10x gemakkelijke barbecue recepten

Varkenshaasje op de BBQ

De zomer is volop bezig en wat zeker niet mag ontbreken tijdens de zomer is een barbecue met alles erop en eraan. Een leuk gezelschap, een zomers weertje, lekkere drankjes, een leuk muziekje op de achtergrond, gegrilde lookbroodjes met mozzarella :-), een hele resem aan salades en natuurlijk een lading gegrild vlees of vis. Wil je echter bij je volgende bbq iets origineler uit de hoek komen qua gegrild vlees of vis dan moet je zeker deze “10x gemakkelijke barbecue recepten” eens bekijken. Ik geef je zelfs 2 heerlijke vegetarische opties en een dessertje 🙂

En heb je ook nog wat nood aan inspiratie voor originele bijgerechten. Check dan zeker deze blogpost > 14x bijgerechten voor bij de BBQ

Hele kip op de BBQ

Hele kip op de BBQ

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 1el gerookt paprikapoeder
  • 1tl cayennepeper
  • 1tl gemalen korianderzaad
  • 1tl gemalen komijnzaad
  • 1tl chilivlokken
  • 1tl zout
  • 1tl peper
  • 1el bruine suiker
  • 2el BBQ saus
  • 1 rode peper
  • 2 a 3 lente-ui
  • Platte peterselie of koriander
  • 1 blikje bier
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Bereid de BBQ voor.
Hij moet ongeveer een temperatuur hebben van 190° als de kip erin wordt gezet
*
Voor de rub:
Meng het gerookt paprikapoeder met de cayennepeper, gemalen korianderzaad,gemalen komijnzaad, chilivlokken, zout, peper en bruine suiker. Wrijf de kip in met olijfolie.
Wrijf de kip helemaal in de rub (zowel binnen- en buitenkant).
Open het blikje bier en giet de helft van het bier uit het blikje (of drink voor de helft op 😉 )
Laat de kip over het blikje bier zakken. Zorg dat het blikje met de kip rechtop kan blijven staan. Rooster de kip ongeveer 70min in een gesloten BBQ of in de oven. Wrijf de laatste 10min de kip in met de BBQ saus.
*
Voor te serveren :
Hak de rode ui fijn.
Hak de peterselie en peterselie/koriander grof.
Haal de kip van de BBQ, verwijder voorzichtig het blikje en laat de kip 10min rusten. Vlak voor het serveren strooi de fijngehakte rode peper, lente-ui en peterselie/koriander over de kip.

Serveer met gebakken aardappeltjes, sla en tomaatjes

Varkenshaasje op de BBQ

Ingrediënten varkenshaasje (4 personen)

  • 1kg varkenshaasje
  • 3 teentjes look
  • 2 limoenen (sap)
  • 1 1/2el rodewijnazijn
  • 1 1/2el worcestersaus
  • 1 ui
  • 2tl komijnpoeder
  • 3tl chilivlokken
  • 3el olijfolie

Ingrediënten salsa van tomaat en paprika

  • 1 (kleine) rode ui
  • handvol peterselie
  • 125gr kerstomaatjes
  • 1 rode paprika
  • 50ml olijofolie
  • 2el rodewijnazijn
  • 1 1/2tl gerookt paprikapoeder
  • snuifje suiker
  • peper en zout

Bereidingswijze

Begin met de marinade van het varkenshaasje.
Pel de teentjes look en hak fijn, idem voor de ui.
Meng de fijngehakte look en ui met het sap van de limoenen, rodewijnazijn, worcestersaus, komijnpoeder, chilivlokken en een snuifje zout.
Giet over het varkenshaasje en laat een paar uur marineren.
Je kan dit zelfs de avond ervoor reeds doen, voor extra veel smaak in het vlees te krijgen.
*
Voor de salsa van tomaat en paprika.
Pel de rode ui en snij in grove stukken.
Verwijder de zaadjes van de paprika en snij in grove stukken.
Halveer de kerstomaatjes.
Doe de ui, paprika, kerstomaatjes, peterselie, olijfolie, rodewijnazijn, gerookte paprikapoeder, snuifje suiker en peper en zout in een blender/ foodprocessor.
Mix tot een grove saus, er mogen nog stukjes zichtbaar zijn.
Zet tot voor het serveren in de koelkast.
*
Haal het vlees zo’n 30min voor het grillen uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Grill het varkenshaasje ongeveer 20min op de BBQ, draai regelmatig om.
Haal van de grill en laat nog eens 5min rusten in aluminiumfolie.
Serveer het varkenshaasje met de salsa van tomaat en paprika en eventueel gebakken aardappeltjes en sla.

