Soezen met chocoladepudding

Soezen met chocoladepudding

Soezen, soesjes of “choukes” zoals ze bij ons in de Kempen zeggen, is toch echt een “Old School classic”. Een klassieker die iedereen wel lust of ze nu gevuld zijn met pudding, room of ijs … ik doe niet moeilijk en ik eet ze allemaal met veel plezier op 🙂 . En hoe kan je nu die typische soes nog dat tikkeletje lekkerder maken, jawel met chocolade en dan heb ik het niet over dat typische chocoladelaagje bovenaan. Binnenin deze soesjes zit een hemelse homemade chocoladepudding … oh ja deze soezen met chocoladepudding zijn echt “next level” soezen en al zeker met deze spectaculaire soezenkrans waar je nu eens jezelf volledig kan smijten in decoratie.

Oke, toegegeven zelf soezen is niet meteen het simpelste om te maken. Veel ingredienten, tijd of moeite vraagt het niet maar wel de juiste handelingen om het tot een perfect eind te brengen. Bij soezen zit het hem in de details.
Alvorens ik ben begonnen aan deze zaligheid, heb ik mij echt even helemaal verdiept in het maken van het soezendeeg. Soezen zijn voor mij een beetje “het zwarte beest” in de keuken. Heb ze in het verleden al een paar keer gemaakt maar is ook al heel vaak op een sisser uitgedraaid. De typische kwaaltjes van te lopend deeg tot platte schijven die uit de oven komen. Alle mogelijke mislukkingen zijn hier al de revue gepasseerd, dus ja hier mislukt ook nog wel eens iets hoor (een vraag die ik regelmatig krijg). –

En waar zit hem nu het geheim voor het perfecte soezendeeg?
> Het eerste geheim is wanneer je het melk-water-bloem mengsel laat bakken op het vuur … laat dit zeker 2 a 3min bakken. Als je de bloem niet lang genoeg laat bakken kan het zijn dat je deeg te dun/lopend zal zijn.
> Het tweede geheim is om de deegbal (die je krijgt na het bakken van de bloem-water- melk) over te scheppen naar een mengkom, even laten afkoelen en dan pas eitjes toevoegen. Voeg de eitjes dus zeker niet toe in de warme kookpot.
> De hoeveelheid eitjes die je toevoegt is ook een belangrijke factor. “Dat laatste ei, zou ik het toevoegen?”, daar zit het hem bij mij ook vaak. Het deeg moet soepel en glad zijn en mag vooral niet uitlopen wanneer je de soesjes gaat spuiten. Meestal dat laatste ei gaat het deeg te lopend maken. In mijn laatste soezencreaties, klutste ik het laatste ei even los in een apart kommetje en voeg slechts een klein deeltje nog toe of voeg het ei gewoon niet meer toe. Dit is een beetje aanvoelen.

En ik geef het ook een beete toe, soezen bakken is ook een beetje geluk hebben. Maar met bovenstaande tips zouden ze normaal echt moeten lukken en natuurlijk met heel veel oefenen en uitproberen.


Soezen met chocoladepudding


Soezen met chocoladepudding
Soezen met chocoladepudding


Soezen met chocoladepudding

Ingrediënten soesjes

  • 100ml water
  • 100ml melk
  • 100gr boter/margarine
  • 1/4tl zout
  • 100gr patisseriebloem
  • 3 a 4 eieren
  • Extra : spuitzak met spuitmondje
  • Extra om te versieren : 100gr witte chocolade – pistachenoten (fijngehakt) – eetbare gedroogde rozenblaadjes – nougatine – Dr. Oetker heeft heel wat eetbare decoratie.

Ingrediënten chocoladepudding

  • 500ml melk
  • 45gr maizena
  • 100gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 62gr pure chocolade
  • 62gr melk chocolade
  • Extra : spuitzak met spuitmondje

Bereidingswijze

Begin met het maken van de chocoladepudding. Deze dient namelijk volledig zijn afgekoeld.
Breek de chocolade in kleinere stukjes en doe in een kom. Zet even opzij.
Doe 450ml melk in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook.
De overige 50ml melk meng je met de maizena en suiker tot een glad papje.
Als de melk kookt, giet de helft van de warme melk bij het koude papje en meng goed. Giet dan al roerend alles terug in het kookpotje en breng al roerend aan de kook. De pudding zal beginnen indikken, blijf continu roeren. Laat zeker 1 a 2min doorkoken. Giet de hete pudding over de chocolade en roer tot een gladde chocoladepudding. Dek de pudding af met de plasticfolie, de folie dient echt direct op de pudding te liggen om een velletje te voorkomen.
Laat de pudding eerst op kamertemperatuur afkoelen en zet dan in de koelkast.
Tip > Je kan de pudding het best al één dag op voorhand maken dan is ie helemaal afgekoeld en opgesteven.

Voor de soesjes.
> Doe de melk, water, boter/margarine en zout in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook zodat de boter helemaal kan smelten. Zorg dat de boter helemaal gesmolten is alvorens het mengsel kookt.
> Haal het kookpotje even van het vuur en voeg alle bloem toe. Roer goed zodat alle bloem wordt opgenomen. Zet het kookpotje terug op een middelhoog vuur en blijf goed roeren voor zo’n 2 a 3min. Dit wordt een heel stevig deeg maar het geheim zit hem hier dat je lang genoeg de bloem moet laten bakken. Het deeg zal een bal vormen en lichtjes aanbakken aan de bodem.
> Doe het deeg in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt), laat een paar minuten afkoelen (tweede geheim).
> Voeg één voor één de eieren toe, meng steeds heel goed tot het ei goed is opgenomen alvorens het volgende ei toe te voegen.
Het vierde ei voeg je enkel toe als het deeg nog te stevig is. Het deeg dient glad en soepel te zijn en mag vooral niet uitvloeien als je de soesjes gaat spuiten.
Je kan eventueel het vierde ei losroeren in een apart kommetje en slechts de helft toevoegen. Ik heb zelf 3,5 ei gebruikt.
> Verwarm de oven voor op 210 graden. Beleg een bakdplaat met bakpapier.
> Schep het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje, spuit toefjes naar gelang hoe je groot je de soesjes wenst. Ik ben voor mini’s gegaan om deze krans te maken. De puntjes bovenop de soesjes die je krijgt na het opspuiten, kan je oplossen om met een natte vinger de puntjes zachtjes in te drukken.
> Bak de soesjes zo’n 20 a 25min mooi goudbruin en gaar in de oven. Open tijdens het bakken de ovendeur zeker niet.
> Haal de soesjes uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens ze te vullen.

Voor de vulling & afwerking.
Schep de afgekoelde en opgesteven pudding in een spuitzak met een fijn spuitmondje.
Maak een heel klein gaatje in de soezen onderaan en spuit wat van de pudding in de soesjes.
Voor de afwerking, smelt je wat witte chocolade en dip elk soesje in de witte chocolade, strooi meteen wat versiersel (noten, eetbare gedroogde rozen, etc …) over de nog natte chocolade. Laat even opstijven.
Om te serveren, leg je ze op een heel groot bord en creëer een krans.

Tip > eenmaal gevuld kan je ze best binnen de 2 a 3h opeten dan zijn de soesjes nog krokant.

Smakelijk!

Soezen met chocoladepudding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.