Mijn ontdekking van vorig jaar en dan heb ik het over “labneh” ofwel uitgelekte yoghurt. Een dip afkomstig uit het Midden-Oosten dat vooral in een hartige versie word gegeten. Het enige wat je dient te doen is Griekse of Turkse yoghurt laten uitlekken in een zeef met kaasdoek. De yoghurt wordt dan op smaak gebracht met wat zout en eventueel wat typische Midden-Oosterse kruiden. Geen zout of kruiden in deze zoete versie met aardbeien en peperkoek.
Tijdens ons tripje naar Abu Dhabi heb ik deze dip ontdekt, elke dag stond deze lekkernij bij het ontbijt en elke dag lag er een serieuze “kwak” op mijn bord. Zalig lekker op een snee geroosterd brood. Eenmaal terug thuis, heb ik mij een paar kaasdoeken gekocht en sindsdien staat hier regelmatig yoghurt uit te lekken :-). Voor ik de yoghurt laat uitlekken, meng ik deze met wat zout en goede kwalitatieve olijfolie. De smaak is bijna identiek aan roomkaas, enkel veel gezonder. Maar je kan naast zout en olijfolie ook nog typische Midden-Oosterse kruiden toevoegen zoals za’atar voor een lekker kruidige labneh.
In deze zoete versie, voegde ik voor het uitlekken geen zout of za’atar toe, wel wat honing, rozenwater en de zaadjes van een vanillepeul. En wat past daar nu beter bij dan aardbeien en wat krokante blokjes peperkoek. Een heerlijke combi!
Wie geen fan is van peperkoek kan deze ook vervangen door speculaas.
En heb je nu nog wat labneh over, gooi die vooral niet weg! Je kan hem nog gebruiken voor het ontbijt met wat vers fruit en granola. Of maak er nog een dessertje mee zoals deze super easy “slechts 3 ingredienten nodig” kokoskoekjes (zie recept hieronder) en beleg deze met wat labneh en vers fruit.
Ingrediënten (5 a 6 personen)
- 1kg Griekse of Turkse yoghurt
- 2,5el + 2el honing (+extra)
- 2el rozenwater
- 2 vanillestokjes
- 600gr aardbeien
- 200gr peperkoek
- 30gr (ongezouten) pistachenoten
- 1kl boter/margarine
- Extra : neteldoek/kaasdoek + vergiet
Bereidingswijze
De avond voordien, meng de yoghurt met 2,5el honing, rozenwater, de zaadjes van 1 vanillestok.
Zet/hang het vergiet in een pot/kom (om het vocht op te vangen), leg de neteldoek.kaasdoek in het vergiet. Schep hierin de yoghurt en laat minimaal 4h (of langer) uitlekken.
Voor de geroosterde aardbeien.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer ze.
Leg de aardbeien in een ovenschaal, overgiet met 2el honing, de zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok. Zet in de oven voor zo’n 20min.
Roer regelmatig door de aardbeien.
Snij de peperkoek in een kleine blokjes.
Verhit een pan met het klontje boter/margarine.
Bak de peperkoek lekker krokant in de pan.
Hak de pistachenoten grof.
Serveer de labneh met de geroosterde aardbeien (en het vrijgekomen sap), wat peperkoek en pistachenoten.
Je kan hier nog een beetje honing over gieten of zet de pot honing op tafel 🙂
Sommige zullen hun labhneh iets zoeter willen hebben
Smakelijk!
Ingrediënten (ongeveer 8 koekjes)
- 75gr kokosrasp (of kokospoeder)
- 1 eiwit
- 55gr fijne witte suiker
- Extra : ronde uitsteker (+/- 8cm)
Bereidingswijze
Beleg een bakplaat met bakpapier
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng de kokosrasp met het eiwit en suiker. Meng tot een plakkerig mengsel
Neem de uitsteker, leg deze op de bakplaat, schep hierin ongeveer 1,5el van het kokosmengsel, duw goed aan met een lepel zodat je een mooi glad egaal koekje krijgt. Verwijder voorzichtig de uitsteker.
Doe hetzelfde met de rest van het deeg.
Bak de kokoskoekjes mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 12 a 14min tot ze mooi goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat. Als de koekjes uit de oven komen zijn ze nog heel broos en zwak.
Beleg de afgekoelde kokoskoekjes met de labneh en vers fruit.
Smakelijk