Sticky Chicken Wings

Sticky chicken wings

Ingrediënten (4 personen)

  • 12 chicken wings / kippenvleugeltjes (ofwel drumsticks)
  • 1 (kleine) ui
  • 1 groene peper/ jalapeno
  • 240gr kersenconfituur
  • 1 limoen (sap)
  • Peper en zout
  • Olijfolie/ boter

Bereidingswijze

Hak de ui en de groene peper fijn.
Verhit een stoofpotje met een scheutje olijfolie of klontje boter.
Fruit hierin de ui mooi glazig.
Voeg de fijngehakte peper toe en laat nog een minuutje meebakken.
Schep de ui en peper in een blender (of foodprocessor) samen met de confituur en het sap van de limoen.
Mix glad, giet dit mengsel terug in het stoofpotje en breng aan de kook.
Laat nog even zachtjes sudderen.
Breng op smaak met peper en zout.
Zet opzij (dit kan je dus makkelijk op voorhand al doen).

Verhit de BBQ of een grillpan.
Bak de kip alvast 15min op een zacht vuurtje.
Schep dan in een kom en smeer de kip in met de marinade (hou zeker nog wat marinade op overschot).
Bak de kip nog eens minstens 15 a 20min tot ze mooi gaar, goudenbruin en sticky is.
Smeer op het laatste de kip nog eens in met de marinade en laat nog kort bakken.
Serveer direct

Zalmsaté met komkommersalade

Ingrediënten zalmsaté (4 personen)

  • 75gr yoghurt
  • 1 teentje look
  • 1tl gerapste gember
  • 2tl garam masala
  • 1el fijngehakte koriander
  • 2el limoensap
  • 500gr zalmfilet
  • 2 rode uien
  • Peper en zout

Extra > satéstokjes

Ingrediënten komkommersalade

  • 1/2 komkommer
  • 125gr yoghurt
  • 1el fijngehakte koriander of peterselie
  • 1el fijngehakte munt
  • 1 sjalot of rode ui
  •  1el limoensap
  • cayennepeper
  • Zout

Bereidingswijze

Voor de zalm :
Begin met het maken van de marinade. Daarvoor meng je de yoghurt, fijngehakte look, geraspte gember, garam masala, koriander, limoensap en peper en zout.
SNij de zalm in blokjes en meng voorzichtig met de marinade. Laat ongeveer 20min marineren in de koelkast.
*
Maak ondertussen de komkommersalade
Pel de sjalot of rode uit en hak fijn.
Verwijder de zaadjes van de komkommer en snij de komkommer in kleine blokjes
Meng de yoghurt met de fijngehakte koriander (of peterselie), munt, rode ui of rode ui en de komkommer.
Breng op smaak met het limoensap, cayennepeper en zout.
Eventueel kan je nog een eetlepel mayonaise toevoegen.
Zet koel.
*
Voor de satés, snij in de rode ui in plakjes.
Rijg de stukjes zalm afgewisseld met de plakjes ui aan de satéstokjes.
Grill de satés ongeveer 3 a 4 min per kant in een grillpan of op de BBQ. Vet de pan of grill van de BBQ eerst in met wat olie.

Serveer de zalmsaté met de komkommersalade en eventueel nog extra gebakken aardappeltjes.

Gemarineerde steak met perzik salsa

Gemarineerde steak met perzik salsa
Gemarineerde steak met perzik salsa

Ingrediënten steak

  • 4 steaks
  • 4el olijfolie
  • 1/2 limoen
  • 1el sojasaus
  • 1tl zout
  • 1/2tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2tl gemalen peper
  • snuifje komijnpoeder

Ingrediënten salsa

  • 2 perziken
  • 1 sjalot
  • 1 rode paprika
  • 1el honing
  • 1 limoen
  • 1el fijngehakte koriander (of peterselie)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met het marineren van de steak.
Meng de olijfolie, het sap van de halve limoen, sojasaus, zout, paprikapoeder, peper en snuifje komijnpoeder in een ruime kom. Schep 2el apart.
Leg de steaks in de marinade, wrijf de steaks goed in met de marinade en laat minstens 1h marineren.

Ondertussen kan je perzik salsa maken.
Snij de perziken in kleine blokjes.
Pel de sjalot en hak fijn.
Snij de paprika in kleine blokjes.
Roer het sap van 1 limoen los met de honing, fijngehakte koriander (of peterselie) en wat peper en zout. Voeg de blokjes perzik, sjalot en paprika toe. Meng kort en hou koel tot net voor het serveren.

Grill de steaks op de BBQ (of in de grillpan) en serveer met de perzik salsa.

Groentesatés met halloumi

Groentesatés met halloumi

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • handvol kerstomaten
  • 1 rode ui
  • 120ml balsamico azijn
  • 2el mosterd
  • 1el honing
  • 1 teentje look
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Extra : satéstokjes

Bereidingswijze

Begin met het maken van de marinade.
Doe de balsamico azin, mosterd, honing, fijngehakte look, peper en zout in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Roer goed. Laat dan zachtjes sudderen tot een ietwat dikkere siroop. Haal van het vuur.

