Geroosterde witte kool met appel & spek

Geroosterde witte kool met appel & spek

Witte kool, een typische wintergroente die in de meeste huiskamers nog vaak op de klassieke wijze op tafel komt … in witte saus natuurlijk! Een echte zalige klassieker dat gewoon super lekker blijft. Ja dat blijft echt één van mijn favorietjes in combinatie met een “goei stukje vlees” en patatjes. Wie eens graag witte kool op een andere manier op tafel brengt dan is dit recept voor geroosterde witte kool met appel & spek echt iets voor jou!

De laatste tijd doe ik niets anders dan de typische groenten (bloemkool, knolselder, pastinaak, …), die we normaal zouden koken om ze dan in een wit sausje of in een puree te verwerken, in de oven te roosteren.
Bij het roosteren van groenten in de oven blijft de smaak veel beter bewaard. En is ook een heel makkelijke manier van groenten bereiden, gewoon in plakken snijden, kruiden, overgieten met wat olijfolie en hup de oven. En op het laatste wat Parmezaanse kaas over de witte kool … zalig lekker en origineel!

Wat eten we nu bij deze geroosterde witte kool? Ik maakte er een heel simpele salade bij met wat gebakken spekjes, appel en een dressing op basis van mosterd.
Geroosterde witte kool met appel & spek
Geroosterde witte kool met appel & spek
Geroosterde witte kool met appel & spek

Geroosterde witte kool met appel & spek

Snel & eenvoudig recept voor Geroosterde witte kool met appel & spek, een originele manier voor het bereiden van witte kool.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 kleine witte kool
  • 1/2 tl tijm
  • 100 gr Parmezaanse kaas fijn geraspt
  • 200 gr gerookt spek in blokjes
  • 2 appelen
  • handvol walnoten
  • 1,5 el citroensap
  • 1 el mosterd
  • 1 tl honing
  • 1/2 teentje look fijngehakt
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

Voor de geroosterde witte kool

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
    Beleg een bakplaat met bakpapier.
  • Snij de witte kool in plakken (van zo'n 2cm) en leg op de bakplaat.
    Wrijf de witte kool goed in met olijfolie en kruid met tijm, peper en zout.
    Rooster de witte kool voor zo'n 20 a 25min in de oven. Het is normaal dat de buitenste bladeren heel bruin worden. Strooi de laatste 5min de Parmezaanse kaas over de witte kool.

Voor de topping & dressing

  • Bak de spekblokjes mooi goudbruin in een pan (zonder vetstof), laat uitlekken
    Rooster de walnoten kort in een hete pan en hak dan grof.
    Snij de appel in kleine blokjes (ik schilde de appel niet, je kan dit eventueel doen).
    Meng de uitgelekte spekblokjes met blokjes appel & walnoten.
    Voor de dressing, mix zo'n 30ml olijfolie met het citroensap, mosterd, look, honing en wat peper & zout.
    Als de witte kool gebakken is, haal uit de oven en serveer met de spekblokjes, appel, walnoten en de dressing.
    Smakelijk

Notities

TIP
  • Je kan hier ook nog perfect een stukje vlees (kotelet, mignonette, …) bij bakken. 
  • Je kan de appel ook vervangen door peer
  • Je kan eventueel nog wat geitenkaas toevoegen
Trefwoord comfort food, snel klaar, spek, witte kool, zoete aardappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.