Red Velvet cake

Red Velvet

Vorige week had ik al een  “sweet memory” met  de snelle kaneelbroodjes en onze reis langs de westkust van USA. Nu vandaag weer eentje, ik denk dat er iemand nood heeft aan vakantie :-).
Deze “sweet memory” neemt mij terug naar de stad die ik mijn tweede thuis noem … een stad die nooit slaapt, een stad om in te verdwalen, een stad waarin je constant met je hoofd naar boven loopt, een stad waarin je “shopt till you drop”  … natuurlijk heb ik het nu over New York!
Reeds 4x ben ik er geweest en telkens opnieuw word ik verliefd, Ik stap uit het vliegtuig, ik adem in en uit en denk bij mezelf ‘I’m home’. Sommige gruwelen van al drukte, ik hou ervan dat is nu eenmaal de charme van deze stad.

Red Velvet-7

Elke keer weer ontdek ik iets nieuw in deze wervellende stad, dat kan een klein parkje zijn, een nieuw winkeltje of een nieuw eetadresje. Toch heb ik er ook mijn gewoontes al opgebouwd zoals mijn vertrouwd looptoertje doorheen Central Park, een bezoekje aan Rockefeller Center en mijn Red Velvet van Magnolia Bakery. Klinkt misschien heel cliché en staat waarschijnlijk in elke gids om hier binnen te springen, heel toeristisch maar ze hebben dan ook de beste red velvet van de stad.

Red Velvet

Aangezien een reisje naar New York nog niet voor direct is, bakken we dat hemelse rode cakeje gewoon zelf. En eigenlijk mag ik een red velvet niet zomaar een cakeje noemen waaraan ze rode kleurstof toestof toevoegen. De basisingredienten zijn zoals steeds bloem, suiker, eieren en boter/olie. Voor een red velvet wordt er ook nog cacao, karnemelk, (appelcider)azijn en natuurlijk heel veel rode kleurstof toegevoegd aan het beslag.
Echt fel rood zoals je ze soms vindt, ga je echt niet krijgen. Zelf heb ik bijna een heel potje kleurstof toegevoegd en nog steeds was het eerder bruin met een licht rode toets. Maar “no worries” de smaak is wel fantastisch.
En natuurlijk wordt een red velvet afgewerkt met een topping van roomkaas.

Red Velvet-7

Ingrediënten Cake

 • 250gr boter (op kamertemperatuur)
 • 250gr zelfrijzende bloem
 • 3 eieren
 • 290gr suiker
 • 10gr vanillesuiker
 • 1tl baking soda
 • 2el cacao
 • 250ml karnemelk
 • 2tl appelazijn (of neem gewone azijn)
 • rode kleurstof*

Extra > cakevorm
* voor een mooie rode cake heb je minstens 1 potje rode kleurstof nodig.

Ingrediënten Roomkaas topping

 • 250gr boter (op kamertemperatuur)
 • 250gr zelfrijzende bloem
 • 3 eieren
 • 290gr suiker

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet & bebloem de cakevorm.

Zeef de bloem met de cacao en baking soda. Zet even opzij.

Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix mooi glad en romig.
Voeg beide suikers toe en mix goed tot de suiker mooi is opgenomen in de boter.
Voeg de eieren één voor één toe en mix goed tot een mooi beslag.
Doe het mengsel van bloem, cacao en baking soda in porties bij het beslag en meng goed.
Giet dan de karnemelk, appelazijn en rode kleurstof bij het beslag en meng nog even goed tot een mooi glad beslag.

Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake ongeveer 60 a 70min in de oven.
Check met een sateprikker of de cake gaar is.
Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

Voor de topping, doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld).
Klop de boter mooi glad en romig.
Voeg de roomkaas toe en meng goed.
Doe hierbij de poedersuiker en meng nog even goed tot een glad mengsel.

Je kan de cake dwars doorsnijden en deels vullen met deze topping en de rest bovenop de cake.
Of schep gewoon al het roomkaasmengsel bovenop de cake.

Red Velvet-7

Of wil je mijn versie maken van mini taartjes. Dan bak je ook een ronde cake en na het afkoelen van de cake snij je aan de hand van ronde uitsteekvormpjes mini-taartjes uit. Deze kan je dan ook opensnijden en vullen met de roomkaas.
Als je zo werkt, heb je wel wat restjes over van de cake. Je kan eventueel de restjes cake in glaasjes ietwat verkruimelen en afwerken met een toefje roomkaas = red velvet in a jar.

Red Velvet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.