Snij alle groenten (behalve de kerstomaten, die mag je heel laten) in kleine gelijke stukken/blokjes.
Pel de rode ui, snij in kwarten en haal de partjes uit elkaar.
Je kan alle groenten behalve de aubergine al op voorhand in stukken snijden. De aubergine kan je best op het laatste in stukken snijden aangezien deze vlucht vekleurt.
Meng de stukjes groenten met een wat olijfolie en kruid met peper en zout. Rijg de stukjes groenten op de satéstokjes.
Leg de groentesatés op de barbecue en grill ze 2min per kant.
Wrijf dan in met wat van de marinade en bak nog eens ongeveer 10min (draai ze af en toe) tot de groenten mooi gaar zijn.
Als je de groentesatés van de bbq haalt, wrijf nog een beetje in met de marinade.
Serveer direct!

Griekse Kipsatés

Griekse Kipsatés

Ingrediënten (4 personen)

  • 800gr kipfilet
  • 120ml yoghurt (natuur)
  • 3el olijfolie
  • 60ml citroensap
  • 1tl zeste van citroen
  • 1el azijn
  • 1,5el gedroogde oregano
  • 1tl gedroogde tijm
  • 4 teentjes look
  • 1tl zout
  • 1tl gemalen peper
  • 2 paprika’s
  • 1 rode ui
  • Extra : satéstokjes

Ingrediënten

Begin met het maken van de marinade en je kan hiervoor het best een grote afsluitbare diepvrieszak voor gebruiken.
Doe in een ruime kom de yoghurt, olijfolie, citroensap, zeste van citroen, azijn, oregano, tijm, gepelde en fijngehakte look, zout en gemalen peper. Meng goed.
Snij de kipfilets in gelijk reepjes/blokjes. Doe de kip in de marinade, meng goed en giet in de diepvrieszak. Sluit en laat minstens 4h of langer (kan perfect de dag ervoor al) marineren.
*
Snij de paprika in gelijke blokjes.
Pel de ui, snij in vieren en haal de partjes uit elkaar.
Rijg de gemarineerde reepjes/blokjes kip, paprika en ui op de satéstokjes.

Bak de kipsatés mooi goudbruin en gaar op de barbecue. Draai regelmatig.

Mediterraanse kofta

Mediterraanse kofta

Ingrediënten (4 personen)

  • 500gr gehakt
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 2el fijngehakte peterselie
  • 1kl fijngehakte munt
  • 1tl komijnpoeder
  • 1tl korianderpoeder
  • 1tl cayennepeper
  • Snuifje kaneel
  • 1/2tl zout
  • Extra : satéstokjes

Ingrediënten

Pel de sjalot en look en hak heel fijn.
Meng de sjalot en look met al de kruiden.
Voeg het gehakt toe en meng goed.
Neem wat gehakt en duw/kneed het gehakt rond een satéstokje.
Laat de kofta’s minstens 1h of langer in de koelkast opstijven.
Bak ze dan mooi goudbruin en gaar op de bbq.

Gegrilde sla

Gegrilde sla

Ingrediënten (4 personen)

  • 2x Romeinse sla
  • 100gr walnoten
  • 1tl rozemarijn (vers – fijngehakt)
  • 2el honing
  • 1/2kl zout
  • feta
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten

Begin met het roosteren van de walnoten in een pan (zonder vetstof).
Voeg de honing, fijngehakte rozemarijn en een scheutje water toe en laat karameliseren. Stort dan uit op een stuk bakpapier, strooi wat zout over de noten, laat afkoelen en hak grof.

Snij de sla in de lengte doormidden. Wrijf de sla in met wat olijfolie en grill ze kort op de barbecue met de snijkant naar beneden.

Serveer met de walnoten en verkruimel er wat feta over.

Fruitspiesjes op de BBQ

Fruitspiesjes op de BBQ

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 bananen
  • 1 mango
  • 1/2 ananas
  • 2 nectarines
  • 3 kiwi’s
  • 2 a 3el honing
  • 250gr platte kaas
  • 1/2 vanillestokje
  • 2el (bruine) suiker)
  • 5 a 6 koekjes/krokante wafeltjes naar keuze (ik gebruikte gemberkoekjes)

Extra > satestokjes

Bereidingswijze

Meng de platte kaas met de zaadjes van een halve vanillezaadjes en 2el bruine suiker.Bewaar in de koelkast.Plet de koekjes tot kruim.
Snij de bananen in schijfjes van +/- 2cm (pel de bananen niet)
Schil de mango en snij in blokjes.
Snij de halve ananas in plakken van 2cm en snij dan in partjes (Ik heb de ananas niet geschild)
Halveer de nectarines, verwijder de pit en snij in blokjes.
Halveer de kiwi’s en snij in plakjes (ook de kiwi’s heb ik niet geschild).
Prik het fruit afwisselend op de stokjes
Wrijf het fruit in met de honing (je kan eventueel de honing even verwarmen zodat je deze beter kan uitwrijven).
Grill het fruit ongeveer 1 a 2min per kant tot de honing mooi gekarameliseerd is.
Serveer de fruitspiesjes direct met wat platte kaas en koekjeskruim.
Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.