Ze ziet er misschien niet uit alsof ze is gemaakt door een patissier a la Roger van Damme … de foto is ook niet gemaakt a la Donna Hay … MAAR deze “red velvet” pannenkoekentaart was wel KEI KEI lekker !! En dat is wat voor mij nog steeds het belangrijkste is.
Oké, dat kleine perfectionistische stemmetje zegt dan wel eens van “kon je het net niet iets mooier maken?” of “had je de opbouw niet beter zo gedaan?”. Maar voor iemand die 4 jaar geleden nog geen pannenkoeken kon bakken, vind ik deze taart toch wel voor 100% geslaagd 🙂
Red velvet is gekend van de cupcakes of taarten en typisch hieraan is de knalrode kleur en de “cream cheese” vuling.
Je hoeft bij mijn versie geen bril op te zetten om te zien dat mijn taart niet fel rood is :-), nog iets was niet echt perfect is. Eenmaal geproefd dan vergeet je al die “minpuntjes” omdat de typische smaak van red velvet echt in deze taart zit.
De ingredienten voor de pannenkoeken verschilt niet zo veel met hun originele receptuur, door de toevoeging van karnemelk, cacao en rode kleurstof maak je er een echte red velvet van of in mijn geval een “purple velvet”.
Is deze taart moeilijk om te maken?
Nee belange niet! Mijn pannenkoeken hadden niet allemaal dezelfde grootte daardoor kreeg ik vlug last van onevenwicht. Echter wilde ik ze niet allemaal gelijk bijsnijden dan zou de taart er “te geforceerd” of “te gemaakt” uitzien.
Buiten was het ook boven de 25 graden wat ook niet handig is met de vulling die snel te lopend kan worden 🙂
Tip > in de meeste supermarkten vind je doosjes van Dr. Oetker met 3 soorten kleurstof waaronder ook rood. Echter 1 tube roodstof is niet genoeg om het deeg die mooie rode kleur te geven.
Ingrediënten pannenkoeken
- 310gr patisseriebloem
- 30gr cacaopoeder
- 100gr suiker
- 6 eieren
- 480ml melk
- 240ml karnemelk
- vanille essence
- rode kleurstof
- Olie
Ingrediënten roomkaas vulling
- 450gr roomkaas (type Philadelphia)
- 110gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 260gr poedersuiker
- vanille essence
Extra > aardbeien, kersen, bessen om de taart af te werken
Bereidingswijze pannenkoeken
Meng in een kom de bloem, cacao en suiker.
Doe in een mengkom de melk, karnemelk, eieren en vanille-essence.
Klop even los. Je kan dit met de hand doen of met behulp van een keukenmachine.
Voeg rustig het bloemmengsel toe en meng tot een glad beslag.
Doe hierbij de rode kleurstof en meng nog even goed.
Verhit een pan met een scheutje olie.
Bak hierin de pannenkoeken. Probeer ze zo dun mogelijk te bakken.
Laat de pannenkoeken helemaal afkoelen alvorens je met de samenstelling van de taart begint.
Je kan best de dag ervoor de pannenkoeken al bakken en de volgende dag pas de taart samenstellen.
Bereidingswijze roomkaas vulling + samenstelling taart
Doe de roomkaas en boter in een mengkom.
Mix heel kort tot beide gemengd zijn. Het is heel belangrijk dat je niet te lang mixt anders zal de vulling te lopend zijn.
Voeg de poedersuiker toe en mix nog even tot alles goed gemengd is.
Je kan de vulling even in de koelkast zetten om op te stijven maar het dient natuurlijk nog wel smeerbaar zijn.
Voor de samenstelling van de taart.
Leg een eerste pannenkoeken op een bord. Smeer hierop een beetje van de roomkaas vulling en leg hier op een pannenkoek. Doe hetzelfde met de overige pannenkoeken en vulling.
Schep op je laatste pannenkoek nog een beetje van de vulling en werk af vers fruit.
Zet de taart in de koelkast zodat de vulling kan opstijven.
Haal de taart 5 a 10min voor het serveren uit de koelkast.
Snij in stukken en serveer.
Smullen maar!