Brie in bladerdeeg, een feestelijke aanvulling van je apéroplank. Alvorens we de kaas gaan inpakken in bladerdeeg, gaan we deze eerst op smaak brengen met honing, tijm en omwikkelen met ham. Dan is het gewoon nog inpakken en bakken maar. Dit is echt zo’n super makkelijk receptje waar je amper tijd in hoef te steken, je hebt er ook geen hele resem aan ingrediënten voor nodig. En toch is er altijd een klein “wow” momentje als je gebakken Brie op tafel zet. Met de feestdagen op komst, maakte ik er een klein “specialleke” van, door er een soort van pompoen van te maken. Je hoeft daar geen moeilijke handelingen voor te doen, enkel wat touw en kaneelstokje heb je nodig.
TIP! Je hoeft er natuurlijk geen pompoen van te maken. Je kan de Brie ook gewoon verpakken in het bladerdeeg. Het blijft mooi en lekker op je apéroplank en het is eens wat anders dan gewoon een spie kaas.
Nog meer lekkere inspiratie nodig voor tijdens de feestdagen? Van hapje tot toetje, ontdek ze allemaal hier.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Brie in bladerdeeg?
- Bladerdeeg
- Brie : kan ook met Camembert. Gebruik hier wel Brie of Camembert in één geheel dus geen spie.
- Honing : of kan ook met confituur
- Tijm : gedroogd – Je kan dit eventueel ook vervangen door gedroogde rozemarijn
- Gedroogde ham
- Ei
- Crackers, toetjes, druiven, vijgen … : om erbij te serveren
Hoe maak je deze Brie in bladerdeeg?
Begin met je bladerdeeg opren te rollen op een beklede bakplaat. Leg in het midden je stuk Brie. Maak enkele ondiepe inkepingen in de kaas. Wrijf de bovenkant in met wat honing en strooi er wat gedroogde tijm over. Wikkel plakjes spek boven en rondom de Brie. Verpak nu de kaas met het bladerdeeg. Je kan het beste de zijkanten gewoon naar binnenplooien. Wrijf heel het bladerdeeg in met losgeklopt ei en bak voor zo’n 25min in de oven tot het deeg mooi goudbruin gebakken is.
TIP! Je kan er ook een pompoen vorm van maken. Door helemaal rondom stukjes touw te binden. Trek ietwat strak aan maar het touw mag niet te diep in het deeg zitten. Wrijf dan pas het deeg in met losgeklopt ei. Na het bakken, verwijder je de touwtjes. Voor het steeltje, gebruikte ik een kaneelstokje.
Serveer de gebakken brie met verschillende soorten crackers, toastjes, druiven en/of vijgen.


Brie in bladerdeeg
Equipment
- Keukentouw (optioneel)
Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg
- 1 brie (in z'n geheel – geen spie) of Camembert
- 1 el honing (of confituur)
- 1 tl tijm (gedroogd)
- 5 a 6 sneetjes gedroogde ham
- 1 ei
- Crackers of toastjes (om te serveren)
- Druiven/vijgen … (om te serveren)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het bladerdeeg open op je bakplaat. Leg je brie in het midden. Maak bovenaan enkele ondiepe inkepingen. Wrijf de honing uit over de Brie en strooi er de tijm over. Wikkel plakjes ham rond en over de Brie. Verpak nu de brie helemaal in het bladerdeeg. Ik heb gewoon de zijkanten naar binnen gevouwen. Dat werkt het makkelijkste. Je kan dit bladerdeeg pakketje nu helemaal gaan inwrijven met losgeklopt ei en gaan bakken. Reken op zo'n 25min zodat het bladerdeeg mooi goudbruin gebakken is.
- Wil je er pompoen van maken. Dan snij je eerst wat stukjes touw. Bind deze zo rond het bladerdeeg. Dit mag ietwat strak zitten maar maak het deeg ook niet stuk. Wrijf in met wat losgeklopt ei. Bak zo in de oven. Vlak voor het serveren, verwijder je de touwtjes voorzichtig. Voor het steeltje, gebruikte ik een kaneelstokje.
- Serveer de gebakken brie meteen met wat crackers, toastjes en fruit. Smakelijk
10/10
Super makkelijk om te maken en gewoon heerlijk van smaak
Heerlijk met de honing en tijm en zo snel klaar
Wat een feestje was dit! Gaan we nog vaak maken
Deze was de topper van kerstavond
Mercikes voor het receptje
Gisteren gemaakt en was de favoriet van de avond