Ga terug
Lekker, makkelijk en kruidig recept voor pompoencake met roomkaas. Een simpele cake met pompoen met binnenin een cheesecake laagje. Heerlijk tijdens de herfst

Pompoencake met roomkaas

Deze lekkere kruidige Pompoencake met roomkaas is er eentje om tijdens het weekend te bakken. Een makkelijke cake in de vorm van een tulband met binnenin een cheesecake verrassing.
Gang dessert, gebak
Porties 8

Equipment

  • 1 Cakevorm (ik gebruik een tulband bakvorm)

Ingrediënten
  

Cheesecake vulling

  • 200 gr roomkaas
  • 100 gr suiker
  • 45 gr patisseriebloem
  • 2 eieren

Pompoencake

  • 345 gr zelfrijzende bloem (+ 1 snuifje bakpoeder)
  • 3 gr baking soda
  • 2 tl kaneel (*)
  • 85 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 280 gr suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker ( 1 zakje = +/-10gr) 
  • 400 gr pompoenpuree (**)
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract

Instructies
 

  • Ga je deze bakken in een bundt cake bakvorm zoals ik heb gedaan dan is je eerste belangrijke werk deze goed in te vetten met boter en daarna te bebloemen. Hier zit echt het geheim om de tulband cake te ontvormen. Vet echt elk hoekje en kantje goed in, gebruik goed veel boter. Ook de binnenste kring goed invetten. Doe er dan de bloem in en schud goed zodat op elk plekje bloem hangt. Dit is echt heel belangrijk. 
    TIP! Bij mij blijft er ook altijd nog een klein stukje cake hangen bij het ontvormen hoor. Dat hoort nu eenmaal bij een bundt cake 😃
  • Begin met het maken van de cheesecake vulling.
    Doe de roomkaas, suiker en bloem in een mengkom. Mix dit even los. Doe er dan de eitjes bij en mix nog even kort tot een gladde massa. Dit is vrij lopend maar dat is oké
  • Verwarm dan alvast de oven voor op 175 graden. 
  • Meng de zelfrijzende bloem met een snuifje bakpoeder, baking soda en kaneel (of koek- of speculaaskruiden of pumpkin spice). Zet deze droge ingrediënten even opzij
  • Doe de zachte boter, olie, suiker en vanille extract in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt of gebruik een handmixer). Mix dit alvast even los voor zo’n 3min. 
    Voeg dan de pompoenpuree, eitjes en vanille extract toe en mix opnieuw voor zo’n 2min op hoge snelheid. Zet je mixer nu op de laagste stand en voeg de droge ingrediënten toe. Mix tot je een mooi deeg krijgt. Zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan je kom, kan je nog even mengen met spatel. 
  • Giet ongeveer de helft van je deeg in de bakvorm. Giet er dan het roomkaas mengsel over. Je hoeft niet eerst een randje te maken van het deeg om daar het roomkaas mengsel in te gieten. Dit mengsel mag de bakvorm raken. Schep hierop de rest van het deeg. Spreid mooi uit
  • Bak de cake dan mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo’n 55 a 60min. 
    Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. 
  • Haal uit de oven en laat eerst zo’n 10min staan. Na 10min draai je bundt bakvorm om met behulp van een bord. Laat nu even staan. Je kan eventueel enkele tikjes geven tegen de vorm maar normaal na enkele minuutjes gaat de cake mooi uit de vorm vallen. 
    Laat verder volledig afkoelen. 
  • Je kan de cake eventueel nu nog afwerken met wat glazuur. Hiervoor meng je enkele eetlepels poedersuiker met een heel klein scheutje melk. Meng goed, dit mag niet te lopend zijn en giet dan over de cake. 

Notities

(*) Of vervang door koek- of speculaaskruiden. Of misschien heb je wel een potje Pumpkin spice, gebruik deze dan. 
(**) Pompoenpuree maak je door geschilde blokjes pompoen gaar te stomen of te koken (niets aan toevoegen). Eenmaal gaar, pureer je dit. Hier kan vrij veel water inzitten nog. Doe de puree in een kookpotje en zet op een hoog vuur om het meeste water te verdampen. Roer goed zodat deze niet aanbakt. Laat dan volledig afkoelen. Wanneer de puree is afgekoeld kan er nog wat water op komen te staan, giet dit er dan af. Bewaar dit zo'n 3 a 4 dagen in de koelkast of vries in. Ideaal dus als je nog wat restjes hebt. Je kan eventueel restjes nog verwerken in een aardappelpuree. 
(**) Geen zin om zelf pompoenpuree te maken. Ga dan naar AH naar de babyvoeding. Daar hebben ze potjes pure pompoenpuree
Trefwoord dessert, gebak, kaneel, pompoen, pompoenpuree, roomkaas, snel klaar, tulband