Yes, het is pompoenseizoen en dat wil zeggen dat ik jullie overlaad met heel veel lekkere pompoen receptje. Want ik ben nu eenmaal verzot op deze oranje kastaar. Waar ik ook zo verzot op ben is deze heerlijke pompoencake met roomkaas. Het perfecte bewijs dat je zowel hartige als zoete receptjes ermee kan maken. Het is een heel makkelijke cake en enorm luchtig en smeuïg dankzij de combinatie van boter en olie. En binnenin zit er ook nog eens een cheesecake surprise. Dit is dus een cakeje om zeker eens uit te proberen en je aangenaam te laten verrassen door deze typische herfstgroente.
We verwerken geen blokjes pompoen in deze cake, wel pompoenpuree. Iets typisch Amerikaans waar je dit overal in blik kan kopen. Bij ons is dat helaas nog niet het geval. Ofwel maak je deze zelf, je hoeft daar enkel maar pompoen voor gaar te koken of te stomen (zonder kruiden). Ik doe dit gewoon in mijn AEG SteamPro en vervolgens pureren. Het gevaar is wel dat dit vrij waterachtig kan worden. Dus na het blenden, doe ik de puree in een kookpotje en zet op een hoog vuur om het meeste vocht te laten verdampen.
TIP! Wil je nu de heel makkelijke manier? Ga dan naar de AH, ga naar de babyvoeding en daar zal je 100% pure pompoenpuree vinden en die kan je hiervoor ook perfect gebruiken.
Ingrediënten van deze cake met pompoen
- Roomkaas = type Philadephia
- Suiker
- Patisseriebloem
- Eieren
- Zelfrijzende bloem : ik voeg hier altijd nog een extra snuifje bakpoeder aan toe
- Baking soda
- Kaneel : of wil je het iets kruidiger, kies dan voor speculaas- of koekkruiden.
- Boter
- Zonnebloemolie
- Suiker + vanillesuiker
- Pompoenpuree : zelfgemaakt of kant-en-klaar
- Vanille extract
Hoe maken we deze Pompoencake met roomkaas ?
Begin met het maken van de roomkaas vulling. Hiervoor mix je roomkaas, suiker, bloem en eitjes los. Dit zal een vrij lopende massa zijn maar dat komt goed. Zet even opzij.
Voor de cake, gaan we eerst de droge ingrediënten mengen namelijk zelfrijzende bloem, baking soda en kaneel. Zet dit even opzij. Vervolgens doe we zachte boter, zonnebloemolie, suiker en vanillesuiker in een mengkom. Dit gaan we alvast voor zo’n 3min loskloppen met een mixer. Dan voegen we er de pompoenpuree aan toe samen met de eitjes en vanille extract. Mix nog even goed op hoge snelheid. Verlaag dan de snelheid van je mixer en voeg de droge ingrediënten toe. Mix tot een mooi glad deeg.
Neem je goed ingevette en bebloemde (bundt cake) bakvorm. Doe er de helft van het deeg in gevolgd door het roomkaas mengsel en als laatste de rest van het deeg.
Bak de pompoencake voor zo’n 55 a 60min in de cake tot deze mooi gaar en goudbruin gebakken is.
Haal dan uit de oven en laat zo’n 10min gewoon op kamertemperatuur staan zonder te draaien. Dan gaan we deze draaien met behulp van een bord. Laat de cake zo even staan. Je kan enkele tikjes geven tegen de vorm. Maar normaal zal de cake na enkele minuten op het bord vallen. Het kan zijn dat er een stukje cake in de vorm blijft hangen, bij mij gebeurt dat elke keer 😃. Dat hoort nu eenmaal bij een tulband cake.
Werk nu eventueel nog af met wat glazuur
Pompoencake met roomkaas
Equipment
- 1 Cakevorm (ik gebruik een tulband bakvorm)
Ingrediënten
Cheesecake vulling
- 200 gr roomkaas
- 100 gr suiker
- 45 gr patisseriebloem
- 2 eieren
Pompoencake
- 345 gr zelfrijzende bloem (+ 1 snuifje bakpoeder)
- 3 gr baking soda
- 2 tl kaneel (*)
- 85 gr boter (op kamertemperatuur)
- 180 ml zonnebloemolie
- 280 gr suiker
- 2 zakjes vanillesuiker ( 1 zakje = +/-10gr)
- 400 gr pompoenpuree (**)
- 3 eieren
- 1 tl vanille extract
Instructies
- Ga je deze bakken in een bundt cake bakvorm zoals ik heb gedaan dan is je eerste belangrijke werk deze goed in te vetten met boter en daarna te bebloemen. Hier zit echt het geheim om de tulband cake te ontvormen. Vet echt elk hoekje en kantje goed in, gebruik goed veel boter. Ook de binnenste kring goed invetten. Doe er dan de bloem in en schud goed zodat op elk plekje bloem hangt. Dit is echt heel belangrijk. TIP! Bij mij blijft er ook altijd nog een klein stukje cake hangen bij het ontvormen hoor. Dat hoort nu eenmaal bij een bundt cake 😃
- Begin met het maken van de cheesecake vulling.Doe de roomkaas, suiker en bloem in een mengkom. Mix dit even los. Doe er dan de eitjes bij en mix nog even kort tot een gladde massa. Dit is vrij lopend maar dat is oké
- Verwarm dan alvast de oven voor op 175 graden.
- Meng de zelfrijzende bloem met een snuifje bakpoeder, baking soda en kaneel (of koek- of speculaaskruiden of pumpkin spice). Zet deze droge ingrediënten even opzij
- Doe de zachte boter, olie, suiker en vanille extract in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt of gebruik een handmixer). Mix dit alvast even los voor zo’n 3min. Voeg dan de pompoenpuree, eitjes en vanille extract toe en mix opnieuw voor zo’n 2min op hoge snelheid. Zet je mixer nu op de laagste stand en voeg de droge ingrediënten toe. Mix tot je een mooi deeg krijgt. Zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan je kom, kan je nog even mengen met spatel.
- Giet ongeveer de helft van je deeg in de bakvorm. Giet er dan het roomkaas mengsel over. Je hoeft niet eerst een randje te maken van het deeg om daar het roomkaas mengsel in te gieten. Dit mengsel mag de bakvorm raken. Schep hierop de rest van het deeg. Spreid mooi uit
- Bak de cake dan mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo’n 55 a 60min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
- Haal uit de oven en laat eerst zo’n 10min staan. Na 10min draai je bundt bakvorm om met behulp van een bord. Laat nu even staan. Je kan eventueel enkele tikjes geven tegen de vorm maar normaal na enkele minuutjes gaat de cake mooi uit de vorm vallen. Laat verder volledig afkoelen.
- Je kan de cake eventueel nu nog afwerken met wat glazuur. Hiervoor meng je enkele eetlepels poedersuiker met een heel klein scheutje melk. Meng goed, dit mag niet te lopend zijn en giet dan over de cake.