Een verrukkelijk dessertje waar je amper tijd of moeite voor hoeft te doen, met slechts een minimum aan ingredienten en mislukken kan gewoon niet! Ja, deze speculoosmousse met rood fruit is echt het makkelijkse dessertje “ever and ever” en bovendien super lekker!
Een ideaal toetje voor wanneer je niet veel tijd hebt of wanneer je een dessert voor een hele groep dient te voorzien. Of je hebt gewoon zin in dessert zonder al te veel “poespas” of werk 🙂
De inspiratie van dit toetje ben ik gaan halen bij een etentje waar ik een tweetal weken geleden voor was uitgenodigd. Een etentje georganiseerd door niet minder dan het bekende Belgische koekjesmerk Jules Destrooper. Het menu bestond niet alleen uit dessert, de koekjes werden verwerkt in een hele menu en zodus ook hartige gerechtjes. Nooit zou ik erop komen om een gemberkoekje te beleggen met een stukje gerookte zalm. Maar wat een zaligheid en super origineel!
Of wat denk je van kletskoppen gevuld met een mousse van geitenkaas. Wederom een topper en zeker iets om te onthouden om te serveren met Pasen.
Zelfs in het hoofdgerecht, een risotto met chorizo, sinaasappel en comté kaas werden er koekjes verwerkt, meer bepaald het bekende amandelbrood. En weer werkte het!
En dan het dessert boterspeculoos met appel, cointreau en passievrucht. HEMELS! Je had mij zo’n 5 borden kunnen voorschotelen en ik zou ze gewoon één voor één hebben binnengespeeld zonder maar enig schuldgevoel 😀
Dus dat receptje moest ik gewoon met jullie delen mits een kleine aanpassing en een eigen toets :-). De mousse is een “bijna copy-paste” en bestaat uit Jules Destrooper speculoospasta en mascarpone. Enkel liet ik de Cointreau weg en voegde wat sinaasappel sap toe en enkele verkruimelde speculoosjes voor de crunchiness.
De stukjes appel verving ik in deze versie door een rode vruchten compote wat ook perfect werkt!
Ingrediënten (5 personen)
- 200gr speculoospasta
- 200gr mascarpone
- 5 a 6 speculoosjes (+ extra om af te werken)
- 1/2 sinaasappel
- 450gr rood fruit (vers of diepvries)
- 1/2tl kaneel
- 2el honing
Bereidingswijze
Tip! Zorg dat de speculaaspasta en mascarpone op kamertemperatuur zijn.
Doe het rood fruit in een kookpot en zet op het zacht vuurtje.
Laat 7 a 8min zachtjes sudderen tot het rood fruit tot moes is gekookt.
Haal van het vuur, voeg de honing en kaneel toe. Meng goed en laat volledig afkoelen.
Doe de speculoospasta in een mengkom (van een keukenmachine als je deze hebt) samen met de mascarpone en het sap van 1/2 sinaasappel. Mix/meng tot een mooi glad egaal mengsel.
Verkruimel 5 a 6 speculoosjes en meng deze met de speculoosmousse.
Verdeel de mousse over glaasjes en werk af met de compote/moes van rood fruit en eventueel nog wat extra verkruimelde speculoos en rode besjes.
Smullen maar