Wortelcake

wortelcake

Groente in sapjes, smoothies en desserts … ik kom mij niet inbeelden dat dit lekker kon zijn en dan geef ik het meestal ook geen kans. Sinds mijn aanschaf van een sapcentrifuge ben ik een beetje bijgedraaid toch zeker wat betreft wortelen. Deze moeten nu standaard in mijn sapjes zitten dus het tij is rustig aan het keren.  Daarom was ook de tijd rijp om eens die cake te maken die er altijd zo lekker uitziet bij starbucks … wortelcake afgewerkt met een dikke laag cream cheese frosting.

wortelcake

Hoe vaak ik ondertussen bij deze koffieketen heb staan twijfelen om al dan niet een stukje wortelcake te nemen … en toch altijd iets anders nemen omdat ik mij niet kon voorstellen dat wortels in een cake lekker kon zijn.
Als ik denk dat iets niet lekker kan zijn, dan wil ik het ook geen kans geven. Ik zou dat eens moeten afleren aangezien ik dit jaar al veel heb gegeten waarvan ik eerst dacht dat het niet lekker kon zijn …

wortelcake

Op een zaterdagochtend ben ik dan aan de slag gegaan om een wortelcake te maken. Aangezien ik net gepoetst had, heb ik gewoon geraspte wortels gekocht … de eerste uren na mijn intensief poetsen kan ik geen vuiltje op de vloer verdragen en bij het raspen van wortelen valt er altijd wel iets op de grond. Ik wilde genieten van het bakken en mij niet constant ergeren over mijn “gesmos” :-).
Tip voor mezelf voor in de toekomst > pas poetsen na het bakken

Tip > je kan ook muffinvormpjes gebruiken ipv 1 grote bakvorm

wortelcake

wortelcake

Ingrediënten cake

 • 250gr speltbloem (of gewone patisseriebloem)
 • 180gr geraspte wortel
 • 300gr rietsuiker
 • 180ml karnemelk
 • 3 eieren
 • 100gr ananas (uit blik)
 • 120ml zonnebloemolie
 • 1/4tl kaneel
 • 1tl bakingsoda
 • 25gr kokospoeder
 • vanille extract/essence
 • snuifje zout
 • Optioneel : 2 handjes vol geroosterde walnoten*

Extra > bakvorm/ springvorm

Ingrediënten cream cheese frosting

 • 360gr roomkaas (bijvoorbeeld philadelphia)
 • 50gr poedersuiker
 • vanille essence

Bereidingswijze cake

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet je bakvorm goed in. Als je zoals ik werk met een springvorm, leg dan op de bodem een vel bakpapier en vet de randen in.

Laat de ananas uit blik even uitlekken en mix daarna tot een papje

Meng volgende droge ingredienten > bloem, bakingsoda, kaneel, kokos en snuifje zout

Doe de suiker, olie, karnemelk, eieren en vanille extract in een ruime mengkom en klop even los (met keukenmachine of mixer). Voeg hierbij het ananaspapje en de geraspte wortel, meng goed.
Schep nu de droge ingredienten bij de natte en mix dit nog even zodat alles goed is gemengd.
Spatel als laatste de grof gehakte walnoten door het deeg. Doe het deeg in de ingevette bakvorm en zet in de oven voor ongeveer 1h20 a 1h30.
De baktijd hangt van oven tot oven af maar ook van de soort bakvorm.
Je kan best na een uurtje bakken als eens checken met een sateprikker hoe ver hij staat.

Als geen deeg meer aan de prikker hangt, haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm. Ontvorm de cake eenmaal hij helemaal is afgekoeld.

Bereidingswijze cream cheese frosting

Doe alle ingredienten in een mengkom en meng goed. Of doe in de kom van je keukenmachine en laat de machine alles goed mengen.
Schep deze frosting bovenop de afgekoelde cake en strijk glad.

Zet de cake minstens 1h in de koelkast vooraleer te serveren zodat de topping iets kan opstijven.

Smullen maar !

*om geroosterde walnoten te maken, verhit je een pan (zonder vetstof of olie) en bak je even de noten aan. Roer regelmatig omdat ze anders vlug zwart worden. Haal uit de pan, laat even afkoelen en hak dan grof.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.