Marokkaans gehaktbrood met pistache en abrikoos

marrokaans-gehaktbrood

Wat een triestig weer is het toch geweest de afgelopen dagen … regen, koud en veel wind.
Weer om een hele dag onder een dekentje te kruipen en genieten van een chocomelk en comfort food.
Ik weet niet wat er bij jullie onder het begrip “comfort food” valt maar bij is dat een zeer ruim begrip dat gaat van een kilo chocolade tot een warm havermoutpapje, of van een grote diepe kom pasta met veel kaas tot een simpel gehaktbroodje.

marrokaans-gehaktbrood

Dat laatste stond hier vorige week nog eens op tafel en smaken dat het deed. Het kon aan het koude natte weer gelegen hebben of aan het feit dat het zo lang geleden was dat er gehaktbrood op tafel stond.
Het was echter geen gewoon gehaktbroodje, wel eentje met een Marrokaans tintje door de Ras el Hanout kruiden te gebruiken. Dit kruidenmengsel bestaat uit maar liefst 20 of meer specerijen zoals o.a. bosbessen, kardemom, kaneel en kruidnagel.
Geen nood, je hoeft geen 20 verschillende specerijen in huis halen. Je kan Ras el Hanout makkelijk in de supermarkt vinden.
Naast de Marrokaanse kruiding heb ik het broodje nog gevuld met pistachenoten en gedroogde abrikozen.

marrokaans-gehaktbrood

En wat eten we hier nu bij? Een gewoon gekookt patatje past hier perfect bij of een salade met komkommer, lente-ui en kikkererwten.

Ingrediënten

  • 750gr gehakt
  • 1 ui
  • 2tl ras el hanout
  • 85gr couscous
  • 1 ei
  • Peterselie (grof gehakt)
  • 65gr gedroogde abrikozen (fijngesneden)
  • 30gr pistachenoten (ongezouten en grof gehakt)
  • 3el abrikozenconfituur
  • 1el honing
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Bereid de couscous zoals vermeld op de verpakking.

Pel de ui en hak fijn.
Verhit een klein kookpotje met een scheutje olijfolie.
Fruit hierin de ui glazig.
Laat op het laatste de ras el hanout nog 30sec meebakken.

Meng het gehakt met de ui, ei en couscous. Kruid met peper en zout.
Meng goed.

Verwarm de oven al voor op 200 graden.
Beleg een ovenschaal met een vel bakpapier.

Meng de grof gehakte abrikozen met de pistachenoten en een beetje peterselie.
Doe de abrikozenconfituur en honing in een kookpotje en laat zachtjes smelten.

Schep ongeveer de helft van het gehaktmengsel in de ovenschaal.
Geeft het de vorm van een gehaktbroodje.
Lepel in het midden over de gehele lengte van het broodje het mengsel van abrikozen, pistache en peterselie.
Schep dan de rest van het gehakt hier bovenop en duw voorzichtig aan en vorm er een mooi gehaktbroodje van.
Smeer bovenop het broodje de gesmolten confituur.

Bak het gehaktbrood ongeveer 40 a 45min.

Haal uit de oven serveer direct
Ook de volgende dag koud is dit heerlijk!

Serveertip > serveer met gekookte aardappelen of een lichte salade met komkommer, lente-ui en kikkererwten.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.