Pavlova met bosvruchten en bessencoulis

pavlova

Morgen is het Pasen, en als jullie nog op zoek zijn naar een licht maar lekker dessertje dan is deze Pavlova ideaal. Voor degene die nog nooit van Pavlova hebben gehoord, Pavlova is opgeklopt eiwit met suiker en maizena. Je kan het vergelijken met meringue. Maar door de toevoeging van maizena, krijg je een krokante buitenkant en een smeuïge (marshmallowachtige) binnenkant.

pavlova
Pavlova is heel makkelijk om te maken maar je moet er wel op tijd aan beginnen. De eiwithoopjes moeten eerst ongeveer 35min te baken in de oven en daarna moeten ze volledig afkoelen in de oven (ongeveer 1h of langer).

Een belangrijke tip om eiwit op te kloppen !!! Ontvet eerst met citroensap de kom waarin je het eiwit zal opkloppen en de kloppers. Veeg ze droog met keukenpapier.

Ingrediënten voor 6 mini-pavlovas (10cm diameter)

  • 3 eiwitten
  • 140gr fijne suiker
  • 1el maizena
  • 1el citroensap
  • Optioneel : enkele druppels vanille extract

Ingrediënten voor bessencoulis

  • 250gr diepvries bessen
  • 2el kokosbloesemsuiker (je kan ook gewone witte suiker of honing gebruiken)
  • 1el citroensap

Extra

  • verse rode bessen
  • Opgeklopte room (ik gebruikte kokosroom)

Bereidingswijze Mini-Pavlovas

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Leg bakpapier op het ovenrooster.

Doe de eiwitten in de mengkom van je mixer en begin te mixen. Klop het eiwit luchtig. Voeg geleidelijk lepel per lepel suiker toe. Mix ongeveer 8 a 10min. Het eiwit moet stevig zijn (je moet het ondersteboven kunnen houden zonder te morsen) en het mooie mooi glanzen.
Meng dan met een spatel de eetlepel maizena en citroensap onder het opgeklopte eiwit. Meng voorzichtig maar niet te lang. Je kan nu ook enkele druppeltjes vanille extract toevoegen.

Doe enkele hoopjes van het eiwit op het bakpapier en probeer er ronde hoopjes van te maken met een lepel.
Als je mooie rondjes wilt, dan kan je het eiwitmengsel in een spuitzak doen en in mooie rondjes op het het bakpapier spuiten.

Bak de pavlovas ongeveer 35 a 40min. Dit hangt heel hard af van je oven en de grootte van je pavlovas.
Ik heb na 35min even de oven opengedaan en gecheckt of je een pavlova van het bakpapier kan halen zonder dat hij nog plakt. Als hij niet meer plakt dan zijn ze goed. Doe de oven dan terug dicht en zet de oven uit. Laat de pavlovas helemaal afkoelen in een dichte oven. Dit kan meer dan uur duren.

Opgelet !!! Wanneer je checkt of de pavlovas gaar zijn, wees zeer voorzichtig. De eiwitschuimpjes zijn zeer broos.

Bereidingswijze bessencoulis

Doe de diepvries bessen in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.

Voeg enkele eetlepels suiker toe. Ik gebruikte 2 eetlepels kokosbloesemsuiker maar voeg suiker toe naar eigen smaak.

Laat de besjes ongeveer 15min zachtjes sudderen.

Doe het bessenmengsel in een blender en mix glad. Giet daarna dit mengsel in een zeef en druk het bessensap erdoorheen met een lepel. Dit is je coulis.

Laat afkoelen

Afwerking

Klop de room op. Je kan hier gewone room voor gebruiken. Ik gebruikte kokosroom (iets gezonder)

Neem een bordje, leg hierop voorzichtig de pavlova. Schep een lepel room bovenop de pavlova. Verdeel het rode fruit hierover en werk af met de coulis.

Laat het smaken!!!

Ter info, het is normaal dat de bodem van de pavlova inkrimpt naar binnen. En het kan ook wanneer je pavlova aan het beleggen bent met room en fruit dat hij ook iets inzakt.

 

pavlova
opgeklopt eiwitschuim
pavlova
hoopjes van ongeveer 10cm diameter op bakpapier scheppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.