Ovenschotel met gehakt en bloemkool, heerlijk comfort food om op je herfstig of winters weekmen te zetten. Er bestaat niets beter dan deze ovenschotel. Een klassieke combinatie maar hiermee heb je gewoon altijd succes. Je hebt laagjes gebakken gehakt, bloemkool, de lekkerste kaassaus en plakjes aardappel. Heel simpel maar nogmaals, deze werkt, deze werkt heel goed. Het leuke aan deze ovenschotel is dat je ze makkelijk de dag voordien al kan maken.
TIP! Ik maakte deze schotel nu met bloemkool. Dit kan ook met broccoli of witte kool.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker makkelijke ovenschotel receptjes? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met gehakt en bloemkool?
- Bloemkool
- Ui
- Prei
- Gehakt (gemengd)
- Boter
- Bloem
- Melk
- Geraspte kaas
- Nootmuskaat
- Citroen
- Aardappel plakjes (voorgegaard)
Hoe maak je deze Ovenschotel met gehakt en bloemkool?
We beginnen met de bloemkool in roosjes te snijden. Deze doen je dan in een kookpot samen met water en snuifje zout. Dit breng je aan de kook en kook de bloemkool beetgaar. Eenmaal gaar giet af en laat even uitlekken.
Ondertussen kan je het gehakt mengsel maken. Hiervoor pel je eerst de ui en hak fijn. De prei was je eerst en hak dan fijn. Dan verhit je een ruime hoge pan met olijfolie of klontje boter. Hierin stoof je eerst ui en prei aan voor zo’n 5min. Probeer regelmatig te roeren zodat de groentjes niet aanbakken of te bruin worden. Dan voeg je het gehakt toe en bak mooi rul. Breng ook op smaak met peper en zout. Haal dan van het vuur.
Vervolgens kan je de kaassaus maken. Hiervoor smelt je eerste de boter in een kookpotje. Eenmaal gesmolten, doe er de bloem bij. Roer goed, dit zal een droge massa worden. Dan giet je er in delen en al roerend de melk erbij. Blijf goed roeren zodat de saus kan indikken. Wanneer je een mooi saus hebt, haal van het vuur. Voeg de geraspte kaas toe samen met nootmuskaat, peper en zout. Roer opnieuw goed. Breng de saus verder op smaak met citroensap en eventueel nog wat extra peper en zout.
Dan kunnen we de schotel gaan samenstellen. Verdeel alvast de helft van de aardappelplakjes over de bodem van een ovenschaal. Hierover verdeel je dan het gehakt mengsel gevolgd door de bloemkoolroosjes. Giet er dan de kaassaus over en spreid mooi egaal uit. Werk af met de resterende aardappel plakjes en strooi er nog wat geraspte kaas over.
Bak de ovenschotel voor zo’n 25 a 30min in de oven. Op het laatste kan je nog even de ovengrill opzetten voor een korstje.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Ovenschotel met gehakt en bloemkool
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1 ui
- 1 prei
- 750 gr gehakt (gemengd)
- 30 gr boter (+ extra voor gehakt te bakken)
- 40 gr bloem
- 600 ml melk
- 160 gr gemalen kaas
- 1 snuifje nootmuskaat (optioneel)
- 600 gr aardappel schijfjes (voorgegaard) (*)
- Peper en zout
Instructies
- Snij de bloemkool in kleine roosjes en doe dan in een kookpot met water en snuifje zout. Kook ze beetgaar, kook ze niet te gaar. Eenmaal gaar, giet af en laat uitlekken.
- Ondertussen kan je het gehakt mengsel maken. Hiervoor pel je eerst de ui en hak dan fijn.Was de prei en hak fijn. Verhit een ruime hoge pan met wat olijfolie of klontje boter. Stoof hierin eerst de ui en prei aan voor zo’n 5min. Probeer regelmatig te roeren zodat de groentjes niet aanbakken of te bruin worden. Doe er dan het gehakt bij en bak mooi rul. Proef en breng verder op smaak met peper en zout. Haal dan van het vuur.
- Vervolgens kan je de kaassaus maken. Smelt de boter (30gr) in en kookpotje. Eenmaal gesmolten doe er de bloem bij en roer goed. Dit zal een droge massa vormen. Giet er dan in delen en al roerend de melk bij. Blijf goed roeren zodat de saus kan indikken. Eenmaal een mooie saus, haal dan van het vuur. Doe er de kaas bij, nootmuskaat (optioneel), peper en zout. Roer goed tot een gladde saus. Breng verder op smaak met citroensap en optioneel nog wat extra peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de helft van de plakjes aardappel over de bodem van een ovenschaal. Schep hierop het gehaktmengsel gevolgd door de bloemkoolroosjes. Giet er de kaassaus over en werk af met de resterende plakjes aardappel. Strooi nog een beetje geraspte kaas over de aardappeltjes.Zet nog voor minstens 25 a 30min in de oven. Op het laatste kan je nog even de ovengrill aanzetten voor het korstje. Serveer dan. TIP! Je kan de gehele ovenschaal al op voorhand maken. Enkel het bakken in de oven doe je voor het serveren. Reken dan wel wat meer oventijd zodat de gehele schotel warm kan worden.