Lamsvlees, iets typisch dat we met Pasen op het menu zetten. Wat mij betreft, kan lamsvlees op ieder moment van het jaar daar hoeft het echt niet speciaal Pasen voor te zijn. Of het nu gewoon doordeweeks is, tijdens een zomerse BBQ of met Pasen … een stukje lamsvlees smaakt nu eenmaal altijd. Dit recept voor lamskroontje met kruidenkorst & bloemkoolpuree is zo eentje dat je voor ieders gelegenheid op tafel kan zetten. Ja, zelfs gewoon tijdens een normale werkweek of tijdens een feestelijk etentje.
De hoofdrol in dit gerechtje gaat natuurlijk naar dat prachtige lamskroontje. Een heerlijk stukje mals vlees dat een kruidig korstje krijgt op basis van pistachenoten, Parmezaanse kaas en kruiden. Het leuke aan dit receptje is dat je, er amper tijd, moeite of werk in te steken. Je blender doet al het werk voor het korstje. Het vlees dien je even vlug aan te schroeien, dan beleg je het kroontje met het kruidenkorstje en dan gaat deze nog even de oven in. Makkelijk toch!
Je kan hier kroketten of gratin bij serveren, kan allemaal. Of maak er deze heerlijk smeuïge bloemkoolpuree bij. Omdat deze puree zo lekker smeuïg is, hoeft er wat mij betreft echt geen extra saus bij het vlees. Je kan er een eventueel makkelijk een vleessaus bij maken.
TIP :
> Geen fan van lamskroontje, je kan deze ook vervangen door een varkenskroon of kalkoengebraad.
> Wil je hier een sausje bij maken. Doe dan een klontje boter in de pan waarin het vlees is aangeschroeid. Voeg een fijngesneden sjalotje toe, laat even aanstoven. Blus met zo’n 200ml fond (kippenfond of vleesfond), laat zo’n 2min sudderen. Voeg dan zo’n 50ml room toe en wat peper en zout.
> Meal preppen? Ja hoor kan makkelijk. De bloemkoolpuree alsook het korstje kan je makkelijk de dag voordien al maken. Het lamskroontje bakken, beleggen met het korstje en verder afbakken in de oven doe je vlak voor het serveren en dit neemt niet al te veel tijd, werk of moeite in beslag
Lamskroontje met kruidenkorst & bloemkoolpuree
Ingrediënten
Lamskroontje met kruidenkorst
- 2 lamskronen reken op zo'n 200gr per persoon
- 100 gr pistachenoten (gepeld)
- 50 gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
- 1/2 tl paprikapoeder
- 30 gr peterselie (fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- 1 kl rozemarijn (fijngehakt)
- 20 gr paneermeel (of panko)
- 1 tl zeste van citroen (fijngeraspt)
- Peper en zout
- Olijfolie
- Trostomaatjes (optioneel om erbij te serveren)
Bloemkoolpuree
- 1 grote bloemkool
- 2 grote aardappelen
- 200 gr mascarpone
- 50 gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
- 1 a 2 el citroensap
- 50 ml melk (+ eventueel extra)
- peper en zout
Instructies
Voor de bloemkoolpuree
- Schil de aardappelen en snij in kleinere blokjes.Snij de bloemkool in kleinere roosjes.Kook de aardappelen en bloemkool gaar in licht gezouten water.Giet af, laat goed uitlekken en doe in blender samen met de mascarpone, Parmezaanse kaas, citroensap, melk en peper en zout. Mix tot een gladde puree. Maak de puree nog smeuïger met extra melk. Hou de puree warm.
Voor de lamskroontjes
- Haal de lamskroontje zo'n 15min op voorhand uit de koelkast. Doe de pistachenoten, Parmezaanse kaas, paprikapoeder, peterselie, bieslook, rozemarijn, paneermeel en een flinke snuif peper en zout in een blender. Mix tot fijne kruimels.GIet hierbij zo'n 3el olijfolie en mix tot je een pasta krijgt. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe als deze te droog zou zijn.Verhit ondertussen de oven voor op 180 graden.Verhit een pan met een scheut olijfolie.Kruid de lamskroontjes met peper en zout en schroei kort de kroontjes dicht aan beide kanten.Haal uit de pan en leg de kroontjes in een ovenschaal. Bedek de bovenkant van de kroontjes met de kruidenkorst.Bak de lamskroontjes zo'n 12 a 15min (afhankelijk hoe je ze zelf graag eet) in de oven.Optioneel : leg trostomaatjes in een tweede ovenschaal, overgiet met wat olijfolie en peper en zout en bak ze tegelijk in de oven voor zo'n 10min. Als de lamskroontjes mooi gebakken zijn, haal uit de oven en laat zo'n 5min rusten onder aluminiumfolie. Snij dan in plakjes en serveer direct met de pureeSmakelijk