Mascarpone mousse met kersen ofwel de zomer in een glaasje! Een super makkelijk fris dessert in een glaasje met de lekkerste kersen, een luchtige mouse met mascarpone en onderaan fijngemalen koekjes. Met dit soort toetjes scoor je tijdens de zomermaanden altijd. Niet alleen bij je gezelschap maar ook voor jezelf want je kan deze makkelijk al enkele uren van tevoren maken. Je hoeft enkel de glaasjes nog uit de koelkast te halen, lekker simpel dus! Er komt ook geen oven bij te pas wat ik ook wel heel leuk vind, zeker als het veel te warm is buiten.
TIP! Ik maakte dit dessertje nu met kersen. Ik maakte een coulis van kersen. Echter kan je dit ook met ander fruit maken zoals frambozen, aardbeien, blauwe bessen, bramen, een mix van bessen… Kortom je hebt hier heel wat mogelijkheden.
Nog meer inspiratie nodig met kersen? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Mascarpone mousse met kersen?
- Koekjes
- Mascarpone
- Poedersuiker
- Vanille extract
- Slagroom
- Kersen
- Kersen coulis : deze heb ik zelf gemaakt met kersen, suiker, vanillesuiker en water. Je kan ook een kant-en-klare coulis gebruiken. In de winkel hebben ze meestel frambozen coulis en deze is ook heel lekker in combinatie met de mascarpone en koekjes.
Hoe maak je deze Mascarpone mousse met kersen?
Wil je net zoals mij zelf de kersen coulis maken, dan dien je deze best eerst te maken. Je kan deze trouwens makkelijk de dag voordien of zelfs 2 dagen voordien al maken. Begin met het ontpitten van de kersen en snij in iets kleinere stukjes. Doe water, suiker en vanillesuiker in een kookpotje en breng deze naar het kookpunt. Roer heel even om de suiker op te lossen. Doe er dan de kersen bij en laat zachtjes sudderen voor zo’n 25 a 30min to ze ietwat zachter zijn. Pureer ze dan met een blender of staafmixer. Doe als terug in het kookpotje en laat nog zo’n 10 a 15min ietwat inkoken tot een iets dikkere / stroperige massa.
Laat de coulis dan volledig afkoelen en doe in een bokaaltje. Sluit goed af en bewaar in de koelkast.
Vervolgens kunnen we de rest maken. Eerst gaan we de koekjes fijnmalen in een blender en verdeel ze dan over de dessertglaasjes. Zet ze even opzij.
Dan gaan we de mousse maken. Hiervoor doe je de mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit tot een gladde massa. Giet er vervolgens de slagroom bij en klop op tot een ietwat stevige luchtige mousse. Verdeel dan de mousse over de glaasjes.
Als laatste giet je wat van de coulis over de mousse en bewaar zo in de koelkast. Je kan de glaasjes al enkele uren van tevoren maken.
Vlak voor het serveren, werk je de glaasjes af met nog wat verse kersen.
Mascarpone mousse met kersen
Equipment
- 4 dessert glaasjes
Ingrediënten
- +/- 100 gr koekjes (*)
- 200 gr mascarpone
- 1 el poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 150 gr slagroom
- 150 gr kersen
Kersen coulis (**)
- 250 gr kersen
- 90 gr suiker
- 10 gr vanillesuiker
- 100 ml water
Instructies
- Wil je net zoals mij dit dessertje serveren met de homemade kersen coulis? Dan dien je deze eerst te maken. Je kan deze makkelijk al 1 a 2 dagen op voorhand maken en bewaren in de koelkastBegin met de kersen te ontpitten. Snij de kersen in vieren of in kleinere stukjes.Doe het water en suiker in een kookpotje en breng aan de kook. Roer even zodat de suiker kan oplossen. Wanneer dit kookt, voeg je de kersen toe. Laat dit zo'n 25 a 30min zachtjes sudderen. Aangezien kersen iets vast van structuur zijn, moeten ze iets langer opstaan. Doe dan in een blender (of gebruik staafmixer). Mix tot een gladde massa. Doe opnieuw in het kookpotje en laat nog zo'n 10 a 15min ietwat inkoken. De coulis zal iets vaster of stroperiger worden. Laat dan volledig afkoelen. Doe in een bokaaltje, sluit goed af en bewaar in de koelkast.
- Vervolgens kan je de koekjes fijnmalen tot fijne kruimels en verdeel dit over de glaasjes.
- Voor de mousse, doen we de mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit even los tot een gladde crème.Giet er dan de room bij en klop op tot een romige ietwat stevige mousse. Verdeel dit ook over de glaasjes.Vervolgens giet je er een laagje van de coulis over. Zet dit zo in de koelkast tot voor het serveren. Je kan dit makkelijk enkele uren van tevoren maken. Werk de glaasjes nog af met wat stukjes kersen
Lekker receptje, dit ga ik zeker uitproberen !