Zo nu en dan scroll ik eens door mijn receptjes die ik al heb gepost.
Wat me opviel is dat er nog niet veel gerechten uit de Oosterse keuken zijn verschenen.
Tijd om daar verandering in te brengen maar om eerlijk te zijn ligt die keuken mij niet zo goed of noem het eerder vooroordelen waardoor ik ze niet maak …
Bij de Oosterse keuken denk ik altijd aan te pikant eten en groenten die nog half rauw zijn. Maar als je zelf aan het koken bent dan bepaal je zelf hoe pikant iets wordt of hoe gaar de groente zijn.
Het voorbije jaar heb ik wel 2 curry’s gemaakt waarvan ik ook eerst een vooroordeel had maar uiteindelijk was het superlekker, het was pikantig maar niet zo dat heel je monder verlamd was.
Dus conclusie … weg met die vooroordelen en gewoon Oosterse receptjes uitproberen.
Zo ben ik uitgekomen bij een typisch Indisch gerecht nl. Kedgeree. Kedgeree wordt normaal gemaakt met rijst, curry, ei en gerookte schelvis. In mijn versie komen bijna al deze elementen, enkel de gerookte schelvis vervang ik door zalm om de simpele reden dat ik geen gerookte schelvis kon vinden.
Ook dit gerechtje uit het verre Oosten kon mijn enorm smaken, niets pikant aan maar toch met genoeg smaak + heel belangrijk … makkelijk en vlug te maken
Ingrediënten saus
- 1 rode ui
- 1 teentje look
- 1tl geraspte gember
- 1tl kerriepoeder
- 2 tomaten
- 1el tomatenpuree
- 50ml witte wijn (of vervang dit door bouillon)
- 70gr yoghurt (natuur)
Ingrediënten rijst (2 a 3 personen)
- 125gr bruine rijst of gewone rijst
- 2 zalmfilets (ongeveer 200gr per filet)
- 1 citroen
- 2 a 3 hardgekookte eieren
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze saus
Pel de ui en look, hak fijn, Schil het stukje gember en rasp het zodat je 1tl hebt.
Verwijder het steeltje van de tomaten en snij de tomaten in kleine blokjes.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.
Doe hierin de look, gember en ui. Bak glazig. Roer regelmatig.
*
Strooi de kerriepoeder bij de bakkende groenten en laat 1min meebakken.
*
Doe nu de tomatenblokjes, tomatenpuree en witte wijn erbij. Roer even en laat 10min nachtje sudderen.
Tot de wijn bijna helemaal is weg gekookt.
Haal van het vuur en zet even opzij.
Bereidingswijze rijst
Terwijl de saus staat te sudderen, kan je al rustig de rijst afkoken. Bruine rijst heeft een langere kooktijd dan gewone witte rijst.
Kook ook 2 a 3 eieren hard.
Verwarm ook al de oven voor op 180 graden.
Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
Leg hierin de zalmfilets, kruid beide met peper en zout.
Bak de zalm gaar in de oven (+/- 20min afhankelijk van de grootte)
Als de zalm gaar is, haal uit de oven en besprenkel met een beetje citroensap.
Meng de gekookte rijst met de tomaten-currysaus en de yoghurt. Kruid af met peper en zout.
Lepel de rijst op de borden.
Snij de zalm in kleinere stukken en verdeel over de borden.
Snij de eieren in kwartjes en verdeel ook over de borden.
Smakelijk