Hoef ik jullie jullie nog te vertellen hoe graag ik bak?
Bakken heeft iets rustgevend voor mij, het fascineert me en het is steeds een stukje toveren. Toveren in de zin van hoe enkele ingredienten er doen voor zorgen dat van je plat en soms lopend deegje wat je in de oven stopt er uiteindelijk uitkomt in de vorm van een cake of taart. Het blijft telkens zo fascinerend om naar te kijken hoe je baksel steeds wordt omgetoverd in de oven. Ik zou me zelfs moeten tegenhouden om niet de gehele baktijd voor mijn oven te gaan zitten en zien hoe mijn taart of cake gevormd wordt.
En net zoals bij iedereen, mislukt er ook al wel eens iets en ligt er soms meer cake in m’n oven dan in de bakvorm. Maar daarvan moet je gewoon leren.
Ik heb ondertussen ook al geleerd van niet af te gaan op je deeg, neem nu deze taart. Het deeg vond ik nogal aan de lopende kant, toch heb ik het m’n kans maar gewaagd en zoals je ziet … ze ziet er fantastisch uit (als ik dat even mag zeggen).
En ze ziet er niet alleen goed uit., ze smaakt echt hemels! Niet te zoet, niet te zwaar, de lichte toets van de chai kruiden en de lekkere crunchiness van de hazelnoten. Gewoon perfect en helemaal niet moeilijk om te maken! Het taartdeeg maakte ik deze keer zelf, maar je kan dit ook makkelijk in de supermarkt vinden.
Ingrediënten taartdeeg*
- 200gr patisseriebloem
- 100gr koude boter/ margarine
- 1 ei
- snuifje zout
Extra > taartvorm + baklinzen of koperen centjes
*Je kan ook gewoon taartdeeg in de winkel kopen.
Ingrediënten vulling
- 300gr witte chocolade (in kleine stukjes)
- 100gr hazelnoten (geroosterd en gepeld)*
- 150ml room
- 150ml melk
- 4 kardemom peulen (gekneusd)
- 1 kaneelstokje
- 4 kruidnagels
- Snuifje nootmuskaat
- vanille essence
- 2 eieren + 1 eidooier
*Leg hazelnoten in een ovenschaal en rooster ze in de oven (200graden) tot ze mooi goudbruin zij en het velletje loskomt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Om makkelijk het velletje te verwijderen, leg de hazelnoten op een handdoek, vouw dicht en wrijf goed.
Bereidingswijze
Voor het deeg :
(ik gebruikte mijn keukenmixer hiervoor – dit kan ook met de hand gekneed worden)
Doe alle ingredienten in de mengkom van je mixer en meng tot een stevig deeg. Indien nog iets te droog, voeg 1 a 2el ijskoud water toe.
Maak een deegbal, verpak dit in keukenfolie en laat 30min opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het opgesteven deeg uit (4 a 5mm dikte) en leg in de taartvorm. Duw voorzichtig aan en snij het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in bodem. Leg een vel bakpapier op het deeg met daarop baklinzen of centjes.
Bak de taartbodem zo blind in de oven voor ongeveer 15min, verwijder daarna voorzichtig de baklinzen/ centjes en het bakpapier. Zet de taart terug in de oven voor ongeveer 5 a 10min tot de taartbodem mooi goudbruin is.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Voor de vulling :
Doe de stukjes chocolade in een kommetje.
Doe de melk, room, kruiden en vanille essence in een kookpotje en breng heel zacht
tot net aan het kookpunt (niet laten koken).
Giet dit warme mengsel over de chocolade. Je kan het best een zeef gebruiken zodat de kruiden
niet bij de chocolade komen.
Roer goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooi egaal mengsel krijgt. Laat ietwat afkoelen
Kluts de eieren kort los en voeg bij het chocolademengsel, meng goed.
Neem de afgekoelde taartbodem, doe hierin de hazelnoten en giet hierover het mengsel van ei en chocolade.
Bak eerst 15min op 180 graden, verlaag daarna de temperatuur naar 130 graden en bak nog eens 20 a 25min tot de vulling mooi stevig is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te serveren.
Smakelijk!
PS … dit receptje zelf ook uitgeprobeerd? Laat dan zeker weten wat je er van vond 🙂