. Super smaakvol zonder een hele resem aan ingrediënten. Asperges op zich zijn zo lekker dat ze weinig opsmuk of extra ingrediënten nodig hebben, ik heb ze het liefst zo puur mogelijk.
Het witte goud wordt in dit gerechtje eerst even geblancheerd en daarna gebakken in de pan. Het water waarin we de asperges even in blancheren toveren daarna om tot een lekkere aspergebouillon met behulp van de aspergeschillen. Een deel van deze super smaakvolle bouillon voegen we toe aan de ricotta samen met wat Parmezaanse kaas en citroen en zo krijg je een lekker licht romig sausje in no-time.
De bouillon kan je trouwens makkelijk al een dag op voorhand maken, des te langer de schillen kunnen trekken des te smaakvoller de bouillon.
Hey Elien, hoef ik die asperge bouillon per se te maken? Nee hoor, het geeft het sausje gewoon een subtiele lekkere “asperge toets” maar je kan ook perfect wat kip- of groentebouillon toevoegen.
TIPS :
> Je zal nog bouillon over hebben, gooi die vooral niet weg. Je kan hiermee nog een lekker aspergesoepje maken.
> Ik gebruikte tagliatelle maar je zou ook kiezen voor gnocchi of kaas ravioli uit de supermarkt.
> De garnalen kan je eventueel vervangen door gerookte zalm.
Pasta met asperges en garnalen
Ingrediënten
- 1 kg witte asperges
- 1/2 blokje groente of kip bouillon
- 500 gr ricotta
- 40 gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
- 2 a 3 el citroensap
- 500 gr pasta (type tagliatelli)
- 300 gr grijze garnalen
- 1 klontje boter
Instructies
- Begin met het harde achterste van de asperges af te breken. Deze gaan we niet meer gebruiken.Schil de asperges met een dunschiller. Hou de schillen bij voor de bouillonSnij de asperges in blokjes van zo'n 3 a 4cm.Breng zo'n 1L water aan de kook met een snuifje zout.Blancheer hierin voor zo'n 4 a 5min de asperges. De asperges hoeven nog niet gaar te zijn aangezien we deze later nog gaan bakken. Schep de asperges uit het water (giet het water zeker niet weg) en laat de asperges uitlekken op wat keukenpapier.Voeg de aspergeschillen toe aan het water samen met het halve blokje bouillon. Breng aan de kook en laat dan zo'n 30min of langer sudderen. Des te langer des te meer smaak. TIP > Je kan na 30min het vuur afzetten en de schillen er gewoon laten inliggen tot gebruik van de bouillon. Ik heb de schillen er een nachtje laten inliggen. TIP > We gaan niet alle bouillon gebruiken. De rest kan je gebruiken om soep van te maken of vries in.
- Doe de ricotta en zo'n 250ml van de aspergebouillon in een kookpot. Zet op een zacht vuur zodat de ricotta kan smelten. Roer goed tot een mooi gladde saus. Breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.De saus zal misschien lopend zijn maar eens de pasta erbij gaat, komt dit allemaal in orde.
- Kook de pasta al dente zoals vermeld op de verpakking.
- Verhit ondertussen het klontje boter in een pan en bak hierin de asperges mooi gaar en lichtjes goudbruin. Breng ze op smaak met peper en zout
- Voeg de gekookte pasta toe aan de ricottasaus samen met de Parmezaanse kaas en meng goed. Serveer direct samen met de gebakken asperges en garnalenSmakelijk