Panna Cotta met pruimen … een dessertje naar mijn hart. Wie mij een beetje kent of wie mijn blog al even volgt, weet dat ik verzot ben op gestoofde pruimen. Als ik daaraan begin, ben ik niet meer te stoppen. Als de pruimen weer in het seizoen zijn, staat bijna wekelijks een pot op het vuur met daarin pruimen die lekker zacht aan het stoven zijn. Ik eet dat als ontbijt met wat yoghurt en granola, ik serveer dat bij mijn havermoutpapje, ook super lekker bij een stukje vlees … kortom ik kan het gewoon op ieder moment van de dag eten.
Waarom eens niet in een dessertje verwerken dacht ik zo? En zo zijn die heerlijke pruimpjes in deze fluweelzachte Panna Cotta belandt. Een panna cotta op basis van klassieke room en karnemelk voor een frisse toets en natuurlijk een rijkelijke dosis vanille (onmisbaar). De gestoofde pruimen heb ik eerst nog kort gemixt tot een grof papje om dan vervolgens aan het Panna Cotta mengsel toe te voegen.
Serveren doen we met nog wat extra gestoofde of geroosterde pruimen met een vleugje honing en wat verkruimelde amaretti koekjes (of andere koekjes).
Ingrediënten (voor 5 a 6 personen)
- 25Ogr pruimen (+ 4 extra)
- 2el honing (+ extra)
- 370ml room
- 250ml karnemelk
- 100gr suiker
- 1 vanillestok
- 4 blaadjes gelatine
- Extra : 5 a 6 amaretti koekjes (of andere koekjes)
Bereidingswijze
Ontpit de pruimen (250gr) en snij in kwarten.
Doe de pruimen in een stoofpot en voeg de honing toe, zet op een zacht vuurtje en laat zachtjes sudderen tot ze mooi zacht zijn.
Doe dan in blender en mix tot een grof papje (er mogen nog wat stukjes inzitten). Laat ietwat afkoelen.
Maak ondertussen de panna cotta.
Week de gelatine in koud water
Doe room, karnemelk, suiker en de zaadjes van de vanillepeul in een kookpot.
Breng tot net onder het kookpunt (laat niet koken), roer in het begin even zodat de suiker kan oplossen.
Wanneer net onder het kookpunt, haal van het vuur, wring de gelatine goed uit en voeg al roerend toe aan het mengsel.
Voeg als laatste het papje van pruimen toe en meng nog even.
Verdeel de panna cotta over schaaltjes.
Of je kan ook een muffin/cupcake bakvorm gebruiken, beleg elk vormpje dan wel eerst met plasticfolie.
Zet de panna cotta in de koelkast en laat voor een paar uur (of een nachtje) opstijven.
Voor het serveren, kan je nog wat extra pruimen stoven of roosteren met wat extra honing. Voor geroosterde pruimen, oven voorverwarmen op 190 graden, pruimen ontpitten, in een ovenschaal leggen overgieten met wat honing en zo’n 10min roosteren in de oven tot ze mooi zacht zijn.
Serveer de panna cotta met de extra gestoofde/geroosterde pruimen en wat verkruimelde amaretti koekjes.
Smakelijk