Panna cotta met pruimen

Panna cotta met pruimen

Panna Cotta met pruimen … een dessertje naar mijn hart. Wie mij een beetje kent of wie mijn blog al even volgt, weet dat ik verzot ben op gestoofde pruimen. Als ik daaraan begin, ben ik niet meer te stoppen. Als de pruimen weer in het seizoen zijn, staat bijna wekelijks een pot op het vuur met daarin pruimen die lekker zacht aan het stoven zijn. Ik eet dat als ontbijt met wat yoghurt en granola, ik serveer dat bij mijn havermoutpapje, ook super lekker bij een stukje vlees … kortom ik kan het gewoon op ieder moment van de dag eten. 

Panna cotta met pruimen

Waarom eens niet in een dessertje verwerken dacht ik zo? En zo zijn die heerlijke pruimpjes in deze fluweelzachte Panna Cotta belandt. Een panna cotta op basis van klassieke room en karnemelk voor een frisse toets en natuurlijk een rijkelijke dosis vanille (onmisbaar). De gestoofde pruimen heb ik eerst nog kort gemixt tot een grof papje om dan vervolgens aan het Panna Cotta mengsel toe te voegen.

Panna cotta met pruimen

Serveren doen we met nog wat extra gestoofde of geroosterde pruimen met een vleugje honing en wat verkruimelde amaretti koekjes (of andere koekjes).

Panna cotta met pruimen

Ingrediënten (voor 5 a 6 personen)

  • 25Ogr pruimen (+ 4 extra)
  • 2el honing (+ extra)
  • 370ml room
  • 250ml karnemelk
  • 100gr suiker
  • 1 vanillestok
  • 4 blaadjes gelatine
  • Extra : 5 a 6 amaretti koekjes (of andere koekjes)

Bereidingswijze

Ontpit de pruimen (250gr) en snij in kwarten.
Doe de pruimen in een stoofpot en voeg de honing toe, zet op een zacht vuurtje en laat zachtjes sudderen tot ze mooi zacht zijn.
Doe dan in blender en mix tot een grof papje (er mogen nog wat stukjes inzitten). Laat ietwat afkoelen.

Maak ondertussen de panna cotta.
Week de gelatine in koud water
Doe room, karnemelk, suiker en de zaadjes van de vanillepeul in een kookpot.
Breng tot net onder het kookpunt (laat niet koken), roer in het begin even zodat de suiker kan oplossen.
Wanneer net onder het kookpunt, haal van het vuur, wring de gelatine goed uit en voeg al roerend toe aan het mengsel.
Voeg als laatste het papje van pruimen toe en meng nog even.

Verdeel de panna cotta over schaaltjes.
Of je kan ook een muffin/cupcake bakvorm gebruiken, beleg elk vormpje dan wel eerst met plasticfolie.
Zet de panna cotta in de koelkast en laat voor een paar uur (of een nachtje) opstijven.

Voor het serveren, kan je nog wat extra pruimen stoven of roosteren met wat extra honing. Voor geroosterde pruimen, oven voorverwarmen op 190 graden, pruimen ontpitten, in een ovenschaal leggen overgieten met wat honing en zo’n 10min roosteren in de oven tot ze mooi zacht zijn.

Serveer de panna cotta met de extra gestoofde/geroosterde pruimen en wat verkruimelde amaretti koekjes.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.