Deze kipreepjes met zoete aardappel frietjes is voor mij puur “friday comfort food”. De titel klinkt misschien een beetje saai, dat is het dus zeker niet! Bomvol smaak en yumminess dat is waar het omdraait in dit gerechtje. De kip wordt eerst gewenteld in een heerlijk Grieks getinte marinade met o.a. citroen en oregano. Ook de frietjes krijgen een kruidige marinade. En geen frietjes zonder mayonaise, geen klassieke wel mijn enige echte avocado mayonaise.
De marinade voor de kip kan je perfect ‘s ochtends al snel maken en daar de kip een hele dag in laten marineren. De kip wordt er alleen maar lekkerder op des te langer ze in de marinade ligt. Kip is van nature al een mals stukje vlees, door het citroensap in de marinade zal deze nog malser en smeuïger worden.
Je zou bij deze gemarineerde kipreepjes ook klassieke frietjes serveren. Zelf verkies ik de laatste tijd frietjes op basis van zoete aardappel, vind ik veel lekkerder. Vaak breng ik ze gewoon op smaak met wat kipkruiden, nu maakte ik zelf een marinade op basis van gerookt paprikapoeder en komijn. Een eigenschap van klassieke aardappel frietjes is natuurlijk de krokantheid, bij zoete aardappel is dat iets moeilijker. Mij stoort dat helemaal niet, wil je ze toch krokant krijgen dan meng je de frietjes eerst met maiszetmeel.
Wie frietjes zegt, zegt mayonaise natuurlijk! Je zou voor de klassieke versie kunnen gaan wat natuurlijk ook lekker is. Of mijn aanrader, probeer eens mijn avocado mayonaise. Super easy en snel te maken want je hoeft er enkel avocaco, yoghurt, sjalot, peper en zout voor glad te mixen. Dus geen gevaar tot schiften, iets wat wel dikwijls gebeurt bij een gewone mayonaise.
Hoe maken we deze kipreepjes met zoete aardappel frietjes?
We beginnen met het maken van de marinade voor de kip. Hiervoor meng je fijngehakte look, gedroogde oregano, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper, zout, citroensap en olijfolie. Dit meng je met kipreepjes en laat je minstens 20min of langer marineren. Je kan perfect de kip al ‘s ochtends in de marinade leggen en een hele dag laten marineren. Omdat we dunne reepjes kip gebruiken, hoeven deze niet lang te bakken dus weer een tijdsbesparing.
De zoete aardappel frietjes kan je niet op voorhand maken. Je begint met de zoete aardappel in frietjes te snijden, voor mij persoonlijk mogen deze ietwat dikker en grover gesneden te zijn. Maak de marinade door gerookt paprikapoeder te mengen met wat cayennepeper, zout (eventueel ook wat lookpoeder en uienpoeder) en olijfolie. Wil je de frietjes iets krokanter krijgen, meng ze eerst met wat maiszetmeel en vervolgens met de marinade. Leg alles op een beklede bakplaat en bak de frietjes mooi goudbruin in de oven, hussel er af en toe door.
TIP!! Bij Albert Heijn hebben ze reeds voorgesneden zoete aardappel frietjes, ideaal als je niet zo veel tijd hebt.
Terwijl de frietjes bakken kan je de kip bakken en de guacamole mayonaise maken. Haal hiervoor je blender of foodprocessor boven. Doe het vruchtvlees van avocado erin samen met een klein beetje sjalot, yoghurt, cayennepeper en zout. That’s it! Mix dit tot een gladde saus. Proef en breng verder op smaak met wat nog zout. Serveer de gebakken kip met de frietjes, de mayonaise en strooi er eventueel nog wat feta over.
TIP !! De guacamole mayonaise kan na een tijdje ietwat bruin uitslagen. Om dit wat te vertragen, kan je de pit van de avocado in de mayonaise leggen.
Kipreepjes met zoete aardappel frietjes
Ingrediënten
Gemarineerde kipreepjes
- 4 (enkele) kipfilets
- 1 teentje look
- 1 tl oregeno
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 el citroensap
- Olijfolie
- Peper en zout
Zoete aardappel frietjes
- 800 a 900 gr zoete aardappelen
- 1,5 tl gerookte paprikapoeder
- 1 snuifje cayennepeper
- snuifje uienpoeder en lookpoeder optioneel
- Olijfolie
- Zout
- 2 el maizena optioneel
Avocado mayonaise
- 2 avocado's
- 1,5 el Griekse yoghurt
- 1/4 (kleine) sjalot
- 1 snuifje cayennepeper
- Zout
Instructies
Gemarineerde kipreepjes
- Begin met de kipfilets in dunne reepjes te snijden. Doe in een ruime kom en zet even opzij.Maak de marinade door fijngehakte look te mengen met de kruiden, het citroensap, een snuifje zout en 1el olijfolie. Giet de marinade over de kip en laat minstens 20min of langer marineren. Dek ze af met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
- Bak de kip mooi gaar en goudbruin vlak voor het serveren in een pan met wat olijfolie.
Zoete aardappel frietjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de zoete aardappelen in frietjes. TIP !! Ik schil zoete aardappelen nooit, je mag dit wel doen maar hoeft nietTIP !! Je hoeft de aardappelen niet super fijn te snijden, ze mogen wat grover zijn. Maak de marinade door het gerookt paprikapoeder te mengen met een snuifje cayennepeper (wil je ze iets pikanter, voeg iets meer toe), zout (optioneel wat lookpoeder en uienpoeder) en zo'n 2,5 a 3el olijfolie. Optioneel kan je de frietjes eerst mengen met de maizena en voeg vervolgens de marinade toe. Meng goed en bak de frietjes mooi goudbruin en gaar in de oven, hussel af en toe door de frietjes. Reken op zo'n 25min.
Avocado mayonaise
- Terwijl de frietjes bakken, kan je de mayonaise maken.Doe het vruchtvlees van de avocado in een blender of foodprocessor samen met de yoghurt, sjalot, royale snuif zout en cayennepeper. Mix tot een gladde saus.Proef en voeg eventueel nog wat zout toe. TIP ! Leg de pit van een avocado in de mayonaise om het verkleuren tegen te gaan.
- Serveer de gebakken kip met de frietjes, de avocado mayonaise, wat plakjes komkommer en verkruimel er eventueel wat feta over Smakelijk!