Gemakkelijk vispannetje, een heerlijk makkelijk en vooral heel veelzijdig receptje dat super snel klaar is. Serveer deze gewoon als doordeweekse maaltijd of tijdens een feestje met familie of vrienden. Of zet het op je kerstmenu om tijdens de feestdagen op tafel te toveren. Deze ovenschotel bestaat uit een royale laag gestoofde groentjes. Daarop komt een mix van witte vis (kabeljauw, koolvis, schelvis, tongrolletjes) en zalm. Helemaal bovenaan komt er de lekkerste saus “ever”, geraspte kaas en pommes duchesse. Een zalige ovenschotel die zowel super feestelijk en die ook kan thuishoren op je weekmenu.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstdiner? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor dit Gemakkelijk vispannetje ?
- Ui
- Prei
- Wortelen
- Venkel (optioneel)
- Broccoli
- Witte vis (kabeljauw, tongrolletjes, koolvis, schelvis)
- Zalm
- Boter
- Sjalot
- Bloem
- Bouillon (groente)
- Room
- Tomatenpuree
- Geraspte kaas
- Pommes Duchesse (diepvries)
Hoe maak je dit Gemakkelijk vispannetje?
We beginnen met het fijnsnijden van alle groentjes. Verhit dan een stoofpot met wat boter. Stoof hierin de ui, prei, wortelel en venkel aan. Stoof de groentjes zeker voor zo’n 8 a 10min. Na zo’n 10min voeg je de fijngehakte broccoli toe. De groentjes moeten zacht zijn maar geen moes en mogen nog wat bite hebben. Verdeel dan de groenten over de bodem van één grote ovenschaal of kleine individuele ovenschaaltjes.
Vervolgens snij je de vis in kleinere stukken en verdeel over de groenten.
Dan gaan we de saus maken. Smelt boter in een kookpotje. Stoof hierin een fijngesneden sjalot aan voor zo’n 3 a 4min. Roer regelmatig. Strooi er dan de bloem over en roer goed. Dit zal een droge massa vormen (= roux). Giet er vervolgens de bouillon bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Giet er ook de room bij en laat nog even kort even koken. Haal van het vuur en voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met peper en zout. Roer goed en giet dan de saus over de vis. Strooi er dan gemalen kaas over.
Bak dit eerst 15min in een oven op 180 graden. Verhoog dan de oventemperatuur naar 200 graden. Leg de Pommes duchesse bovenop het vispannetje en bak nog eens 20min. De aardappeltjes dienen mooi goudbruin gebakken zijn.
TIP! Je kan de pommes duchesse ook naast de ovenschaal leggen op de bakplaat.
Serveertip! Wil je het nog wat feestelijker? Strooi dan bij het serveren er nog wat grijze garnalen over.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Gemakkelijk vispannetje
Equipment
- 1 grote ovenschotel of 4 kleine individuele ovenschoteltjes
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 grote preien (wit & groen)
- 3 wortelen
- 1 venkel (Optioneel) (*)
- 1/2 broccoli (Optioneel)
- 450 gr witte vis (type kabeljauw, koolvis, schelvis, …)
- 450 gr zalmfilet
- Geraspte kaas
- Pommes duchesse (diepvries)
- Boter
- Peper en zout
Saus
- 30 gr boter
- 1 grote Sjalot
- 40 gr bloem
- 600 ml Bouillon (groente) (**)
- 100 ml room
- 2 a 3 el tomatenpuree
Instructies
- Begin met de groentjes. Pel de ui en hak fijn. Was de preien en hak fijn. Schil de wortelen en snij in kleine blokjes. Snij de venkel in fijne blokjes. Hak de broccoli ook in kleine stukjes.
- Verhit een stoofpot met een klontje boter. Doe hierin de ui, prei, wortel en venkel. Stoof deze voor zo'n 8 a 10min. Na zo'n 5min, voeg je de broccoli toe. De groentjes moeten mooi zacht zijn maar geen moes. Ze mogen nog wat bite hebben. Breng op smaak met peper en zoutSchep de groentjes op de bodem van een grote ovenschaal of over 4 kleine ovenschaaltjes.
- Snij de vis in kleinere stukken en verdeel over de groentjes. Kruid de vis ook met wat peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vervolgens gaan we de saus maken.Pel daarvoor eerst de sjalot en hak fijn. Smelt de boter in een kookpotje. Stoof de fijngehakte sjalot aan voor zo'n 3 a 4min. Roer regelmatig zodat de sjalot niet aanbakt. Voeg dan de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de bouillon bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Giet er dan de room bij en laat nog even doorkoken. Haal van het vuur. Doe er de tomatenpuree bij en roer goed los tot een gladde saus. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
- Giet de saus over de vis en spreid mooi egaal uit. Bedek dan met een laagje geraspte kaas.
- Zet zo in de oven voor zo'n 15min. Verhoog dan de temperatuur naar 200 graden.Leg de pommes duchesse bovenop het vispannetje en bak nog eens voor zo'n 20min tot de aardappeltjes mooi goudbruin gebakken zijn. TIP! Je kan de aardappeltjes ook naast de ovenschaal in de oven zetten op een bakplaat.
- TIPS om dit op voorhand te maken. Je kan eigenlijk de gehele ovenschaal al op voorhand maken. Vul de ovenschaal al met de gestoofde groentjes. Laat ietwat afkoelen en leg daarop dan de stukjes vis.Maak de saus maar laat wel goed afkoelen alvorens je deze bovenop de vis giet anders gaat deze al beginnen garen. Dan hoef je de ovenschotel enkel nog maar af te bakken
Zeer lekker en zo eenvoudig klaar te maken