Witte kool, een typische wintergroente die in de meeste huiskamers nog vaak op de klassieke wijze op tafel komt … in witte saus natuurlijk! Een echte zalige klassieker dat gewoon super lekker blijft. Ja dat blijft echt één van mijn favorietjes in combinatie met een “goei stukje vlees” en patatjes. Wie eens graag witte kool op een andere manier op tafel brengt dan is dit recept voor geroosterde witte kool met appel & spek echt iets voor jou!
De laatste tijd doe ik niets anders dan de typische groenten (bloemkool, knolselder, pastinaak, …), die we normaal zouden koken om ze dan in een wit sausje of in een puree te verwerken, in de oven te roosteren.
Bij het roosteren van groenten in de oven blijft de smaak veel beter bewaard. En is ook een heel makkelijke manier van groenten bereiden, gewoon in plakken snijden, kruiden, overgieten met wat olijfolie en hup de oven. En op het laatste wat Parmezaanse kaas over de witte kool … zalig lekker en origineel!
Geroosterde witte kool met appel & spek
Ingrediënten
- 1 kleine witte kool
- 1/2 tl tijm
- 100 gr Parmezaanse kaas fijn geraspt
- 200 gr gerookt spek in blokjes
- 2 appelen
- handvol walnoten
- 1,5 el citroensap
- 1 el mosterd
- 1 tl honing
- 1/2 teentje look fijngehakt
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
Voor de geroosterde witte kool
- Verwarm de oven voor op 180 gradenBeleg een bakplaat met bakpapier.
- Snij de witte kool in plakken (van zo'n 2cm) en leg op de bakplaat.Wrijf de witte kool goed in met olijfolie en kruid met tijm, peper en zout.Rooster de witte kool voor zo'n 20 a 25min in de oven. Het is normaal dat de buitenste bladeren heel bruin worden. Strooi de laatste 5min de Parmezaanse kaas over de witte kool.
Voor de topping & dressing
- Bak de spekblokjes mooi goudbruin in een pan (zonder vetstof), laat uitlekkenRooster de walnoten kort in een hete pan en hak dan grof. Snij de appel in kleine blokjes (ik schilde de appel niet, je kan dit eventueel doen).Meng de uitgelekte spekblokjes met blokjes appel & walnoten. Voor de dressing, mix zo'n 30ml olijfolie met het citroensap, mosterd, look, honing en wat peper & zout. Als de witte kool gebakken is, haal uit de oven en serveer met de spekblokjes, appel, walnoten en de dressing. Smakelijk
Notities
- Je kan hier ook nog perfect een stukje vlees (kotelet, mignonette, …) bij bakken.
- Je kan de appel ook vervangen door peer
- Je kan eventueel nog wat geitenkaas toevoegen