Simpel en puur winters comfort food, dat is deze ovenschotel met puree, kip en spekjes. Een stevige doordeweekse maaltijd maar tijdens de winter mag dag! Dit receptje hoort gewoon thuis op je weekmenu want deze leent zich perfect tot “meal preppen” ofwel “lekker makkelijk op voorhand te maken”. Met deze ovenschotel heb je meteen alle elementen van een goede maaltijd aardappelen, groenten en vlees. Ofwel een AGV’tje zoals onze noorderburen zeggen.
Met de ingrediënten kan je eigenlijk nog volop gaan spelen en dat maakt dit nu net zo’n leuk receptje. De aardappelpuree, je zou ook voor een puree op basis van pastinaak of knolselder kunnen gaan. Of een combinatie. Qua vlees ging ik voor een combi van kip en gerookt spek. Het spek zou ik niet vervangen aangezien dit echt lekker veel smaak geeft. Kip kan je vervangen door kalkoen, varkensvlees, kalfsvlees of zelfs gehaktballetjes. Prei, wortelen, champignons en wortelen koos ik als groenten. Ook hier kan je gewoon even kijken wat er in huis is of wat er in het seizoen is.
Hoe maken we deze Ovenschotel met puree, kip en spekjes?
Begin best met het maken van de puree. Kook de aardappelen gaar. Pureer ze met een scheutje melk, ricotta en kruiden. De puree kan je makkelijk een dag op voorhand al maken net zoals de vulling.
Voor de ovenschotel zelf, begin je best met het fijnsnijden of in blokjes snijden van de groenten (sjalot, wortel, champignons en prei) en de kip.
Vervolgens verhit je een ruime stoofpot zonder vetstof en bak hierin de spekblokjes mooi goudbruin aan. Schep dan uit de pot en laat uitlekken op wat keukenpapier. Voeg wat olijfolie toe aan de stoofpot maar je hoeft deze niet proper te maken. Bak er nu de blokjes kip mooi goudbruin langs alle kanten in aan. Deze hoeft binnenin nog niet gaar te zijn. Schep ook uit de pot.
Dan gaan we de sjalot mooi glazig bakken in de stoofpot voor enkele minuten en doe er dan de wortelen, prei en champignons bij. Laat ook weer enkele minuten bakken. Voeg de tomatenpuree toe, laat een minuutje mee bakken. Voeg het spek, kip, oregano en bouillon toe. Roer even los en laat zo’n 15 a 20min zachtjes sudderen. De laatste 2min voeg je nog de erwtjes toe. Je vulling is nu klaar en ook dit kan makkelijk een dag op voorhand gemaakt worden.
TIP wanneer je alles op voorhand gaat maken! Je kan de vulling reeds in een ovenschaal scheppen, afwerken met de puree doe je best voor het bakken.
Doe de vulling in een ovenschaal, werk af met de puree en wat geraspte kaas. Bak nog zo’n 25min in de oven tot de kaas bovenop de puree mooi goudbruin gebakken is.
TIP! Heb je alles op voorhand gemaakt, zet iets langer in de oven zodat de ovenschaal goed warm is bij het opdienen
Ovenschotel met puree, kip en spekjes
Ingrediënten
Aardappelpuree
- 800 gr aardappelen (bloemige)
- 200 gr ricotta
- scheutje melk
- Peper en zout
- Nootmuskaat
Ovenschotel
- 2 sjalotten (of ui)
- 1 prei
- 400 gr champignons
- 300 gr wortelen
- 3 kipfilets
- 250 gr spekreepjes (gerookt)
- 140 gr tomatenpuree
- 1 tl oregano
- 350 ml bouillon (kip of groente)
- 250 gr erwten (diepvries)
- Peper en zout
- Geraspte kaas
Instructies
- Begin met het koken van de aardappelen voor de puree. Eenmaal gaar, giet af en pureer ze samen met de ricotta, scheutje melk en kruiding. Zorg dat ie lekker smeuïg is.Zet even opzijTIP !! Terwijl de aardappelen staan te koken kan je het snijwerk doen voor de ovenschotelTIP! Je kan de puree ook makkelijk een dag op voorhand maken.
- Voor de ovenschotel, begin je eerst met het snijwerk.Pel de sjalotten en hak fijn. Was de prei en hak fijn. Maak de champignons proper en snij in plakjes.Schil de wortelen en snij in fijn plakjes of blokjes. Snij de kipfilets in kleine gelijke blokjes.
- Verhit een stoofpot zonder verstof en bak hierin de spekblokjes eerst mooi goudbruin. Schep dan uit de pot en laat uitlekken op wat keukenpapier. Voeg een beetje olijfolie toe aan de stoofpot (maak deze niet eerst proper). Bak de stukjes kip mooi goudbruin aan langs alle kanten. Schep ook uit de pot, ze hoeven namelijk nog niet helemaal gaar te zijn binnenin. Voeg opnieuw een scheutje olijfolie toe aan dezelfde stoofpot. Stoof hierin de sjalot mooi aan voor zo'n 3min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Voeg vervolgens de prei, champignons en wortel toe. Roer goed en laat zo'n 5min zachtjes mee bakken. Roer ook nu weer regelmatig. De champignons dienen mooi zacht gebakken zijn. Doe er de tomatenpuree, roer goed los en laat dit een minuutje mee bakken. Voeg de blokjes spek en kip terug toe aan de stoofpot samen met de oregano en de bouillon. Breng zachtjes aan de kook en laat dan zo'n 15 a 20min zachtjes sudderen, tot het meeste vocht is weggekookt. De laatste 2min voeg je de erwten nog toe.TIP! Dit kan je ook weer makkelijk al een dag op voorhand maken. Je kan deze vulling al in een ovenschaal doen maar de puree erop smeren doe je best voor het bakken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep alles in een ovenschaal en werk af met de puree. Strooi er eventueel nog wat geraspte kaas over.Zet in de oven voor zo'n 25 a 30min. Maak je alles de dag van tevoren, dan zou ik de schotel iets langer in de oven zetten op een iets lagere temperatuur (180 graden) zo kan alles rustig opwarmen. Je kan dan op het laatste nog de ovengrill aanzetten.Smakelijk