Een salade in de winter … dat kan perfect!
Heel de winter door stoofpotjes en stampotten eten, dat gaat me toch een beetje vervelen. Frisse zachte kropsla of sappig lekkere tomaten zijn nu moeilijker te vinden, dus is het een beetje improvisatie voor een lekker winterse salade. Toch is het haalbaar hoor!
Geen sla of tomaten nu, wel kolen en citrus en laat dat nu een perfecte combi zijn.
Fijngesneden rode kool, partjes sinaasappel, zoute gerookte forel en een pittige mosterddressing. Het vraagt weinig werk, zeker als je voorgesneden rode kool zou gebruiken, toch creëer je met een minimum aan ingredienten een maximaal smaakresultaat.
Om het toch ietwat “vullender” te maken, heb ik er nog wat parelcouscous in verwerkt en samen met de rode kool krijg je die prachtige blauw-paarse kleur.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1/4 rode kool
- 150gr sugar snaps
- 100gr (parel)couscous
- 3 sinaasappels
- 250gr gerookte forel
- 100gr hazelnoten
- 2el graanmosterd
- 1el azijn
- 1kl honing
- 4el olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Leg de hazelnoten in een ovenschaal en rooster ze ongeveer 7 a 8min tot ze mooi goudbruin zijn.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Tip > als je ongepelde hazelnoten gebruikt, leg ze dan direct na het roosteren op een handdoek. Leg hierop nog een handdoek en wrijf zodat de velletjes makkelijk loskomen.
Breng ondertussen water met zout aan de kook en kook hierin 3 a 4min de sugar snaps.
Giet dan af en spoel met koud water. Laat uitlekken.
Hak de rode kool fijn met de hand of foodprocessor.
Kook de couscous gaar.
Snij de sinaasappel a vif.
Snij de gerookte forel in hapklare stukjes.
Hak de hazelnoten grof.
Meng de mosterd, azijn, honing en olijfolie.
Meng voorzichtig de couscous met de rode kool, sugar snap, sinaasappelpartjes en de grof gehakte hazelnoten.
Werk af met stukjes forel en de vinaigrette.
Serveer direct!