En hier is ie … het eerste receptje met pompoen van dit seizoen!
Een receptje waarvan “comfort food” afspat … pasta, pompoen, heel veel kaas en een krokant korstje ook met kaas. Dus zeg nu zelf, als deze macaroni met pompoen geen comfort food is dan weet ik het ook niet :-). Zo’n gerechtje waarvan je geen genoeg krijgt en op z’n best smaakt in een diepe kom perfect om in de zetel mee te duiken en een dik zacht deken erbij. Doe daarbij nog een marathon van NCIS of een CSI en dat is voor mij de perfecte avond! Oh ja en misschien als afsluiter nog een hele zak M&M’s!
Puur comfort food dat is de beste omschrijving van deze macaroni. Lekker veel stevige pasta, een hemelse kaassaus, blokjes gerookt spek en dan het onweerstaanbare krokante korstje. En dat maakt nu net de herfst het leukste en lekkerste seizoen van allemaal!
+ nog een raadseltje voor jullie :
Weet je waaraan je een echt “comfort food” receptje kan herkennen?
De foto … mooie foto’s van comfort nemen is namelijk het moeilijkste dat er is, zeg maar bijna onmogelijk (tenzij je Donna Hay noemt). Er is weinig kleur aan, zit vaak in een ovenschaal … probeer dan maar eens een mooie foto te nemen. Maar weet je, die foto is uiteindelijk bijzaak want de smaak dat is het belangrijkste wat telt! En ik kan jullie zeggen dat in deze macaroni heel veel smaak zit (en kaas 😉 )
Ingrediënten (4 personen)
- 1kg pompoen (butternut)
- 2 uien
- 2 teentje look
- 50gr boter/margarine
- 70gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- 50gr Cheddar (geraspt)
- 50gr gruyère (geraspt)
- 100gr bloem
- 1,2l melk
- Nootmuskaat (geraspt)
- 500gr macaroni (ik gebruikte volkoren macaroni)
- 250gr gerookte spekblokjes
- 1,2tl tijm
- 150gr panko of broodkruim
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snij de pompoen in gelijke blokjes van ongeveer 2cm. Doe de blokjes in een ruime ovenschaal overgiet met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster de pompoen in de oven voor ongeveer 50min tot hij mooi zacht is. Probeer tijdens het garen af toe door de blokjes te husselen.
Eenmaal gaar, haal uit de oven en plet de pompoen met een vork. Zet opzij
Terwijl de pompoen in de oven aan het roosteren is, kan je al wat voorbereidingen doen.
Bak de blokjes spek mooi goudbruin in een pan. Laat uitlekken op keukenpapier. Zet dan even opzij.
Kook de macaroni al dente zoals vermeld op de verpakking. Hou een beetje van het kookvocht bij
Pel de ui en look en hak fijn.
Verhit een ruime hoge stoofpot met de boter.
Fruit hierin de ui en look mooi glazig, roer regelmatig (laat de look niet bruin worden).
Zet het vuur iets zachter en voeg de bloem toe aan de ui en look.
Roer goed, je krijgt nu een soort van “brokjes” in je pot.
Giet de melk in porties in de stoofpot, zet het vuur iets hard en roer goed zodat de saus kan inbinden.
Als de saus mooi is ingedikt, haal dan van het vuur. Voeg 2/3 van de geraspte kaas toe samen met een snuifje nootmuskaat, tijm, peper en zout. Meng goed tot de kaas is gesmolten. Voeg dan ook de blokjes spek, geplette pompoen en de macaroni toe. Meng nog eens goed.
Schep de pasta in een ruime ovenschotel, strooi hierover de rest van de kaas en paneermeel/panko.
Bak nog eens 20 a 25min in de oven tot je een mooi goudbruin korstje hebt.
Serveer direct