Ik ben fan van receptjes die je veelzijdig kan inzetten zoals deze makkelijke filodeeg rolletjes met gehakt. Je kan ze serveren als hapje bij een gezellige zomerse borrel of apéro. Of zet ze op je weekmenu als simpel doordeweekse maaltijd in combinatie met een frisse tomatensalade. Dat noem ik veelzijdig! Eigenlijk zijn deze rolletjes gewoon worstenbroodjes maar dan met filodeeg. Aangezien worstenbroodjes altijd een topper is, ga je met deze ook heel hard scoren. Ze zijn zo lekker en ook nog eens zo makkelijk en snel om te maken. Daar houden we toch van he, toch zeker tijdens de zomermaanden.
Met de kruiding van het gehakt, kan je eigenlijk gaan spelen. Speel met de kruiden die je in huis hebt. Of haal wat kruiden uit kruidentuintje. Ik koos hier voor wat sjalot, look, peterselie en ras el hanout. Heb je die laatste nu niet in huis. Geen probleem! Check met notities even want ik geef je heel wat opties.
Hoe maken we deze Filodeeg rolletjes met gehakt?
Begin met maken van de gehakt mengsel. Hiervoor meng je gehakt met fijngehakte sjalot (of ui), look, peterselie, ras el hanout (optioneel), peper en zout. Voeg er vervolgens een eitje en paneermeel aan toe. Meng nog even goed. Ik zet nu meestal dit mengsel in de koelkast om even op te stijven. Je kan dit trouwens al even op voorhand maken en gewoon afgedekt bewaren in de koelkast.
Vervolgens kunnen we de rolletjes gaan maken. Ter info .. Ik gebruikte grote vellen filodeeg. Neem een vel filodeeg en leg met een lange zijde naar je toe. Wrijf deze volledig in met losgeklopt ei en leg hierop een tweede vel. Neem nu wat van gehakt mengsel en vorm er een worst van. Leg deze onderaan het vel filodeeg langs de lange zijde. De hele lengte dient bedekt te worden met worst. Je kan deze best in porties vormen. Gebruik ook niet te veel van gehakt mengsel. Rol dan het deeg op vanaf de lange zijde tot je een lange worst of lang worstenbroodje krijgt. Verdeel dit in zo’n 3 a 4 kleinere individuele rolletjes. Leg op een beklede bakplaat, wrijf meteen in met wat losgeklopt ei en strooi er wat sesamzaadjes over.
Bak de rolletjes zo’n 20min in de oven.
TIP! Leg een vochtige doek over de ongebruikte vellen filodeeg terwijl je de rolletjes maakt. Filodeeg droogt namelijk heel snel uit. De gemaakte rolletjes wrijven we in met ei dus deze hoef je niet af te dekken.
Terwijl de filodeeg rolletjes in de oven staan, kan je het yoghurt dipsausje maken. Hiervoor meng je yoghurt, fijngehakte peterselie, dille, peper en zout.
Serveer de gebakken rolletjes meteen met de yoghurtsaus. Als je deze maakt als doordeweekse maaltijd dan kan je er nog een zomerse tomatensalade bij maken (zie notities).
Filodeeg rolletjes met gehakt
Ingrediënten
- 1 kleine sjalot (of kleine ui)
- 1 teentje look
- 400 gr gehakt
- 2 el peterselie (fijn gehakt)
- 1 el ras el hanout Optioneel (*)
- 1 ei (+ 1 extra om in te smeren)
- 30 gr paneermeel
- +/- 8 a 10 vellen filodeeg (ik gebruikte grote vellen)
- sesamzaadjes
- Peper en zout
Yoghurtsausje
- 150 gr yoghurt (natuur of griekse)
- 1,5 el peterslie (fijngehakt)
- 1 kl dille (fijngehakt)
- Peper en zout
Instructies
- TIP! Gebruik je filodeeg uit de diepvries, haal deze dan tijdig uit de diepvries
- Pel de sjalot en look en hak heel fijn.Doe in een mengkom. Voeg hier het gehakt, peterselie, ras el hanout, peper en zout aan toe. Meng goed. Doe er vervolgens het ei bij, meng opnieuw goed. Als laatste voeg je het paneermeel toe. Meng nog even goed. Ik zet nu altijd het gehakt even in de koelkast om op te stijven. Je kan dit ook al op voorhand mengen en in afgedekt in de koelkast bewaren.
- TIP! Voor het maken van de rolletjes, leg je best al een vochtige doek klaar. Filodeeg droogt heel snel uit. Dus terwijl je bezig bent met een rolletje, leg je de onverwerkte filodeeg vellen onder deze vochtige doek. De reeds gemaakt rolletjes wrijven we direct in met wat losgeklopt ei dus deze kunnen dan niet meer verder uitdrogen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Kluts het extra ei alvast los in een kommetje. Neem een eerste vel filodeeg en wrijf helemaal in met wat ei. Leg hierop een tweede vel. Zorg dat een lange zijde naar jou ligt. Neem wat van het gehakt mengsel en vorm er een lange worst van en leg dit onderaan het deeg, zorg dat de gehele lengte bedekt is met deze worst. (je zal deze worst in porties moeten vormen). Rol dan het filodeeg op, beginnende onderaan langs de lange kant. Zo krijg je een lange worst of worstenbroodje. Verdeel deze dan in porties. Je kan hier normaal zo'n 3 a 4 individuele rolletjes uithalen. Leg deze op op een beklede bakplaat en wrijf meteen in met wat ei. Strooi er wat sesamzaadjes over. Doe hetzelfde met de rest van het filodeeg en gehakt.
- Bak de rolletjes mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 20min.
- Ondertussen kan je nog het yoghurtsausje maken door gewoon alle ingrediënten te mengen. Eventueel kan je ook de tomatensalade maken om erbij te serveren. Zie notities (**)
- Als de rolletjes mooi gebakken zijn, haal uit de oven en serveer direct met de yoghurtsaus en en eventueel de tomatensalade Smakelijk
Notities
Opties > wat tijm (vers of gedroogd), oregano (vers of gedroogd), basilicum (vers of gedroogd), een tl kerriepoeder of wat (gerookt) paprikapoeder. Veel verkeerd kan je niet doen met één van deze kruiden of maak een mix; (**) Voor de tomatensalade die je hierbij kan serveren, gebruikte ik het volgende (maar kan je zelf nog extra’s aan toevoegen). Zo’n 400gr tomaten of kerstomaten + 1/2 komkommer + 1 (kleine) rode ui of sjalot + 1kl basilicum (fijngehakt) + 1,5el peterselie (fijn gehakt) + peper en zout + 1,5el (of meer) balsamico azijn (mag ook gewone natuurazijn zijn).
De tomaten of kerstomaten snij in je in kleine blokjes (kerstomaten in vier kwartjes). De komkommer hak je in kleine blokjes. De rode ui of sjalot hak je fijn. Alles mengen, kruiden toevoegen en de azijn. Goed afgedekt in de koelkast bewaren. Des te langer ze kunnen staan, des te meer smaak. Je kan eventueel nog wat blokjes perzik of nectarine toevoegen voor een zoete toets, vind ik altijd lekker.