Onmisbaar tijdens de herfst, zo’n lekker warme appeltaart en het liefst nog met een bolletje ijs. Oh ja, dat is de één van de redenen waarom ik zo van de herfst hou. Als je het internet afzoekt voor appeltaart recepten dan zijn de opties eindeloos. Het ene al wat moeilijker dan het andere. Ik kan jullie alvast verklappen dat dit recept voor makkelijke appeltaart met bladerdeeg echt enorm simpel en snel te maken is. Bovendien is het taartje ook verschrikkelijk onweerstaanbaar 😃. Het krokante en boterige van het bladerdeeg en die heerlijke “hasselback” appel ingewreven met veel kaneel en bruine suiker. En daar komt ook nog een crunchy pecan crumble bij.
Hoef ik nog te vertellen hoe zalig lekker dit appeltaartje is? Lekker en dan ook nog eens super simpel en snel te maken. Dat zoeken we toch gewoon in een dessertje. Het geheim van dit taartje is eigenlijk de bakwijze. Je wilt eigenlijk dat je bladerdeeg lekker krokant is. De appel al een beetje zachter, smeuïger maar toch nog een lichte beet. Wel daar komt de combi stoomfunctie van mijn AEG SteamPro heel goed bij te pas. Dit is trouwens echt mijn favoriete functie aan deze combi stoomoven. Hiermee kan je dus een combinatie maken van hetelucht en stoom. Qua stoom, kan je zelf bepalen hoeveel je dit wil toepassen bij gerecht. Deze functie zorgt dus voor krokant deeg en een ietwat zachtere smeuïge appel.
TIP! Niet getreurd, heb je die functie niet dan kan je nog steeds perfect dit taartje maken. De appel zal dan nog iets meer bite hebben maar blijft natuurlijk overheerlijk!
Hoe maken we deze makkelijke appeltaart met bladerdeeg?
Begin met het schillen van de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis. Leg ze met het snijvlak naar beneden en maak fijne verticale inkepingen in de appel. Zorgt dat je ze niet helemaal doorsnijdt, de appelhelft dient in z’n geheel te blijven. Wrijf de appels een beetje in met citroensap om het verkleuren tegen te gaan.
Neem een vel bladerdeeg, met 1 vel bladerdeeg kan je ongeveer 4 a 5 taartjes maken. Leg de appelhelften (met snijvlak naar beneden – bolle ingesneden kant naar boven) op het deeg. Snij rondjes uit het deeg die iets groter zijn dan de appel. Plooi het deeg ietwat naar binnen tegen de appel zodat er een mooi randje ontstaat. Leg nu voorzichtig op een beklede bakplaat.
Smelt boter met bruine suiker (= cassonade) en kaneel. Roer goed zodat de suiker kan oplossen. Als dat eenmaal is gebeurd, wrijf hiermee de appels dan in. Zet in de oven en bak alvast voor zo’n 15min. Ik gebruikte de functie combi stoom en hetelucht, met het minste vochtgehalte. Ondertussen kan je de crumble maken.
Voor de crumble mengen we zachte boter met bruine suiker, kaneel, pecannoten, havermout en bloem. Haal na 15min bakken de taartjes uit de oven, laat ze op de bakplaat liggen. Strooi er crumble over. Zorg dat de crumble op de appel of op het bladerdeeg blijft liggen. Bak nog eens voor zo’n 10 a15min. Haal dan uit de oven en serveer direct met een bolletje ijs.
Makkelijke appeltaart met bladerdeeg
Ingrediënten
- 2 appelen
- 1/2 citroen
- 1 pak bladerdeeg
- 2+2 el boter
- 2+2 el bruine suiker (=cassonade)
- 1,5 tl kaneel
- 1 el patisseriebloem
- 1 el havermout
- 2 el pecannoten (fijngehakt)
Instructies
- Verwarm je oven voor op 190 graden. Ik gebruikte de combi stoom & hetelucht van mijn AEG Steampro combi stoomoven, met het minste vochtgehalte. Je kan dit recept ook met een gewone heteluchtoven maken.Beleg een bakplaat met bakpapier.
- Begin met het schillen van de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis. Leg ze met het snijvlak naar beneden en maak fijne verticale inkepingen in de appel. Zorgt dat je ze niet helemaal doorsnijdt, de appelhelft dient in z'n geheel te blijven. Wrijf de appels een beetje in met citroensap om het verkleuren tegen te gaan.
- Neem het vel bladerdeeg. Leg de appelhelften (met snijvlak naar beneden – bolle ingesneden kant naar boven) op het deeg. Snij rondjes uit het deeg die iets groter zijn dan de appel. Plooi het deeg ietwat naar binnen tegen de appel zodat er een mooi randje ontstaat. Leg nu voorzichtig op een beklede bakplaat.
- Smelt 2el boter in een kookpotje met 2el bruine suiker (= cassonade) en 1/2tl kaneel. Roer goed zodat de suiker kan oplossen. Als dat eenmaal is gebeurd, wrijf hiermee de appels dan in. Zet in de oven en bak alvast voor zo'n 15min. Ondertussen kan je de crumble maken.
- Voor de crumble mengen we 2el zachte boter met 2el bruine suiker, 1tl kaneel, fijngehakte pecannoten, havermout en bloem. Haal na 15min bakken de taartjes uit de oven, laat ze op de bakplaat liggen. Strooi er crumble over. Zorg dat de crumble op de appel of op het bladerdeeg blijft liggen. Bak nog eens voor zo'n 10 a 15min. Haal dan uit de oven en serveer direct met een bolletje ijs. Smakelijk