Ik kan maar geen genoeg krijgen van al dat zomerfruit … dagelijks maak ik wel een smoothie met verse bessen, of een frisse smoothiebowl of om mijn havermoutpapje wat extra smaak te geven.
En in het weekend kan een dessertje zeker niet ontbreken, deze keer ben ik in Engeland mijn inspiratie gaan halen met deze trifle.
Een echte Engelse trifle bestaat uit vers fruit, cake en vla/custard … mijn versie natuurlijk niet of wat had je gedacht ;-).
Ik wilde iets krokant in mijn dessertje dus heb ik de cake “geskipt” en vervangen door krokante stukjes speculaas en gemberkoekjes. Ook de vla/custard werd weggelaten en vervangen door opgeklopte room.
Een fruitlaag is wel van de partij en daar heb ik blauwe bessen, bramen en perzik voor gebruikt. Om deze fruitlaag wat extra smaak te geven heb ik een beetje gember gebruikt in de suikersiroop waarin je het fruit laat trekken.
Tip > je kan ook enkel speculaaskoekjes gebruik ipv een mengeling van speculaas en gemberkoekjes.
Ingrediënten fruitlaag
- 1 klein stukje gember (fijngesneden)
- 200gr blauwe bessen
- 200gr bramen
- 1 perzik (in kleine blokjes gesneden)
- 100gr suiker
- 110ml water
- 1 citroen
Ingrediënten overig (ongeveer 5 glaasjes)
- +/- 10 speculaaskoekjes
- +/- 5 gemberkoekjes
- 300ml room
- 3el poedersuiker
- enkele eetlepels citroensap
Bereidingswijze fruitlaag
Doe het water, fijngesneden gember en suiker in een kookpotje en breng rustig aan de kook. Roer zodat de suiker kan oplossen.
Eenmaal aan het kookpunt, haal van het vuur en voeg het fruit toe. Zet het deksel op de pot en laat minstens 20min of langer staan (zet niet meer op het vuur). Hoe langer je dit laat staan hoe beter de gembersmaak zal zijn.
Laat het fruit helemaal afkoelen alvorens je de trifle in elkaar gaat steken.
Afwerking
Verbrokkel de koekjes.
Klop de room stevig op met de poedersuiker.
Verdeel het fruit met een beetje van het vocht over de kommetjes.
Verdeel hierover de verkruimelde koekjes en werk af met een toefje room.
Serveer direct!