Volgende week is het weer zo ver … de dag van de liefde … Valentijn.
Voor ons is dat een gewone dag zoals een andere, die romantische cadeautjes zijn niet aan ons besteed.
Valentijn heeft mij wel inspiratie gegeven om een heel leuke originele valentijnscake te maken
met daarin een “cute” roze hartje.
Ik had zulke cakes al zien passeren op Pinterest en ik wilde het nu wel eens zelf proberen. Dankzij de tips die ik had gevonden op de leuke Nederlandse foodblog Laura’s Bakery, ben ik er met volle moed aan begonnen.
Normaal moet ik bij zulke “projecten” 2 a 3x proberen vooraleer het me lukt en nu lukte het meteen.
En wat ben ik blij en trots op deze cake 🙂
Je moet dus 2 heel simpele quarte quarts cakes (eentje met roze vloeistof en eentje met cacao)
bakken om dit soort cake te kunnen maken.
De eerste cake was bij mij dus de roze versie, na het afkoelen moet je deze gewoon
in plakjes snijden en hartjes uitsteken.
De restjes van deze roze cake kan je niet meer gebruiken, dat wil natuurlijk niet zeggen dat je die moet wegsmijten.
Je kan er bijvoorbeeld Cake Pops (zie recept) van maken of gewoon de brokkelige restjes op smullen.
Eenmaal je de hartjes plakjes hebt uitgesneden, kan je beginnen aan de tweede cake,
in dit geval de chocoladecake.
Eigelijk heb je helemaal niet veel werk aan deze speciale cake.
Het bakken van deze cakes heb ik wel over 2 dagen verspreid. Ik ben begonnen met de roze cake en de volgende dag de chocoladecake met de roze cakehartjes. De roze cake kon zo rustig afkoelen en ook iets uitharden.
Ingrediënten roze cake
- 250gr zelfrijzende bloem (gezeefd)
- 250gr boter (zacht)
- 250gr witte suiker
- 4 eieren
- roze kleurstof
Ingrediënten Chocoladecake
- 250gr zelfrijzende bloem
- 250gr boter (zacht)
- 250gr witte suiker
- 4 eieren
- 50gr cacao
Extra > rechthoekige cakevorm, hartvormige uitsteker, spuitzak
Bereidingswijze roze cake
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een cakevorm in.
Doe de boter samen met de suiker in een mengkom en mix tot een witte romige massa.
Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix steeds tot het ei is opgenomen door het deeg.
Voeg nu de bloem rustig toe (voeg toe in porties). Zorg dat het deeg goed gemengd is.
Voeg op het laatste nog de kleurstof toe en meng nog even goed.
Giet het deeg in de ingevette vorm en bak de cake ongeveer 40 a 50min (afhankelijk van de grootte).
Tip > vul de cakevorm niet tot de top anders zal de cake tijdens het bakken openbarsten, vul hem ongeveer voor 2/3
Check met een sateprikker of de cake gaar is.
Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm.
Eenmaal afgekoeld, ontvorm de cake. Als je net zoals ik de rest van de cake de volgende dag pas afwerkt, bewaar deze cake dan luchtdicht of in aluminiumfolie.
Wanneer je de cake gaat samenstellen, snij dan deze cake in plakken van ongeveer 2cm. Steek met je uitsteker hartjes uit de plakjes cakes, probeer ongeveer 2 hartjes per plakje uit te steken.
Bereidingswijze Chocolade cake + samenstelling
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een cakevorm in.
Doe de boter samen met de suiker in een mengkom en mix tot een wit romige massa.
Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix steeds tot het ei is opgenomen door het deeg.
Voeg nu de bloem en cacao rustig toe (voeg toe in porties). Zorg dat het deeg goed gemengd is.
Lepel ongeveer 2 a 3el van het deeg op de bodem van je cakevorm en spreid uit.
Schik alle uitgestoken cakehartjes op een rij dicht tegen elkaar, duw ze een beetje in het deeg.
Om de bakvorm makkelijk te vullen, heb ik het resterende deeg in een spuikzak gedaan zodat je
dit makkelijk naast de hartjes kan spuiten.
De rest van het deeg doe je bovenop de hartjes.
Zorg dat je de vorm niet tot de top vult, anders zal de cake openbarsten
Bak de cake ongeveer 40 a 50min in de oven.
Check met een sateprikker of de cake gaar is.
Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm.
Eenmaal afgekoeld, ontvorm de cake en bewaar luchtdicht
Smullen maar
Ziet er heerlijk uit! Leuk hé, zo’n kiekeboecake!